Zářící černá díra: Co odhalila NASA?

Zářící černá díra: Co odhalila NASA?
Sdílej
 
I když tahle černá díra září, na obloze je nevyditelná. Její gravitační síla ale ovlivňuje i vzdálenější okolí a díky tomu vědci dovedou vypočítat její polohu i velikost. Podívejte se na vizualizaci, kterou vytvořila NASA a z níž je jasné, že černá díra ve skutečnosti může zářit víc než jiná nebeská tělesa.

 

Jméno dostala podle toho, že pohltí všechno, co se dostane do její blízkosti. Nebo přesněji – co překročí tzv. horizont událostí. To je pomyslná hranice obklopující černou díru, přes kterou se lze dostat dovnitř, ale už ne zpátky. A protože nepropustí ani světelné záření, černé díry na obloze nevidíme.

Infografika černé díry: Klikni pro zvětšení >

Zářící černá díra: Co odhalila NASA - infografika •  NASA’s Goddard Space Flight Center/Jeremy Schnittman, EHT Collaboration

Jejich gravitační síla ale ovlivňuje i vzdálenější okolí a právě podle různých odchylek – třeba ohybu světla blízkých hvězd, vědci dovedou vypočítat jejich polohu i velikost. Donedávna nebylo možné kvůli pohlcování světla černou díru ani vyfotografovat. To se podařilo teprve na jaře tohoto roku (2019). Teď dokonce vědci z NASA vytvořili její vizualizaci. A z ní je patrné, že ve skutečnosti může zářit víc než leckteré jiné nebeské těleso.

Brána do pekla: Fotografie černé díry

Brána do pekla: Fotografie černé díry

Požírač hvězd: Nenasytná černá díra

Požírač hvězd: Nenasytná černá díra

Zemí prolétly tajemné částice z černé díry

Zemí prolétly tajemné částice z černé díry

 

Články odjinud