Nejlepší aplikace pro první pomoc

Nejlepší aplikace pro první pomoc
Sdílej
 
Umíte poskytnout první pomoc? V každém případě je dobré základy první pomoci znát a čas od času si je oživit. Mobilní aplikace nám v tom mohou skvěle pomoci.

 

Umíte poskytnout první pomoc? Já se obávám, že na tuhle otázku člověk nemůže pravdivě odpovědět až do chvíle, kdy skutečně musí první pomoc někomu poskytnout. Někoho nastalá krizová situace naprosto paralyzuje a přestože by chtěl, nedokáže bližnímu pomoci.

Jiný, ač by to do sebe sám nikdy neřekl, je v krizové situaci překvapivě duchapřítomný, pomáhá zraněnému, přivolá záchranku a teprve až když krize pomine, mu postupně dochází, že fungoval zcela automaticky. V každém případě je dobré základy první pomoci znát a čas od času si je oživit. Mobilní aplikace nám v tom mohou skvěle pomoci.

Záchranka

Tuhle aplikaci by měl mít v mobilu každý a troufám si říct, že vám bohatě vystačí na většinu situací spojených se záchranou zdraví či života. Aplikace je vskutku masivní a bohatě větvená. Základem je Alarm na úvodní obrazovce, uprostřed níž je červené tlačítko 155. Stačí ho chvilku přidržet a budete spojeni s tísňovou linkou Zdravotnické záchranné služby. Aplikace zdravotníkům automaticky vyšle informaci o vaší GPS poloze.

Tuto aplikaci by měl mít v mobilu každý •  red

Pokud se do aplikace registrujete, což doporučuji, zdravotníci rovněž automaticky dostanou informaci o tom, kdo volá a případně, zda se s něčím dlouhodobě léčí. Záložka Lokátor vám pomůže najít například nejbližší nemocnici, zubní pohotovost či stanici Horské služby. V záložce Informace si zase můžete nastavit varovná upozornění, ale najdete tady také instruktážní videa. Záložka První pomoc je vlastně jakousi stručnou učebnicí první pomoci při různých úrazech a situacích.

První pomoc

Zatímco Záchranka je multifunkční aplikace pro záchranu života, První pomoc je "pouhou" příručkou první pomoci. V tomto směru je ale daleko bohatší než Záchranka. Obsahuje několik záložek. V té základní s názvem Naučte se najdete přes dvacet kapitol se základními situacemi, s nimiž se můžete při záchraně života či zdraví setkat.

V aplikaci První pomoc najdete praktické rady, jak postupovat v případě záchrany života či zdraví •  red

V každé je jasně, ale dostatečně obsáhle popsán postup první pomoci doplněný o časté otázky a odpovědi. Příbuzné kapitoly jsou pak provázány hypertextově. Kapitola Připravte se obsahuje preventivní pokyny nesouvisející s bezprostřední první pomocí, například co dělat při autonehodě nebo jak si sbalit evakuační zavazadlo. Další důležitá záložka má název V nouzi a obsahuje rychlé a přehledné body první pomoci při různých situacích.

Lékárny

Znalost první pomoci je důležitá, ale moc často ji v praxi nevyžijete. Zaplať pánbůh. Z tohoto pohledu je praktičtější aplikace Lékárny. Máte tu přehledný seznam lékáren, které se řadí podle vzdálenosti vyjádřené v metrech. U lékáren je uvedena adresa, otvírací doba, webová adresa, probíhající akce, ale i jména lékárníků.

V aplikaci Lékárny najdete rychle a přehledně, kam v případě potřeby pro léky a pomoc •  red

Lékárny lze zobrazit i na mapě (aplikace využívá mapový podklad Google Maps). A konečně lze aplikaci použít také jako "peněženku" na eRecepty. Zobrazované lékárny lze různě filtrovat podle přednastavených parametrů. Aplikace sice přímo nezachraňuje životy, ale pro svůj účel je skvělá.

Kde je veřejné WC

Název této aplikace jasně vypovídá o její podstatě. Na mapovém podkladu Google Maps zobrazuje veřejné toalety. Ukáže vám jejich vzdálenost, zda jsou zdarma či placené, kdo je provozuje, ale také hodnocení uživatelů.

Aplikace Kde je veřejné WC vám může i "zachránit" život •  red

Do podrobnějšího vyhledávání lze zadat různé parametry, například zda mají teplou nebo pitnou vodu. Zásah aplikace je celosvětový a neustále se doplňuje a aktualizuje. Když člověk spěchá na záchod, má jistě někdy pocit, že jde o život. A v cizím městě je tato aplikace jistě k nezaplacení.

Nejlepší Aplikace: Fyzika zábavně a chytře

Nejlepší Aplikace: Fyzika zábavně a chytře

Neztratit se ve světě: Aplikace na cizí jazyky

Neztratit se ve světě: Aplikace na cizí jazyky

Pozorujte ptáky: Aplikace pro birdwatchery

Pozorujte ptáky: Aplikace pro birdwatchery

 

Články odjinud