Hlavu vzhůru: Letní obloha je plná překvapení

Hlavu vzhůru: Letní obloha je plná překvapení
Sdílej
 
Léto přináší mnoho krásných chvil. A mezi jednu takovou patří pozorování nočního nede. Letní obloha je ve srovnání s tou zimní méně temná a tak si musíte na pořádnou tmu trochu déle počkat nebo si přivstat. Stojí to ale rozhodně za to. Tak hlavu vzhůru, máme pro vás tipy, jaké krásy z vesmíru si můžete užít.

 

Okolo astronomického začátku léta (tzv. letní slunovrat) u nás vůbec nenastává astronomická noc. Slunce se nikdy nedostane více než 18 stupňů pod obzor, což znamená, že i když nám připadá, že je v noci tma, ve skutečnosti je obloha pořád trochu osvětlená sluncem a je velmi obtížné například pozorovat méně jasné hvězdy. Tento jev nastává v průběhu června a na začátku července. Poté se zase astronomická noc vrátí, ale i tak je po zbytek prázdnin poměrně krátká.

Osvětlené družice

Léto je ideální pro pozorování družic na oběžné dráze Země. Většina z nich je poměrně malá, ale dobře odráží sluneční světlo, a pokud je Slunce nízko pod obzorem, osvětluje družice nejlépe. Nejjasnější družicí je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). Pokud se pohybuje výše nad obzorem, tak ji nemůžete přehlédnout. Pohybuje se pomalu, je velmi jasná a nebliká. Přelet přes celé nebe zabere několik minut.

Světelný smog: Nebe plné hvězd je vzácné

Světelný smog: Nebe plné hvězd je vzácné

Appka pro ISS

Chcete znát přesné údaje o přeletu ISS? Doporučujeme stránku heavens-above.com (k dispozici je i aplikace). Stačí, když otevřete tuto mapu, vyberete svou polohu a aktualizujte ji. Ukáže vám údaje o časech přeletů ISS, ale také dalších družic, východech a západech planet apod. Velmi šikovná je nová část stránky Live sky view. Tady se dozvíte, jaké družice se právě teď pohybují přímo nad vašimi hlavami. Přes den samozřejmě vidět nejsou, musíte počkat, až bude tma. Kromě časů začátku a konce přeletu si u ISS i družic všimněte také údaje alt. ve sloupci Nejvyšší bod. Čím blíže je k 90 stupňům, tím výše se ISS na obloze dostane a bude i jasnější.

Na začátku srpna bude u Saturnu a Jupiteru Měsíc. Obrázek zachycuje situaci v noci z 1. na 2. srpna po půlnoci •  Stellarium

Viditelné planety

Na letní obloze můžeme pozorovat pěkný pár dvou jasných planet. Jupiter a Saturn se nachází relativně blízko od sebe nad jihovýchodním obzorem. Doporučujeme je pozorovávat někdy po 23. hodině. Je ale potřeba mít dobrý výhled nad obzor, protože jsou poměrně nízko. A pokud si chcete vychutnat pohled na Venuši, už v této době začáná být vidět ráno před východem Slunce. Koncem léta a s blížícím se podzimem začne postupně zlepšovat viditelnost Marsu. Během prázdnin k rudé planetě vyrazí hned několik kosmických sond, což rozhodně není náhoda. Země a Mars se k sobě přibližují. Nejblíže budou v říjnu a vidět to bude i na pozemské obloze.

Kolonizace rudé planety: Přežijeme na Marsu?

Kolonizace rudé planety: Přežijeme na Marsu?

Překvapení: Hoax o Marsu

Už pár let koluje po internetu falešná zpráva (tzv. hoax), že bude Mars v létě velký jako Měsíc v úplňku. Nic podobného se nikdy nestane. Mars bude vždy vidět jen jako načervenalá „hvězda“, ale i tak bude v nejbližších měsících jasnější než obvykle. V polovině července vychází kolem půlnoci a postupně bude vycházet stále dříve a dříve. Vždy je ale vhodné počkat až do noci, kdy se dostane výše nad obzor, případně ho hledat na ranním nebi okolo 3. hodiny. Koncem prázdnin bude viditelnost i jasnost planety růst a v září už by mohl být Mars vidět celou noc.

Mars bude postupně vycházet stále dříve. V polovině srpna ho najdeme nad východním obzorem ideálně ráno kolem 3. hodiny •  Stellarium

Letní astronomický trojúhelník

Pro orientaci na obloze můžete využít tzv. Letní trojúhelník. Je tvořený třemi jasnými hvězdami: Deneb (v souhvězdí Labutě), Vega (v Lyře) a Altair (v Orlu). Nejjasnější hvězdou z nich je Vega, která je od Slunce vzdálená 25 světelných let. O něco slabší je Altair, nacházející se 16,7 světelných let. Nejslabší hvězdou z celé trojice je Deneb, který je paradoxně bílým veleobrem a září jako 200 tisíc Sluncí! Nachází se ale výrazně dál než Vega a Altair – asi 1550 světelných let.

Lení obloha a chytří pomocníci

Pro orientaci na obloze si můžete na počítač nainstalovat zdarma výborný program Stellarium. Venku se vám ale budou více hodit aplikace v mobilu. Ten pak jednoduše namíříte na oblohu a uvidíte, na co se zrovna díváte. Doporučujeme stáhnout si Sky Map, Star Walk nebo Heavens-Above.

5 nej vesmírných aplikací: Výlet po hvězdné obloze a do vesmíru

5 nej vesmírných aplikací: Výlet po hvězdné obloze a do vesmíru

Pomozte vědcům: Hledejte černé díry, asteroidy nebo mimozemšťany

Pomozte vědcům: Hledejte černé díry, asteroidy nebo mimozemšťany

Průvodce Sluneční soustavou: Ohnivá koule Slunce

Průvodce Sluneční soustavou: Ohnivá koule Slunce

 

Články odjinud