Vesmírná přestřelka: Asteroid Ryugu pod palbou sondy Hajabusa 2

Vesmírná přestřelka: Asteroid Ryugu pod palbou sondy Hajabusa 2
Sdílej
 
Nejlepší způsob, jak se něco dozvědět o asteroidu, je odebrat z něj vzorek a vrátit se s ním zpět na Zemi. Určitou překážkou v jinak prostém plánu je vzdálenost asteroidu 300 miliónů kilometrů. Přesto to sonda Hajabusa zvládla a my vám řekneme, jak se jí to povedlo!

 

Japonská sonda Hajabusa 2 měla předchůdkyni. Hajabusa (v překladu "sokol stěhovavý") byla roku 2003 vypuštěna k asteroidu Itokawa s cílem odebrat z něj vzorky. Kvůli poruše tato japonská mise skončila neúspěchem. Sondě se přesto podařilo vrátit k Zemi s pouzdrem obsahujícím zhruba 1500 mikroskopických zrnek z asteroidu.

Vizualizace sondy Hajabusa •  JAXA

Poučená sonda Hajabusa 2

Pro japonskou vesmírnou agenturu JAXA to byla obrovská porce zkušeností. Jako další planetka vhodná ke zkoumání se ukázala být Ryugu ve vzdálenosti přibližně 300 miliónů kilometrů. Pro její výzkum vznikla sonda Hajabusa 2 s rozměry asi 1 x 1,6 x 1,4 metru a hmotností kolem 600 kilogramů i s palivem.

Průvodce Sluneční soustavou: Planetky a trpasličí planety

Průvodce Sluneční soustavou: Planetky a trpasličí planety

Odstartovala koncem roku 2014. Nejdůležitější zařízení na palubě by se bez nadsázky dalo nazvat výzbrojí: SMP (Sampler Mechanism) má za úkol do planetky několikrát vystřelit. Nárazy zvíří prach, který sonda "vysaje", uloží do zásobníku a ten dopraví zpět na Zemi.

Trubka s trychtýřem na konci je hlavní a zároveň i jakýmsi „sosákem“, který dopraví prach dovnitř sondy •  JAXA

Přestřelka na dálku

Nezní to až tak složitě, je ale potřeba si uvědomit, že střílíte do objektu, který je asi 280 milionů kilometrů od vás. Pokyny pro sondu, případně data od sondy k Zemi, putují vesmírem víc, jak čtvrt hodiny. Hajabusa 2 je tedy do značné míry automatická a pokud se cokoliv pokazí, tak automaticky přeruší svoji misi a vzdálí se od asteroidu do bezpečné vzdálenosti.

Projektil, který Hajabusa 2 vystřelila do asteroidu •  JAXA

Asteroid zasažen!

K prvnímu výstřelu do asteroidu došlo 22. února 2019. Sonda poslední půl rok zkoumala Ryugu z uctivé vzdálenosti a vysadila u něj dva vědecké roboty. Poté se k němu opatrně přiblížila a dotkla se ho speciálním válcem, který je vlastně i jakousi hlavní. Tou vystřelila k povrchu kuličku o průměru 1 centimetr a váze 5 gramů. Rychlost pohybu byla 290 metrů za sekundu. Prach zvířený nárazem se podle plánu dostal válcem až do sběrného kontejneru. Sonda zažehla motory a vzdálila se přibližně 20 kilometrů od povrchu. Celý manévr od výstřelu po vzdalování zabral pouhou jednu vteřinu! Ono totiž není moc na co čekat, protože Hajabuse hrozilo překlopení a destrukce o povrch Ryugu.

Fotografie asteroidu Ryugu se stínem sondy Hayabusa 2 ve výši 20 kilometrů, k výstřelu došlo v temnějším poli pod stínem •  JAXA

Větší kalibr

Pokud se vám centimetrová kulička zdá málo, tak vězte, že takový výstřel proběhne ještě jeden a poté Hajabusa 2 nasadí větší kalibr. To už ale proběhne z půlkilometrové vzdálenosti a odpalovací zařízení se nejprve od sondy vzdálí, aby se předešlo jejímu poškození. Projektil bude vypálen rychlostí 2 kilometry za sekundu a měl by vytvořit kráter z jehož dna následně sonda opět odebere vzorek a následně se začne vracet zpět k Zemi. Hajabusa 2 tak potvrzuje, že střílet se dá i pro dobro lidstva, poznání a vědu.


Přečtěte si také:

Čchang-e 4: Poprvé na odvrácené straně Měsíce

Čchang-e 4: Poprvé na odvrácené straně Měsíce

Obří kamera objevila 11 zbytků galaxií, které pozřela Mléčná dráha

Obří kamera objevila 11 zbytků galaxií, které pozřela Mléčná dráha

Trumpovo a Putinovo auto: Čím jezdí nejmocnější muži světa?

Trumpovo a Putinovo auto: Čím jezdí nejmocnější muži světa?

Vzhůru do strašidelných hlubin v ponorkách ve World of Warships

Vzhůru do strašidelných hlubin v ponorkách ve World of Warships

 

Články odjinud