Obří mlýn

Obří mlýn
Sdílej
 
Jeden z největších historických mlýnů naší země uvidíte ve vesničce Slup, kolem níž se rozléhá známá vinařská oblast se starobylým městem Znojmem. Poblíž se pak nachází nádherný Národní park Podyjí...

Co je pokladem: Vpravo od budovy je infotabule. Pokladem je první slovo ve druhém odstavci česky psaného popisu památky.

Jak se tam dostat: Jeďte ze Znojma do obce Slup, v jejíž severní části najdete unikátní vodní mlýn na zdejší Mlýnské strouze. Nedaleko budovy Slupského mlýna stojí zmíněná infocedule.

Zajímavosti v okolí: Vodní mlýn na Slupi je unikátní technickou památkou, která byla postavena na počátku 16. století. Tato národní kulturní památka je vyhlášena pro svou rozlehlost. Jedná se totiž o největší historický mlýn na Moravě! Jeho náhon přiváděl vodu ke čtyřem až pěti mlýnským kolům, které poháněla deset mlecích mechanismů! Mlýn sloužil k mletí obilí až do první poloviny 20. století. Na konci 70. let 20. století bylo jeho strojní zařízení zrestaurováno do částečně původní historické podoby a v roce 1983 byl mlýn zpřístupněn turistům. Můžete si zde prohlédnout nejen jeho zajímavý interiér, ale také nevšední muzejní expozici. Ta připomíná vývoj mlynářské techniky od doby kamenné až do dneška.

S vodou se pak setkáte i v dalších částech tohoto kraje,kde se můžete vykoupat v několika blízkých rybnících nebo v poněkud vzdálenější vodní nádrži Nové Mlýny. Nedaleko Slupi se nachází nádherné město Znojmo s rozsáhlým historickým podzemím. Určitě byste v tomto městě s vinařskou tradicí měli vidět zdejší Mikulášské náměstí s kostelem svatého Mikuláše a zdejší rotundu svaté Kateřiny, v níž je na malbách z roku 1134 zobrazena Přemyslovská rodová linie. Pokud vás zajímá spíše příroda, navštivte Národní park Podyjí, kde dosud žijí vzácní syslové a vydry.

Klíčová slova:
znojmo