Modré světlo útočí: Jak nás ovlivňuje záře z mobilů a počítačů

Modré světlo útočí: Jak nás ovlivňuje záře z mobilů a počítačů
Sdílej
 
S rozšířením počítačů, tabletů nebo mobilů s aktivním displejem se objevil nový problém. Modré světlo, které na nás přístroje vyzařují. Nedovolí nám si odpočinout a mozek matou takovým způsobem, že má i v noci den.

Web Space je seriál časopisu ABC pro mladé čtenáře o digitálním světě. V třetím dílu se dozvíš, co je modré světlo a jak nás ovlivňuje záře z mobilů a počítačů.

MINULE První videohra a jaderná bomba PŘÍŠTĚ Internet věcí

Díváte se před spaním do mobilu, počítače nebo do tabletu? A spíte dobře? Daří se vám hned usnout, v noci se nebudíte a ráno jste příjemně odpočatí? Vědci zjistili, že expozice modrého světla v noci působí na náš mozek, zvyšuje únavu a výkyvy nálad.

Dobrý sluha, ale špatný pán

Modré světlo není žádná speciální forma světla, která by se vynořila až s příchodem počítačů a LED světel. Je všude kolem nás a největším jeho zdrojem je slunce. Modré světlo vyzařované sluncem je tím důvodem, proč vidíme a vnímáme oblohu jako modrou. Tak jak nám může škodit?

Modré světlo vyzařované sluncem je tím důvodem, proč vidíme a vnímáme oblohu jako modrou •  www.maxpixel.net

Lidský mozek se během svého vývoje naučil rozlišovat den a noc právě podle toho, kdy na něj působí modré světlo a teď je zaskočen, že je mu vystaven i v době, kdy je sluníčko dávno za horami. Výzkumy ukazují, že modré světlo ve správném množství podporuje bdělost, zlepšuje paměť i dobrou náladu.

Síla spánkového hormonu

Kdy začíná být modré světlo škodlivé a proč? Touto tématikou se dnes zabývá velké množství vědeckých institucí po celém světě. Podle experta na světelnou techniku Hynka Medřického, začíná být modré světlo, které vyzařují mobilní telefony a počítače, škodlivé ve chvíli, kdy se připravujeme na spánek. Většina výzkumů se přiklání k tomu, že by člověk měl spát 8 hodin denně, a aby byl spánek opravdu kvalitní, příprava na něj by měla trvat 90 minut.

Modré světlo útočí. Pro kvalitní odpočinek ho musíme eliminovat alespoň před spaním •  iStok

Je to doba, během které by měl mozek pomocí modrého světla přijmout poslední impuls, že je den, a začít produkovat hormon, který se jmenuje melatonin. Snižuje bdělost a signalizuje tělu, že je čas spát. Pro to, aby byl náš spánek opravdu kvalitní, potřebujeme být jednak unavení a jednak musí náš mozek produkovat dostatečnou hladinu melatoninu.

S mobilem si neodpočineme

Co se tedy děje s naším mozkem, když před spaním sáhneme po telefonu, projedeme ještě rychle sociální sítě, odepíšeme kamarádům, okomentujeme pár fotek a rozdáme několik lajků? Dostane přes sítnicovou buňku, která se nachází v oku, signál, že je poledne a ne noc. Homeostatický tlak na spánek (únava) nám sice dovolí usnout, ale regenerační procesy, které potřebujeme pro kvalitní odpočinek, nebudou správně nastartovány, protože zatímco má tělo noc, mozek má den.

Pokud nenecháme mozek odpočinout, projeví se to únavou, výkyvem nálad, stresem a poruchami pozornosti •  www.maxpixel.net

Jste náladoví? Pozor na modré světlo

Nedostatek spánku u dospívajících může vést k nárůstu problémů, které se podobají příznakům deprese, úzkosti nebo ADHD. Trpí také fyzické zdraví, protože tělo potřebuje dostatečný odpočinek pro posílení imunity a udržení zdravého kardiovaskulárního systému. Nedostatečný spánek může vést k potížím s učením, jako jsou porucha pozornosti nebo špatná paměť. U dospívajících pak mohou nastat výkyvy emocionálního chování, které je v tomto věku už tak složité, a výbuchy hněvu nebo pláče mohou taktéž pramenit právě z nedostatku spánku.

Pomocník barevný filtr

Vědci z Nizozemska provedli výzkum zaměřený na mladé lidi od 8 do 18 let a zjistili, že teenageři, kteří jsou před spaním vystaveni působení modrého světla, spí o půl hodiny méně, pomaleji usínají, v noci se častěji budí a jsou během dne mnohem více unaveni než jejich vrstevníci, kteří tomuto vlivu vystaveni nejsou. Studie tak potvrdila výsledky z předchozího výzkumu mezi dospělými. Ten ukázal, že časté nebo dlouhodobé používání obrazovky ve večerních hodinách je spojeno s potížemi se spánkem.

Útočící modré světlo •  iStock

Vědci se proto zaměřili na výzkum, který měl ukázat, jestli má používání oranžových brýlí, vestavných filtrů pro omezování modré spektrální složky nebo aplikací pro úpravu barev, pozitivní vliv na spánek. Už po jednom týdnu, kdy děti eliminovaly vliv modrého světla před spaním, začaly usínat o 20 minut dříve, v noci se méně budily, snížila se jejich únava a výkyvy nálad.

Předcházejte potížím

A jaké máme pro vás rady? Odložte váš mobilní telefon nebo tablet 1,5 hodiny před spaním a konečně si odpočiňte! Při práci na elektronických zařízeních také nezapomeňte dopřát odpočinek vaším očím. Únavě očí předejdete např. tím, že po hodině používání počítače, telefonu nebo tabletu, dopřejete očím minimálně 15 minut odpočinku.

Během práce se také v pravidelných intervalech, nejlépe podle pravidla 20-20-20 zadívejte do dálky. Po každých 20 minutách se nejméně na 20 vteřin zadívejte do vzdálenosti 20 stop, což je přibližně 6 metrů. Umožníte tak očím znovu zaostřit. Při zírání na obrazovku totiž dochází k nadměrnému a nepřirozenému napětí nitroočního svalu. Snižuje se také až trojnásobně frekvence mrkání, díky kterému udržujete vlhký povrch oka, což ho chrání před vnějšími vlivy.

Dlouhá cesta LED: Čeká nás modrá budoucnost?

Dlouhá cesta LED: Čeká nás modrá budoucnost?

Houby versus LED žárovky: Proč svítí?

Houby versus LED žárovky: Proč svítí?

Li-fi: LED pro špičkovou datovou síť

Li-fi: LED pro špičkovou datovou síť

 

Články odjinud