Jak se chovat v krizových situacích?

Jak se chovat v krizových situacích?
Sdílej
 
Když se řekne krizová situace, tak si každý z nás představí něco jiného.

 

 

 

Pro někoho může být krizová situace rozbití či ztráta mobilního telefonu nebo roztržení nových značkových jeansů. Ovšem toto nejsou opravdové krizové situace. Ano, je to nepříjemné, jsme nešťastní, možná i naštvaní, ale nakonec se vše vyřeší. Z kapesného si můžeme postupně našetřit na nové věci a třeba budou i o trochu lepší než ty, o které jsme přišli.

My se spolu ovšem podíváme na skutečné krizové situace, při kterých může být ohroženo zdraví či sám život, jak naše, tak i třeba někoho jiného. A jak vlastně taková krizová situace vypadá, jak ji poznáme? Tak v první řadě, je nějakým způsobem ohroženo naše zdraví, bezpečnost, či život samotný. K takovým situací patří například tak časté dopravní nehody. Denně slyšíme o nehodě toho a toho auta, vlaku, kola, chodce tam a tam. Můžou to být ale i nehody jiného typu, jako je třeba nehoda v průmyslu, nehoda nebezpečných chemikálií, které se dostaly do ovzduší, či nehoda přírodního charakteru, jako jsou u nás celkem časté povodně.

Ve všech těchto situacích se zachováme trošku jinak, ale stále platí základní pravidla. V první řadě chránit svůj život a zdraví a postarat se i o ochranu ostatních. Všichni jistě znáte telefonní čísla, která voláme, pokud se v nějaké té krizové situaci či nehodě, jak chcete, ocitneme. Pro jistotu si je zopakujeme.

Číslo 158 určitě znáte a víte, že se dovoláte na policii. A znáte i mnemotechnické pomůcky? Osmička na konci čísla 158 připomíná pouta, kterými policie zadržuje nebezpečné lidi či ty, kteří porušili zákon. Hasiči mají číslo 150, kdy nula na konci představuje rybník, ze kterého hasiči nabírají vodu, či smotanou požární hadici. A pětka na konci čísla 155 se podobá vozíčku nebo židličce, na kterou vás lékař posadí, pokud vás potřebuje vyšetřit, takže je jasné, že se dovoláte na záchrannou službu. Těmto všem složkám se dovoláte i pomocí jednotného evropského telefonního čísla tísňového volání, kterým je 112. Znalost těchto čísel společně se znalostí úkonů první pomoci je základem vzdělání každého z nás asi jako znalost čtení a psaní.

Bohužel těmito znalostmi většina našich kamarádů a někdy i dospělých končí. A i když je znají, stává se, že na ně zapomínají. Často vidíme, že si lidé i při lehké autonehodě zapomenou vzít reflexní vestičku a pak zmateně pobíhají okolo svého auta a hledají sebemenší škrábance. Zapomenou i na vytažení výstražného trojúhelníku, nebo ho špatně umístí.

 

 

 

Málo kdo ví, že sirény, rozmístěné po celém území České republiky slouží k vyhlašování některých krizových situacích, jako je např. ohrožení obyvatel velkou vodou. Většina z nás ví, že sirény slýcháme pravidelně každou první středu v měsíci ve 12:00 a že se jedná o zkoušku sirén, ale kolik z nás ví, že vydávají i jiný zvuk. A rozeznáme jej?

Sirény v případě potřeby svolávají také dobrovolné hasiče, pokud došlo někde k nějaké nehodě či požáru a profesionální sbory hasičů potřebují výpomoc. Tento zvuk se liší od běžné zkoušky sirén stejně jako zvuk ohlašující všeobecnou výstrahu. Znáš ty zvuky? Rozeznáš je? Pokud ne, všichni máme doma internet a neomezenou možnost vyhledávání informací. Najdi si tyto signály a nauč se je rozeznávat. Vyplatí se ti to.

Stejně tak i někteří z nás by nevěděli, co dělat, pokud by někde v lese, na louce či v parku na procházce našli nebezpečný předmět, podobající se např. nevybuchlé mině, zkorodované munici či letecké pumě atd.

Tohle by se stávat nemělo a tak se sdružení SX společně s vojáky Aktivní Zálohy armády České republiky rozhodli s tím něco udělat a v letošním roce učili děti, jak se v některých krizových situacích správně zachovat. Že nevíš co je Aktivní Záloha? To jsou muži a ženy ve věku od 18 do 60 let věku, kteří se rozhodli pomoci při obraně vlasti a naučit se správně chovat v krizových situacích.

Každý z nich prošel přijímacím řízením a stal se vojákem Aktivních záloh. Účastní se výcviku s armádou vždy maximálně 21 dní v roce a jinak se věnuje svému civilnímu zaměstnání. Takže mezi tankysty potkáte i pana doktora či u kulometu ošetřovatelku koní. Pokud jste měli štěstí možná jste se takové akce účastnili a znáte již všechny odpovědi na zde položené otázky. Pokud ne a přemýšlíte, co byste udělali, kdybyste našli např. protitankovou minu, tak pro vás tito lidé vytvořili instruktážní videa, kde se dovíte vše podstatné.

Tak se hezky usaďte a nabízená videa si prohlédněte. Určitě se dovte spoustu zajímavých a důležitých informací, které, jak všichni doufáme, nikdy nebudeme potřebovat, ale je dobré být připraven.

 

Články odjinud