Zimní otužilci: Ptáci v zimně neumrznou. Mají různé vychytávky, třeba načepýřené koule

Zimní otužilci: Ptáci v zimně neumrznou. Mají různé vychytávky, třeba načepýřené koule
Sdílej
 
Pokud jste zimomřiví a teplé ponožky si natahujete i v létě, nejspíš při pohledu na naše přezimující ptáky poskakující v minusových teplotách nevěřícně kroutíte hlavou. Jak to, že jsou tak malí, mají úplně holé nožky a přesto v zimě neumrznou?

 

Možnosti, jak přežít zimu, mají naši ptáci v zásadě dvě. První je nepokoušet osud a zmizet někam do tepla, do Středomoří, Afriky nebo třeba na Blízký východ. To dělají hlavně hmyzožraví ptáci, jako jsou například konipasové, kteří by v zimě, kdy bývá hmyz zalezlý, nenašli dost potravy. Druhá možnost je přes léto se vykrmit a obalit tukovými zásobami, na podzim si nechat narůst extra peří a v zimě se stát otužilcem.

Proč se ptáci tulí k sobě

Evoluce přezimující ptáky, jako jsou z těch našich třeba sýkorky nebo havrani, vybavila vysoce funkčními mechanismy pro zahřátí. Začneme tím nejjednodušším – takzvanou behaviorální termoregulaci. Zní to složitě, ale nejde o nic jiného, než že se živočich chová tak, aby se ohřál nebo ochladil. Jejím projevem u přezimujících ptáků je to, že se při nočním hřadování na větvích shluknou a přitisknou k sobě. To dělá i náš nejmenší pták králíček obecný. A ti ptáci, kteří dávají přednost samotě, si alespoň najdou nějaký závětrný koutek nebo hustý jehličnatý strom.

Havranovití ptáci se na zimu stahují do měst, kde snáze nacházejí potravu •  iStock

Pták na ledě chlad necítí

Složitá není ani strategie, které bychom mohli říkat strategie načepýřené koule. Možná jste zaznamenali, že ptáci jsou v zimě daleko načechranější a kulatější než v létě. V pozdviženém peří se totiž drží silnější vrstva vzduchu, která funguje jako izolace mezi ptačím tělíčkem a chladným okolním prostředím. Navíc si pták v načechraném peří může schovat holý zobák a nohy, kterými uniká teplo. Únik tepla je však menší, než by se mohlo zdát, a stejně tak jsou ptačí nožičky vysoce odolné vůči pocitům chladu. Vděčí za to svému zvláštnímu krevnímu zásobení, kvůli kterému jsou prsty velmi chladné - jejich teplota může být jen 0 stupňů Celsia. Pták, třeba labuť nebo kachna, tak může sedět na ledě a jeho chlad prakticky necítí. Led pod prsty navíc nemůže roztát, takže k němu ptáci nepřimrzají – alespoň nohama, pokud si promáčí peří, pak samozřejmě přimrznout mohou.

Zimu u nás tráví i většina dravých druhů ptáků, jako je káně (uprostřed, po stranách je párek strak) •  iStock

Zimní problémy malých ptáčků

Ačkoli se to možná nezdá, hlavním nepřítelem ptáků v zimě není chlad, ale hlad. Ptáci se totiž dokážou velmi efektivně zahřát chvěním svalů, hlavně těch hrudních, které představují největší svaly v jejich těle. Zahánět zimu tak musí především malé druhy. V poměru ke své hmotnosti mají totiž velký povrch těla, kterým ztrácejí tělesné teplo rychleji než větší ptáci. Problém je, že udržování tělesného tepla a jeho tvorba chvěním je stojí obrovské množství energie, kterou musí doplňovat z potravy. Králíček, který váží jen okolo 6 gramů, může během jediné mrazivé noci ztratit až 20 % své váhy z tukových zásob. Druhý den se pak nezbytně musí vykrmit tak, aby nejen zahnal hlad, ale také doplnil tukové zásoby. Jen jejich spalováním pak může přežít další zimní noc.

Nebezpeční papoušci: Jak se z mazlíčků stanou škůdci

Nebezpeční papoušci: Jak se z mazlíčků stanou škůdci

Pozorujte ptáky: Aplikace pro birdwatchery

Pozorujte ptáky: Aplikace pro birdwatchery

Tančící papoušek z internetu: Vědecká senzace

Tančící papoušek z internetu: Vědecká senzace

 

Články odjinud