Fotíme na mobil: Slušná fotka vyleze i z telefonu

Fotíme na mobil: Slušná fotka vyleze i z telefonu
Sdílej
 
Fotograf potřebuje zrcadlovku za desítky tisíc, objektivy za ještě větší peníze a spoustu času, aby se naučil pracovat se speciálními programy na úpravu fotek. Nebo ne? Fotit se dá i na mobil! Jak na to a co k tomu potřebujete, vám ukážeme tady. Přesvědčte se, že slušná fotka vyleze i z telefonu.

 

Doba sviští jako zběsilá a fotografovat dnes už opravdu neznamená jen používat stroje velké jako topinkovač anebo kompakty. K dobré fotce stačí chytrý telefon s malou kamerou na zadní části. Zaslechl jsem snad výkřiky: Nesmysl, co to kecá? Ale no tak.

Podívejte se na třeba na fotografie z trhu v afgánském Kábulu, které na iPhone pořídil uživatel služby Flickr jménem Basetrack. Uvidíte překvapivě dobré fotky s nádhernou barevnou atmosférou a výpovědní hodnotou, které by chtěl pořídit nejeden profesionál z velkých médií. Jenže má problém – velký foťák. Když ho zvedne k obličeji, všimne si ho celá ulice a kouzlo okamžiku, který chtěl vyfotit, je ztraceno. Oproti tomu focení na chytrý telefon je natolik nenápadné a přirozené gesto, že si ho nikdo nevšimne. Navíc ho máte vždycky při ruce.

Jak fotit jako profesionál 1: Základní nastavení fotoaparátu

Jak fotit jako profesionál 1: Základní nastavení fotoaparátu

Mobil fotka 2.0

Drobné objektivy zabudované do chytrých telefonů pochopitelně nemají tak vysoké rozlišení jako velké zrcadlovky a v šeru jsou také dost k ničemu. Důležité ale je, že výstupy z nich jsou v drtivé většině případů na tak dobré úrovni, že plně postačí na reportážní fotografii. Možná vám ji neotisknou v tištěném časopise, ale potřebujete to? Mnohem lepší je okamžitě nasdílet z telefonu fotografii kamarádům na Instagram, Facebook nebo Twitter. Důležité je, že z telefonu budou padat fotky s dobrou technickou kvalitou (potřebujete rozlišení alespoň 5 MP). Ten zbytek, který z fotky dělá Fotku – kompozice, nálada, okamžik – ten se musíte naučit najít sami.

Mobilografie je v kurzu. •  Pavel Dobrovský

Chytré telefony a programy na vylepšení

Chytré telefony poskytují možnost stáhnout si řadu programů na vylepšení fotografie. Majitelé iPhonu určitě budou znát Hipstamatic nebo Camera+. Jde o programy, které vezmou vyfocenou scénu a na základě nastavení fotku proženou barevným filtrem, který ji zostřuje a zlepšuje její kvality. Na Androidu naleznete třeba Little Photo, Camera Zoom FX, Retro Camera, Paper Camera nebo oblíbený Vignette, které umí v podstatě totéž jako aplikace na iPhone. Práce s filtry je jednoduchá a výsledek ohromující. Můžete použít třeba efekt lomografie, falešného HDR, módních odstínů, polarizaci, miniaturizaci a všechny možné hrátky s barevnými tóny. Je radost na to pohledět!

5 věcí, které jste (ne)věděli o Instagramu

5 věcí, které jste (ne)věděli o Instagramu

Budoucnost je růžová

S pomocí dobře nastavených filtrů je možné oklamat mozek, aby si myslel, že se dívá na extrémně kvalitní fotografii. Při bližším zkoumání vykouknou vady, které na první pohled nejsou vidět –špatné zaostření, rozmazání atd. S tím se výrobci současných miniobjektivů už nepoperou, protože optika má své jasně dané zákony, které nelze obejít.

Záchrana pravděpodobně přijde v podobě nových „ladících“ softwarů, které poběží na pozadí v průběhu focení a budou všechny nedostatky objektivu kompenzovat. Řeč je například o softwarové stabilizaci pro focení v šeru anebo doostřování záběrů a zrušení rozmáznutých hran. Tam, kde hardware narazí na své hranice, tam se bude rozvíjet software a s velkou pravděpodobností právě na fotografickém softwaru bude stát mobilografie příštích let.

Mobilografie je v kurzu. •  Pavel Dobrovský

Mobil na stativu

Existují mezi námi lidé, kteří berou mobilografii opravdu vážně. Takovým nestačí telefon a software. Pořizují si speciální hardwarové doplňky jako třeba stativy pro natáčení časosběrů anebo miniaturní nástavné objektivy, které se připnou na telefon a opticky rozšíří možnosti zabudované čočky na makro fotografii, širokoúhlou fotografii anebo rybí oko. S takovým vybavením si už nějakou tu zábavu užijete. Jestli máte šanci, tak neváhejte a vrhněte se do mobilografie!

Smrtící selfíčka: Zabíjí víc než žraloci

Smrtící selfíčka: Zabíjí víc než žraloci

Fenomén Polaroid: Instantní fotografie nové generace

Fenomén Polaroid: Instantní fotografie nové generace

Hlavu vzhůru: Letní obloha je plná překvapení

Hlavu vzhůru: Letní obloha je plná překvapení

 

Články odjinud