Astronomové objevili asteroid s měsícem. Před 90 lety málem narazil do Země

Astronomové objevili asteroid s měsícem. Před 90 lety málem narazil do Země
Sdílej
 
Astronomové na Havaji objevili nový asteroid, který se dostal k Zemi na vzdálenost 4,3 milionů kilometrů. O pár dní později byl u asteroidu objeven malý měsíc. Podobných asteroidů je ve Sluneční soustavě pravděpodobně mnohem více. Kdo je umí najít a jsou pro Zemi hrozbou?

 

Dva dny po objevu asteroidu s označením 2020 BX12 se do práce vrátil slavný radioteleskop Arecibo, který má průměr přes 300 metrů a najdete ho v Portoriku. Observatoř byla měsíc mimo provoz poté, co zemi v Karibském moři krátce po Vánocích zasáhlo silné zemětřesení.

Radar i možný mimozemský kontakt

Začátkem února se Arecibo podíval na asteroid 2020 BX12. Radioteleskop dokáže nejen přijímat rádiové signály ze vzdáleného vesmíru (jeho data slouží také k hledání mimozemských signálů), ale může také fungovat jako radar. K blízkému asteroidu se vyšle signál, který se od něj odrazí a vrátí se zpět. Radioteleskop tak dokáže povrch asteroidu "ohmatat" a určit jeho přibližný tvar, velikost a dobu rotace.

Asi nejslavnější planetka Ida s měsícem Dactyl. Planetku objevil v roce 1884 rodák z Opavy Johann Palisa. Má průměr 15 km, měsíc 1,4 km •  NASA

Nebezpečné asteroidy

2020 BX12 má průměr asi 165 metrů. Ve vzdálenosti asi 360 metrů od něj se pohybuje malý měsíc o velikosti 70 metrů. Asteroidům se říká také planetky. Pokud obíhají dvě planetky okolo sebe, mluvíme o binární (dvojité) planetce. Podle odhadů je asi 15 % asteroidů binárních. Nově objevený asteroid patří do skupiny blízkozemních planetek typu Apollo, což je speciální skupina asteroidů, která kříží dráhu Země. Existuje u nich pravděpodobnost (malá), že narazí do Země. Proto bychom je měli najít dříve, než se tak stane.

Srážka se Zemí?

V okamžiku, kdy astronomové asteroid objeví, mohou dopočítat jeho dráhu do vzdálené budoucnosti i minulosti. V případě 2020 BX12 je dobrou zprávou, že nás v nejbližších desetiletích ohrožovat nebude. V únoru 1931 ale ke srážce nebylo až tak daleko. Asteroid nás minul ve vzdálenosti jen 1,3 milionů kilometrů. Pro představu je to asi 3,5krát vzdálenost Měsíce od Země, nebo také vzdálenost, kterou Země při pohybu okolo Slunce urazí za 12 hodin.

Asteroid Bennu, který zkoumá sonda OSIRIS-REx •  NASA

Tečky v hvězdném moři

Asteroidy na obloze pouhým okem neuvidíte, jsou moc malé a slabé. Pokud se ale vybavíte dalekohledem a pořídíte snímek oblohy, tak na něm už asteroidy vidět budou. Má to však háček. Patrně nebudete vědět, kde jsou. Vypadají totiž jako bodové zdroje světla a jsou k nerozeznání od hvězd. Prozradí je až jejich pohyb. Pokud pořídíte o pár desítek minut později další snímek stejné části oblohy a mezi oběma snímky budete přepínat, asteroid se pohne vůči hvězdnému pozadí. Je to způsobeno jeho pohybem okolo Slunce.

Radioteleskop Arecibo v Portoriku •  Mariordo (Mario Roberto Durán Ortiz), CC BY-SA 4.0

Hledači asteroidů

Asteroid 2020 BX12 objevil projekt ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System), který už letos našel 20 asteroidů a loni 155. Jsou to slušná čísla, ale některé další projekty našli asteroidů mnohem více. Přes polovinu z nich objevil projekt Catalina Sky Survey. Jeho dalekohledy jsou v Arizoně a letos už mají na kontě 224 nových asteroidů, za loňský rok jich bylo 1066. Konkurentem je projekt Pan-STARRS, jehož dalekohledy se jsou na havajské hoře Haleakala.

Asteroidy pod drobnohledem

Většinu asteroidů známe jen jako bodové zdroje světla. Radioteleskopy lze prozkoumat ty, které prolétají okolo Země. Další možností jsou kosmické sondy. V současné době probíhají mise dvou sond, které na Zemi dopraví vzorky asteroidů. Japonská Hajabusa se vrátí na konci letošního roku, americká sonda OSIRIS-REx v září 2023.

Modré krystaly: Překvapení v meteoritech

Modré krystaly: Překvapení v meteoritech

Bydlení na Měsíci: Měsíční kolonie nabírá reálné obrysy

Bydlení na Měsíci: Měsíční kolonie nabírá reálné obrysy

Největší 3D tiskárna bude stavět vesmírné lodě na jedno kliknutí

Největší 3D tiskárna bude stavět vesmírné lodě na jedno kliknutí

 

Články odjinud