Zoo Praha otevřela nový svět papoušků

Zoo Praha otevřela nový svět papoušků
Sdílej
 
V pražské ZOO otevřeli v den svých 88. narozenin nový pavilon s nejvzácnějšími papoušky. Najdete v něm skvosty ze všech koutů světa.

 

Tím úplně nej papouškem v novém pavilónu v ZOO Praha je jeden ze tří druhů modrých arů rodu Anodrorhynchus, ara Learův (A. leari). Jeho cena je nevyčíslitelná, jak by také ne, když ještě v minulém století byl považován za druh v přírodě vyhynulý. Naštěstí se ukázalo, že dvě malé populace v brazilské přírodě přežily a důsledná ochrana a záchranný program osud těchto překrásných papoušků zvrátili. Přesto se jimi může chlubit jen málokterá světová zoo, u nás jen ta pražská.

Papoušek patagonský chilský, otužilý Jihoameričan z chladných oblastí Patagonie a podhůří Jižních And hnízdí na papoušky poměrně nezvykle: v norách ve strmých svazích •  Petr Hamerník, Zoo Praha

Klenoty v pražské ZOO

V pavilonu ale nejsou jen papoušci, mezi čtyřiceti ptačími druhy nechybějí ani kachničky, vzácní pralesní holoubci či pěvci – co druh, to vzácnost. A všichni obyvatelé žijí v prostředí, které dokonale napodobuje jejich původní domov. Kromě ptáků tak můžete obdivovat i původní rostlinstvo z Nové Guineje, Jižní Ameriky, Filipín či Nového Zélandu. Počet rostlinných druhů dokonce převyšuje počet ptáků – je jich tu celá stovka!

Pavilon nese jméno Rákosův, což je pocta dnes již zemřelému chovateli exotického ptactva, který před svou smrtí odkázal zoologické zahradě velkou část svého majetku. A právě tato finanční částka umožnila jeho výstavbu.

Galerie: Rákosův pavilón v ZOO Praha >

Pavilon pro pandy: Pražská zoo opět povyroste

Pavilon pro pandy: Pražská zoo opět povyroste

Nebezpeční papoušci: Jak se z mazlíčků stanou škůdci

Nebezpeční papoušci: Jak se z mazlíčků stanou škůdci

Robotická ZOO: Laboratoř Festo

Robotická ZOO: Laboratoř Festo

 

Články odjinud