Hvězdná obloha 3

Hvězdná obloha 3
Sdílej
 

ČERVENEC

Již poměrně krátce po západu slunce nás na nebi upoutají tři nápadné hvězdy. Nejvýraznější z nich už známe. Je to Vega ze souhvězdí Lyry. Objeví se jako první téměř přímo nad naší hlavou. Severovýchodním směrem od ní na nás časem začne pomrkávat i Deneb z Labutě. Ta má na nebi podobu kříže a Deneb leží na jeho kratším konci, tam, kde má Labuť ocas.
Na opačném konci tohoto souhvězdí, tedy v oblasti labutí hlavy, najdeme velmi zajímavou hvězdu Albireo. Pokud máte po ruce dalekohled upevněný na stativu (stačí i menší přístroj, například klasický triedr), neváhejte a podívejte se na ni pořádně. V dalekohledu se Albireo rozpadne na hvězdy dvě. Odborně se takováto hvězdná kamarádství nazývají dvojhvězdy, ale známa jsou i seskupení více hvězd. Na Albireu je nejhezčí jeho barevný kontrast. Zatímco jasnější hvězda je žlutobílá, slabší má namodralý odstín.
Třetí stálicí, která začne být na nebi patrná přibližně ve stejnou chvíli jako Deneb, je Altair z Orla. Všechny tři hvězdy tvoří na obloze Letní trojúhelník. Je tak nápadný, že jej lze skvěle využít k orientaci při hledání méně výrazných souhvězdí. Takovým je například maličké souhvězdí Delfína, ležící přímo pod Labutí. Jméno tomuto souhvězdí dali patrně starověcí mořeplavci, kteří potkávali skákající delfíny na svých plavbách.
Pokud se vám podaří dostat se do míst s tmavou oblohou, budete odměněni pohledem na výrazný pás Mléčné dráhy.




JAK MAPU POUŽÍVAT

Mapka ukazuje vzhled oblohy tak, jak bychom ji viděli 15. července ve 23 hodin středoevropského letního času (na počátku měsíce platí mapka pro 00.00, na konci pro 22.00). Při pozorování držte mapku šikmo nad hlavou tak, aby k zemi směřovala ta světová strana uvedená na okraji, ke které stojíte čelem. Při pohledu směrem na sever ji tedy musíte otočit vzhůru nohama. Pokud jste si mapku správně zorientovali, měli byste na ní vidět souhvězdí tak, jak je uvidíte i při pohledu na skutečnou oblohu. V mapce není nakreslen Měsíc, jelikož ten mění polohu každou noc. Měsíc a planety vždy najdete poblíž čárkované čáry, která se odborně nazývá ekliptika.