Hlavu vzhůru: Největší a nejzářivější úplněk v roce

Hlavu vzhůru: Největší a nejzářivější úplněk v roce
Sdílej
 
Dnešní noc bude díky tzv. superúplňku výjimečná. Měsíc se přiblíží k naší planetě nejblíže za celý rok. Předpověď počasí je příznivá, má být jasno, a do přírody se tak večer klidně můžete vydat bez baterky. Na cestu vám bude svítit Měsíc.

 

Měsíc bude dnes blíže než obyvkle a bude proto i více svítit – až o 30%. Půjde o nejpůsobivější a nejvýraznější úplněk roku. Průměrná vzdálenost Země - Měsíc je 384 400 km a dnes se náš nebeský soused dostane "jen" na 356 909 km.

Superúplněk v plné síle

Největší přiblížení Měsíce k Zemi nastane přibližně osm hodin před úplňkem, v plné velikosti se ukáže přesně 8. dubna ve 4:34 ráno. Měsíc sice bude mimořádně velký a jasný, uvádět jeho přesné vzdálenosti od Země a usuzovat, jaký superúplněk to uvidíme, je podle Pavla Suchana z Astronomického ústavu Akademie věd ČR nepřesné. Záleží na tom, odkud Měsíc pozorujeme.  "Vzdálenosti jsou totiž určeny pro středy Země a Měsíce. Protože Země má svůj poloměr téměř 6400 km, znamená to, že pokud nám Měsíc vychází na horizontu, máme v tu chvíli k němu o poloměr Země dál než kdybychom ho měli nad hlavou," vysvětluje Suchan.

Měsíc bude 7. dubna nezvykle velký a zářivý •  NASA

Velikonoční a modrý úplněk

Dnešní úplněk je výjimečný také proto, že je "sváteční". Určil totiž datum letošních Velikonoc. Neděle po prvním jarním úplňku je tradičně nedělí velikonoční. Letos jde už o druhý tzv. superúplněk. První jsme zažili 9. března. Měsíc byl vzdálený od Země 357 404 kilometrů. Další magická noc se superúplňkem nás čeká začátkem května. A v říjnu se na obloze objeví také fascinující úkaz: Tzv. modrý úplněk. Měsíc se v plné síle ukáže v jednom měsíci hned dvakrát: 1. října a poté znovu 31. října.

Jak se fotí (super)úplněk?

Jak se fotí (super)úplněk?

10 zajímavostí o Měsíci: Od jaderných choutek po dva úplňky

10 zajímavostí o Měsíci: Od jaderných choutek po dva úplňky

5 nej vesmírných aplikací: Výlet po hvězdné obloze a do vesmíru

5 nej vesmírných aplikací: Výlet po hvězdné obloze a do vesmíru

 

Články odjinud