Milujeme vědu: Nejlepší vědecké aplikace

Milujeme vědu: Nejlepší vědecké aplikace
Sdílej
 
Věda má mnoho podob, ale vždy nás učí řešit problémy, rozvíjí logické myšlení a uvažování. Podporuje také zvědavost a respekt ke světu kolem nás. Vybrali jsme pro vás nejlepší vědecké aplikace, díky kterým se můžete ponořit třeba do světa chemie, biologie, anatomie člověka, neurovědy nebo fungování vesmíru. Najdete mezi nimi i aplikace s vědeckými experimenty, které si můžete vyzkoušet doma.

Toca Lab: Elements

V této aplikaci prozkoumáte barevný a elektrizující svět vědy a seznámíte se se všemi 118 prvky z periodické tabulky. V Toca Lab: Elements najdete různé pokusy, chemické prvky objevíte experimentováním s laboratorními nástroji. Zkuste je zahřát, ochladit nebo je dokonce otáčet ve virtuální odstředivce. Každý prvek má v tomto fantazijním úvodu do zázraků chemie své vlastní jedinečné vlastnosti, některý je těžký, jiný lehký, některý dokonce vydává zvuk. Aplikace je ideální pro děti, které teprve začínají zkoumat chemické prvky a jejich vlastnosti. Je to skvělý start na cestě ke skutečnému vědeckému výzkumu. Aplikace je k dispozici v 18 jazycích, ale na češtinu bohužel zatím čeká. Ve verzi pro Android i pro iOS za ni zaplatíte přibližně 100 Kč.

5 nej vesmírných aplikací: Výlet po hvězdné obloze a do vesmíru

5 nej vesmírných aplikací: Výlet po hvězdné obloze a do vesmíru

DIY Sun Science

V DIY Sun Science, aplikaci financovanou NASA, se dozvíte mnoho zajímavého o Slunci. Čekají vás praktické aktivity s materiály, které jsou běžně dostupné a pravděpodobně jich mnoho máte přímo doma. Použijte např. obarvenou horkou a studenou vodu, abyste viděli, jak proudí tekutiny při různých teplotách. Nebo si vyzkoušejte pokusy se světlem. Aplikaci testovali pedagogové, děti i rodiny. A obsahuje také live snímky Slunce ze satelitu SDO NASA na Sluneční observatoři. Dozvíte se třeba, jak vědci Slunce studují a prohlédnete si jeho videa za posledních 48 hodin. Jednotlivé činnosti jsou zábavné a poutavé a pěkně na sebe navazují. Aplikace je zdarma a můžete si ji stáhnout v App Store.

DIY Sun Science •  https://apps.apple.com

Věda doma: domácí experimenty

Naučná aplikace plná vědeckých triků na doma. Obsahuje sbírku videí, ve kterých najdete jednoduché a zábavné vynálezy. Vyrobte si třeba lávovou lampu, barevný oheň nebo sliz. Experimenty jsou popsány krok za krokem tak, aby byly bezpečné. Většinu pokusů zvládnete udělát z materiálů, které běžně máte doma. Třeba vejce nebo balónky. Díky aplikaci se naučíte triky, které vám poslouží doma i ve škole. Zdarma je ke stažení z play.google.com.

Do přírody chytře: Poznejte a zkoumejte s aplikacemi

Do přírody chytře: Poznejte a zkoumejte s aplikacemi

HudsonAlpha iCell

Zajímá vás biologie? Tak to je vzdělávací aplikace pro Android i IOs. iCell pro vás. Umožní vám 3D pohed dovnitř buněk: živočišných, rostlinných a bakterií. Dozvíte se o různých částech buňky, můžete si jednotlivé části vybrat a přiblížit dané organely, což jsou drobné mikroskopické útvary uvnitř buněk se specifickou funkcí – mohou být např. nositelem DNA. Každá organela je opatřena názvem a stručným popisem své funkce v buňce. Aplikace je zdarma.

HudsonAlpha iCell •  http://icell.hudsonalpha.org/

WolframAlpha

Aplikace pro náročné. WolframAlpha poskytuje informace o genomu organismů, molekulární biologii, anatomii člověka, neurovědě a jednotlivých zvířatech a rostlinách. Díky výpočetní síle aplikace, která využívá rozsáhlé sbírky algoritmů, můžete řešit problémy týkající se fyziky, chemie, techniky, výpočetních věd a mnoha dalších. Můžete se zeptat na cokoli. Třeba na teplotu tání kovu alkalických prvků. Nebo kolik seniorů žije v Los Angeles... Aplikace je ověnčená cenami a zaplatíte za ni cca 80 Kč. K dispozici je jak pro Android, tak pro iOS.

Jak se učit doma? Tipy na weby a aplikace. Ohromte své učitele

Jak se učit doma? Tipy na weby a aplikace. Ohromte své učitele

Science News Daily: Science Articles and News App

Pro ty z vás, kteří chtějí zůstat v obraze a nesmí jim uniknout žádná nová vědecká zpráva, je určena aplikace Science News. Na rozdíl od jiných vědeckých aplikací pokrývá patnáct hlavních vědních oborů, a to vše v jediné vědecké zpravodajské aplikaci. Zprávy je možné filtrovat a dostávat jen ty, které vás opravdu zajímají. Spíše než o vyhledávač, jde ale o informační nástroj, který vám umí odpovědět na otázky vypočtené z údajů shromážděných z více informačních zdrojů. Aplikace je zdarma ke stažení v Google Play i v App Store.

Věda na doma •  www.avcr.cz/cs/pro-verejnost/veda-na-doma/

Věda na doma od AVČR

Pozadu za aplikacemi, které vám přinášíme, nezůstává ani Akademie věd České republiky, která v době uzavření škol spustila projekt #veda_na_doma. Přináší dětem, rodičům, učitelům i fanouškům vědy tipy, jak trávit čas s vědou. Součástí projektu jsou zajímavá videa, přednášky, podcasty a audionahrávky, ve kterých se můžete dozvědět např. o výzkumu planet mimo naši Sluneční soustavu, o vědě v karanténě nebo jak se testuje účinnost roušek proti koronaviru. Nechybí ani odkaz na online zdroje ke čtení, pokusy z různých vědeckých oblastí, které je možné realizovat i v domácích podmínkách nebo vědecké testy a kvízy a mnoho dalšího.Podrobnosti najdete na této webové stránce.

Pomozte vědcům: Hledejte černé díry, asteroidy nebo mimozemšťany

Pomozte vědcům: Hledejte černé díry, asteroidy nebo mimozemšťany

Zamilujte se do matematiky díky nejlepším aplikacím

Zamilujte se do matematiky díky nejlepším aplikacím

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

 

Články odjinud