Do přírody chytře: Poznejte a zkoumejte s aplikacemi

Do přírody chytře: Poznejte a zkoumejte s aplikacemi
Sdílej
 
Život v přírodě je dobrodružný a zajímavý. Všichni teď chodíme více ven a je ten pravý čas pořádně poznat, co všechno kolem vás roste a žije. I obyčejná procházka může být plná poznání. Vyzkoušeli jsme za vás aplikace, které vám to usnadní. A jako bonus pro vás máme skvělou appku, díky které nahlédnete do jedinečného života v přírodě po celém světě.

iNaturalist

Je to jednoduché: Vyfotíte rostlinu, brouka nebo ptáka a aplikace vám nabídne, co jste viděli, kde to roste nebo žije. iNaturalist je jedničkou mezi množstvím aplikací na poznávání přírody. A ve světě je jednou z nejpopulárnějších. Stojí za ní Kalifornská akademie věd a National Geographic. S identifikací pomáhá více než 400 000 vědců a přírodovědců, se kterými můžete také o svých objevech diskutovat. Dozvíte nejrůznější informace o výskytu daného druhu a vaše informace zase na oplátku mohou posloužit pro další vědecké a výzkumné účely. Aplikace iNaturalist byla přeložena do mnoha jazyků, také do češtiny. Pokud byste ale zatoužili jen po české appce na poznávání rostlin z našich luhů a hájů, zkuste třeba Atlas květin s originálními kresbami malíře a ilustrátora Květoslava Híska.

Díky aplikaci iNaturalist můžete jednoduše a rychle poznat, co vše kolem vás roste a žije •  Wikipedia

Corinth Micro Plant

Pokud už jste zjistili základní informace o rostlinné a živočišné říši kolem vás, je na čase vydat se hlouběji a dozvědět se více. A možná i překvapit své učitele biologie a přírodopisu. V aplikaci Corinth Micro Plant si můžete vybrat třeba oblíbenou květinu nebo strom a nahlédnout detailně pod povrch až do buněčných struktur. Aplikace je přehledná, díky dotykové obrazovce si můžete jednoduše přibližovat jednotlivé části a zobrazit jejich 3D modely s textovými popisy s informacemi třeba o buněčných strukturách, bakteriích nebo i tajemných virech.

Pozorujte ptáky: Aplikace pro birdwatchery

Pozorujte ptáky: Aplikace pro birdwatchery

BioLog

Pokud jste zapálení amatérští přírodovědci, měli byste si nainstalovat do mobilu aplikaci Agentury ochrany přírody a krajiny BioLog. Můžete totiž svým pozorováním rostlin a živočichů pomoci vědcům a obohatit tak jejich databázi druhové rozmanitosti. Vaše informace pak mohou posloužit třeba k lepší ochraně životního prostředí. Můžete monitorovat výskyt vybraného druhu živočichů či rostlin, jednoduše a přesně zaznamenat co, kdy a kde jste viděli. A také rozšířit své znalosti. Aplikace umí pojmenovat a zařadit většinu mnohobuněčných organismů v České republice. Možné je vybírat z více než 50 tisíc druhů a poddruhů rozdělených do padesáti šesti taxonomických skupin. Výhodou aplikace je, že funguje i offline, takže můžete sbírat a bádat i na odlehlých místech bez internetového připojení.

S aplikací BioLog pomůžete vědcům •  BioLog

Aplikace na houby

Tato aplikace je u nás poměrně známá, houbaření je totiž v Česku populární koníček. Houbové žně jsou sice od konce léta do podzimu, houby ale rostou od jara do počátku zimy. A tak když na nějakou na procházce narazíte, mohla by se vám tato aplikace hodit. Stačí houbu vyfotit a pomocí neuronové sítě vám podle viditelných znaků houbu pojmenuje. Mimo to si můžete prohlížet i elektronický atlas s více než 200 druhy hub a jejich odborným popisem. Pozor ale! Berte aplikaci jen jako pomocníka, pokud si nebude jistí, nechte houby raději v lese.

Chcete vědět, jak se malí tučňáci učí plavat? Dozvíte se to v aplikaci Attenborough’s Story of Life •  Istock

Attenborough’s Story of Life

S touto aplikací sice nemusíte vyrazit do přírody, ale ve vašem mobilu by určitě neměla chybět. Vezme vás totiž daleko za naše hranice. Chcete vědět, jak se tučňáci učí plavat, jak lvi útočí na zebru nebo jak to vypadá na poušti v Namibii? Aplikace Attenborough’s Story of Life zpravodajské stanice BBC je výjimečná. Najde v ní krátká videa (většinou nemají víc jak 5 minut) od slavného britského dokumentaristy přírody. David Attenborough detailní záběry ze života v přírodě posbíral za svoji dlouholetou kariéru po celém světě. V aplikaci si můžete sestavit vlastní playlist. Zajímá vás život mláďat, noc v přírodě, výjimečná místa na naší planetě, ohrožené druhy nebo jak třeba chytrá zvířata využívají nástroje? Videa jsou v angličtině, pokud s ní máte problém, můžete si nastavit anglické titulky.

Neobvyklé houby na talíři: Co sbírat koncem léta?

Neobvyklé houby na talíři: Co sbírat koncem léta?

Prozkoumejte celý svět: Aplikace na zeměpis

Prozkoumejte celý svět: Aplikace na zeměpis

5 nej vesmírných aplikací: Výlet po hvězdné obloze a do vesmíru

5 nej vesmírných aplikací: Výlet po hvězdné obloze a do vesmíru

Autor

Zuzana Šprinclová

 

Články odjinud