Světelný smog: Nebe plné hvězd je vzácné

Světelný smog: Nebe plné hvězd je vzácné
Sdílej
 
Ve světě ubývá míst, kde můžete pozorovat nebe plné hvězd. Světelný smog se šíří oblohou.

 

Máme pro vás černé zprávy: Doby, kdy bylo na tmavé obloze běžně možné spatřit 3000 až 5000 hvězd, jsou dávno pryč. Může za to světelné znečištění, které vyzařuje lidská civilizace v noci. Na takto ozářené obloze proto můžeme v lepším případě vidět kolem 1000–1500 hvězd, ve městech stovky a ve velkoměstech několik desítek. A Mléčnou dráhu už v nich nezahlédnete.

Světelný smog škodí

Podle Mezinárodní asociace pro tmavou oblohu je světelného smogu čím dál tím více. V rozšiřujících se městech žije stále více lidí a také se více svítí. Největším zlem pro noční oblohu jsou přesvícená velká obchodní centra, logistické areály a billboardy. Škodí také nesprávně osvícené ulice, památky nebo sjezdovky. Někdy k ochraně tmy stačí málo: zrušit nepotřebná světla, nepoužívat studeně bílá osvětlení a svítit kolmo k zemi.

Mapa světelného smogu České republiky: Tmavě modrá a zelená místa na mapě jsou nejméně postižená světelným smogem. Nejhůře jsou na tom růžové a fialové oblasti •  archiv České astronomické společnosti

Třeba ve městě Manětín to vyřešili tak, že jednoduše ohnuli držáky lamp. Problémem jsou ale velkoměsta, protože se z nich světlo šíří kilometry daleko a kazí tak snahy oblastí, kde se snaží světelný smog minimalizovat. Někteří astronomové proto volají po tom, aby byla tma chráněná zákonem.

Hlavu vzhůru: Letní obloha je plná překvapení

Hlavu vzhůru: Letní obloha je plná překvapení

Tmavé kouty světa

Světelnému smogu se dnes už běžně nevyhnete. Ta nejčernější možná a ničím nerušená tma dnes vládne už jen uprostřed oceánů a vysoko v horách. Jedno z nejtmavších míst na světě je v poušti Atacama v Chile, kde je Evropská jižní observatoř s nejvýkonnější soustavou dalekohledů na světě. V Evropě najdete nejzachovalejší tmu např. na východě Slovenska v národním parku Poloniny na polsko-slovensko-ukrajinském pomezí. Výjimečná tma je také na odlehlém chorvatském ostrově Lastovo.

Světelný smog vytváří také nesprávně nasvícené památky •  archiv České astronomické společnosti

Kam za hvězdami u nás

Za tmou a oblohou posetou hvězdami musíte vyrazit z města. Třeba na Šumavu, do Brd nebo do Národního parku Podyjí. V Česku máme také tři vyhlášené oblasti tmavé oblohy: Jizerskou, Beskydskou a Manětínskou. Tma je v těchto místech rušená minimálně a podmínky pro pozorování noční oblohy jsou ideální. Oblasti se snaží odborníci chránit před světelným smogem, popularizovat je a informovat veřejnost o tomto problému.

Když budeme správně a šetrně svítit, uvidíme více hvězd. Někdy k ochraně tmy stačí málo: třeba ohnout kolmo k zemi držáky lamp •  Profimedia.cz

Oblasti tmavé oblohy

Jako první vyhlásili před deseti lety astronomové společně s ochránci přírody, obcemi a místními sdruženími Jizerskou oblast tmavé oblohy. Má rozlohu necelých 75 km2 a z poloviny leží na polské straně. U nás sahá od osady Jizerka po horu Smrk. Následovala podstatně větší Beskydská oblast tmavé oblohy s rozlohou 308 km2. Asi třetina je na slovenské straně. S dalekohledem si tady vyjděte do jednoho z nejtmavších koutů Beskyd: na hřeben Gruň v nadmořské výšce 880 m n. m. Nejmladší Manětínskou oblast tmavé oblohy najdete na území velkém 346 km2 na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje.

Světlo v noci vadí lidem i zvířatům

Světlo v noci vadí při pozorování hvězd i lidskému zdraví. Zvyšuje riziko psychických poruch a civilizačních onemocnění. Nedostatek tmy během spánku snižuje produkci hormonu melatoninu, který zabraňuje některým druhům rakoviny. Pravděpodobně také zpomaluje proces stárnutí a pomáhá proti Alzheimerově či Parkinsonově chorobě. A dobře nedělá noční světelný smog ani zvířatům, zasahuje totiž do jejich přirozeného prostředí. Světlo v noci ohrožuje třeba sovy, migrující ptáky a hmyz táhnoucí se za světly lamp, kolem kterých krouží do úmoru.

Světlo v temnotách: Zvířata si na vás posvítí

Světlo v temnotách: Zvířata si na vás posvítí

Ciudad de México: Pekelný smog v "nejšpinavějším" městě na Zemi

Ciudad de México: Pekelný smog v "nejšpinavějším" městě na Zemi

Internet nikdy nespí? Tak to je omyl!

Internet nikdy nespí? Tak to je omyl!

 

Autor

Zuzana Šprinclová

 

Články odjinud