5 nej vesmírných aplikací: Výlet po hvězdné obloze a do vesmíru

5 nej vesmírných aplikací: Výlet po hvězdné obloze a do vesmíru
Sdílej
 
Lidé se od nepaměti dívali na hvězdnou noční oblohu a přemýšleli, co jim chtějí hvězdy a planety "říct". Dnes už pro pozorování a analýzu jednotlivých hvězd a souhvězdí nepotřebujete mapy a dalekohledy ani návštěvu planetária. Odhalit obrovské množství informací o tom, co se vám právě děje nad hlavou, můžete jednoduše díky některé z mobilních aplikací. Vybrali jsme pro ty, které by vám neměly uniknout.

Solar System Scope

V této aplikaci najdete model sluneční soustavy, noční oblohy a vesmíru v reálném čase, s přesnými polohami objektů a spoustou zajímavých skutečností. Aplikace obsahuje rozsáhlou 3D encyklopedii, ve které jsou ta nejzajímavější fakta o všech planetách, trpasličích planetách a každém větším měsíci. Vše je doprovázeno realistickou 3D vizualizací, která umožňuje interaktivní pohled na noční oblohu. Aplikace obsahuje také jedinečnou sadu planetárních a měsíčních map, které jsou založeny na přesných údajích z NASA. Barvy a odstíny jednotlivých vesmírných objektů jsou vyvedeny podle informací z kosmických lodí a Hubbleova vesmírného teleskopu. Solar System Scope je k dispozici v desktopové, mobilní, ale také online verzi a umí česky!

Hlavu vzhůru: Letní obloha je plná překvapení

Hlavu vzhůru: Letní obloha je plná překvapení

COSMIC WATCH: Time and Space

Tato cenami ověnčená aplikace podporující 3D realitu vám umožní prozkoumat vesmírný prostor pouhým nasměrováním mobilního zařízení k obloze. Zahrajte si na astronauta, na útěk sluneční soustavou, zkoumejte hvězdy a souhvězdí na obloze přímo nad vámi, nebo cestujte časem do minulosti či budoucnosti. Placená aplikace obsahuje vrstvené prezentace, 3D nebeskou sféru celé oblohy, planetárium s hvězdnými mapami, kalkulačku astronomických událostí, 3D astronomické hodiny a světové hodiny. Nabízí také samostatné pohledy na oblohu, zemi a sluneční soustavu, geocentrický a heliocentrický pohled na sluneční soustavu a mnoho dalšího.

Aplikace Solar System Scope •  Screenshot aplikace

Daff Moon Phase

Pokud vás z celého vesmíru nejvíce oslovil Měsíc, neváhejte a stáhněte si aplikaci Daff Moon Phase. Aplikace zobrazuje aktuální fázi Měsíce a kalendář úplňkové fáze, úplné informace o zatmění Měsíce, zatmění Slunce, délce dne, východu Slunce a další. Kromě statických dat můžete na jednoduchém modelu oblohy vidět polohu Měsíce, Slunce a osmi hlavních planet. Sluneční soustavu lze pomocí prstů otáčet o libovolný úhel. Obrázek fází Měsíce je nakreslen s vysokou přesností pro každé datum a čas. Všechna data jsou přepočítávána na základě zeměpisné polohy uživatele a zadaného času. Aplikace je zcela zdarma,neobsahuje žádné reklamy a je k dispozici pro Android.

Milujeme vědu: Nejlepší vědecké aplikace

Milujeme vědu: Nejlepší vědecké aplikace

Star Tracker - Mobile Sky Map & Stargazing guide

Star Tracker je oblíbená a jednoduchá aplikace pro prohlížení hvězd, souhvězdí a objektů na noční obloze. Bezplatná aplikace podporovaná reklamami (Lite v iOS) zobrazuje slunce, měsíc a planety ve sluneční soustavě, 88 souhvězdí, více než 8 000 hvězd a rozmanité významné objekty noční oblohy s polohou nastavenou buď automaticky pomocí GPS, nebo ručně. Když nasměrujete zařízení na oblohu, můžete skrýt všechna menu a vstoupit do režimu sledování rozšířené reality (AR track). Placená verze bez reklam je obohacena o hledání nebeských objektů a 3D kompas. Aplikaci je možné používat také offline.

Aplikace Star Tracker - Mobile Sky Map •  Screenshot aplikace

NASA

Bezplatná aplikace NASA je oficiální aplikace Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku a najdete v ní obrovské množství informací o americkém vesmírném programu a astronomii včetně fotek a vyzvánění pro mobilní telefon s tématikou letů do vesmíru. S novými informacemi přidávanými denně z různých zdrojů NASA a přímým přenosem NASA TV, vás tato aplikace může pustit do vesmíru třeba z vašeho gauče. Uživatelé se mohou přihlásit i přes Facebook a sdílet jednotlivé informace, k dispozici je také zabudovaný klient Twitter k sledování tweetů NASA.

Zajímavost: Jak aplikace fungují

Nejlepší aplikace pro astronomii používají gyroskop a kompas v chytrém telefonu nebo tabletu, spolu s datem, časem a službami k určování polohy. Některé z nich fungují i off-line. Využívají toho, že Země rotuje každých 24 hodin a planety obíhají kolem Slunce každých 365,25 dní a hvězdy přistávají na předurčených pozicích tak, aby se ty samé objevily každý rok ve stejný den a čas. Poloha vašeho zařízení určuje, které konstelace jsou viditelné.

Ukázy na obloze v roce 2021 >

Vesmír v počítači: Virtuální planetárium i reálný přehled kosmického smetí

Vesmír v počítači: Virtuální planetárium i reálný přehled kosmického smetí

Nejlepší Aplikace: Fyzika zábavně a chytře

Nejlepší Aplikace: Fyzika zábavně a chytře

Pomozte vědcům: Hledejte černé díry, asteroidy nebo mimozemšťany

Pomozte vědcům: Hledejte černé díry, asteroidy nebo mimozemšťany

 

 

Články odjinud