Umělé maso už je skutečností: Vědci v laboratořích pěstují karbanátky

Umělé maso už je skutečností: Vědci v laboratořích pěstují karbanátky
Sdílej
 
Chutná vám propečený řízek, ale je vám líto vepříků, kteří kvůli téhle pochoutce přijdou o život? Nizozemští vědci nedávno udělali první krok k výrobě umělého masa, díky kterému by už nemusela umírat zvířata.

 

Odborníci z týmu profesora Marka Posta vypěstovali pomocí kmenových buněk umělé svalové vlákno. Zmíněný kousek masa měří na délku dva centimetry a na šířku centimetr. Má se stát prvním krokem na dlouhé cestě ke konečnému cíli - masu z laboratoří.

Hodně drahý karbanátek

Holandští vědci chtějí do konce letošního roku vytvořit dostatečné množství umělého masa pro upečení karbanátku. Ten by však stál o hodně víc, než za kolik si dnes koupíte obyčejný kus „flákoty“ v supermarketu. Karbanátek z laboratoře má zatím cenu přibližně šesti miliónů českých korun!

„Důvodem, proč to děláme, není to, abychom nyní měli nějaký použitelný produkt, ale abychom dokázali, že něco podobného svedeme," uvedl Mark Post. Dá se však předpokládat, že za několik let bude tento způsob produkce umělého masa mnohem efektivnější, a tudíž dostupný pro použití při běžném prodeji a konzumaci. 

Okno do světa: Smažená kobylka nebo morče? Muzeum nechutností a jídelníček budoucnosti

Okno do světa: Smažená kobylka nebo morče? Muzeum nechutností a jídelníček budoucnosti

Maso bez utrpení zvířat

Podle Prosta jsou ale podobné vyhlídky ještě vzdálenou budoucností. Technologie „pěstování“ vzorku svalové hmoty v živné kultuře má totiž své závažné nedostatky. Kromě vysoké ceny a poměrné obtížné produkce mezi ně patří i nevalná chuť umělého masa. Tu mají vylepšit především tukové buňky, na čemž nizozemský tým usilovně pracuje.

Budeme vyrábět maso v laboratořích? •  Wikipedia

Pokud se vědcům podaří překonat počáteční obtíže, bude se možná v budoucnu ve velkém vyrábět maso v laboratořích bez dnešních negativních vedlejších následků. Kromě utrpení zvířat ve velkochovech se možná částečně vyhneme i velké rozloze orné půdy, na níž roste krmivo pro jatečná zvířata.

Objev, který nasytí lidstvo?

Nizozemští experti na vědecké konferenci ve Vancouveru prohlásili, že umělé maso by se mělo stát vhodnou alternativou jídelníčku stále přibývajících obyvatel Země. Jeho produkce je prý také o 60% ekologičtější než u „normálního“ masa. Možná tedy bude důležitou potravinou pro více než sedm miliard lidí budoucí Země.      

Umělé maso má být šetrnější k přírodě i ke zvířatům, a mohlo by částečně odstranit hlad v některých chudších státech. Možná se tedy za dvacet let dočkáme karbanátků z továren. Ale budou to ještě vlastně karbanátky?

 

Ještě větší a hladovější Tyrannosaurus Rex

Ještě větší a hladovější Tyrannosaurus Rex

Kvalitní maso se pozná dle ocasu

Kvalitní maso se pozná dle ocasu

Konec testování na zvířatech?

Konec testování na zvířatech?

Klíčová slova:
maso, veda, umele, karbanatek, laborator
 

Články odjinud