Ultráče útočí: Nový typ notebooků potěší každého

Ultráče útočí: Nový typ notebooků potěší každého
Sdílej
 
Začalo to notebookem MacBook Air, který byl tak tenký, že jste ho omylem snadno vyhodili se starými novinami. PC mu teď vracejí úder kategorií ultrabooků - tenkých, lehkých a nabušených.

 

Zhruba jednou za dva roky se zdvojnásobí počet tranzistorů umístěných na integrovaný okruh při zachování stejné ceny. Tento výrok pochází od spoluzakladatele firmy Intel Gordona  Moora a říká se mu Mooreův zákon. Vyjadřuje rychlost, s jakou se vyvíjí počítačová technologie, a možná se budete divit, od Mooreových slov z roku 1965 se ho průmysl poměrně věrně drží. Letos se ale dočkáme odchylky. Připravují ji velcí výrobci hardwaru, kteří reagují na popularitu super tenkých notebooků MacBook Air od společnosti Apple. Odpovědí na něj mají nové produktové řady, nazývané prostě a jednoduše „ultrabooky“. Nastupují sice jen krátce po netboocích, ale přinesou prý další hardwarovou revoluci. Ultrabooky mají být rychlejší, tenčí, lehčí a s delší výdrží baterie. Přitom by ale měly zůstat cenově dostupné.

Pro lepší hraní

Je to právě Mooreův Intel, který stojí v čele nové vlny. Nová generace čtyřjádrových procesorů Ivy Bridge (předchozí se jmenovala Sandy Bridge) nabízí až třicetiprocentní zrychlení výkonu a snížení spotřeby oproti předchozím modelům. Zatímco procesory Sandy Bridge obsahovaly necelý milion tranzistorů, jejich nástupce jich má téměř miliardu a půl! Celkové zlepšení se promítá do výkonu v rámci kancelářských aplikací a – což je pro nás zajímavější – také her (podpora DirectX 11 a OpenGL 3.1) a přehrávání multimédií (procesor utáhne videa s horizontálním rozlišením 4 000 pixelů). Řadu věcí, které nyní obstarávají pomocné procesory, tak utáhne centrální výpočetní jednotka.

 

 

Druhá fáze přichází

Na svých modelech ultrabooků pracují společnosti Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Samsung a pochopitelně Toshiba. Ta jako první představila svůj ultrabook již minulý rok, během takzvané „první fáze“. První půl rok 2012 se ponese v duchu „druhé fáze“ a běžnou součástí vybavení bude rychlé přenášení dat s pomocí USB 3.0 (většina z vás má v počítači USB 2.0) a osazení SSD diskem, který je tak rychlý, že váš domácí harddisk proti němu působí jako neandrtálec. V základní sestavě počítají všechny modely s 4 GB operační paměti, minimálně šestihodinovou výdrží baterie a operačním systémem Windows 7/8.

Výkonný borec v lehké váze

Nejlepší na tom všem je ale muší váha a mizivá tloušťka ultrabooků. Zde se výrobci skutečně předhánějí, aby do tenké škatule natlačili všechno – a aby to málo vážilo. Průměrná tloušťka ultrabooků druhé fáze má být dva centimetry a váha by neměla přesáhnout 1,3 kilogramu. Je pravda, že této specifikace se v realitě zatím drží pouze Acer s modelem Aspire „S5“ a třeba takové Lenovo si s váhou hlavu nedělá – jeho ultrabooky se pohybují kolem 1,7 kilogramu. Méně než půlkilový rozdíl vypadá zanedbatelně, ale vsaďte se, že při každodenním tahání počítače do školy byste ho poznali.

Blíží se to!

Tento rok má podle Intelu přijít na trh 75 typů ultrabooků. Z toho vyplývají dvě věci: za prvé bude z čeho vybírat, a za druhé bude těžké vybrat nejlepší model. Nám se zatím nejvíc líbí prototyp Nikiski, který na lednové výstavě CES představil Intel. Pod klávesnicí se nachází obdélníková dotyková plocha, která slouží jako touchpad, ale také zobrazuje důležité informace. Když ultrabook zavřete, tak se všechny informace zobrazí na jeho spodní straně. Vypadá to fakt skvěle.

Jestli ultrabooky letos splní to, co výrobci slibují, stanou se vážnou konkurencí tabletů. Jejich výrobci se pak budou muset pořádně zamyslet nad vhodnou strategií další výroby. A kdo na tom přetahování vyhraje? No přece my jako lidi, kteří si počítače kupují.

 

Kam míří auta: Sci-fi vozítka z roku 2046

Kam míří auta: Sci-fi vozítka z roku 2046

Kam se ztratil nový iPhone? Místo pětky přišla lepší čtyřka

Kam se ztratil nový iPhone? Místo pětky přišla lepší čtyřka

Moderní technika: Dejte mi lytr světla

Moderní technika: Dejte mi lytr světla

Klíčová slova:
technika, moderni, ultrabook
 

Články odjinud