Trumpovo a Putinovo auto: Čím jezdí nejmocnější muži světa?

Trumpovo a Putinovo auto: Čím jezdí nejmocnější muži světa?
Sdílej
 
Každý prezident má vlastní ochranku, která se stará o jeho bezpečí a speciální vůz. Prezidenti mocných zemí mají k dispozici i hodně obrněné dopravní prostředky. Pojďte se na ně podívat!

 

Začneme ve Spojených státech amerických. V roce 1963 tam atentát na prezidenta J. F. Kennedyho ukázal, že vozit nejdůležitějšího muže v otevřeném automobilu, není pro jeho bezpečnost zrovna nejlepší. Dnešní americký prezident tak jezdí v něčem, co bychom mohli popsat jako malý tank, který se maskuje jako auto.

Současná limuzína amerického prezidenta •  Wikipedia

Trumpův pancéřovaný Cadillac

The Beast (Bestie) je limuzína, ve které je vše přizpůsobenu maximálnímu bezpečí prezidenta a posádky. Z toho důvodu nejsou ani zcela přesně známy parametry vozidla. Hmotnost se odhaduje na impozantních 9 tun a Bestie dokáže ustát kde co. Kombinace oceli, hliníku a keramiky zajišťuje neprůstřelnost všech "plechových" částí. Však jsou taky přibližně 20 centimetrů tlusté a dveře auta váží zhruba tolik, co ty u Boeingu 757. Ani okénka ve dveřích svojí odolností nezaostávají, tvoří je vrstvené a tlusté neprůstřelné sklo. Případný atentátník tak s běžnými střelnými zbraněmi prakticky nemá šanci. Ani granát by s autem moc nesvedl.

Nejdůležitější muž země samozřejmě nejezdí sám, vždy je doprovázen kolonou dalších vozidel •  Wikipedia

Auto proti plynům

Pokud by někdo chtěl zkusit amerického prezidenta zabít s pomocí plynu, taky by neuspěl. Celé auto je možné neprodyšně uzavřít a na palubě jsou i nádrže s kyslíkem. Na kolech, která i v případě průstřelu mohou pokračovat v jízdě, by se prezident rychle dostal do bezpečí. Svůj odjezd by pak mohl krýt třeba kouřovou clonou a pakliže by útočníci vozidlo obklopili, lze vypustit i slzný plyn. Kdo zkusí v případě přepadení otevřít dveře zvenku, dostane pořádnou elektrickou ránu, kliky totiž mohou být pod proudem! Řidič má samozřejmě k dispozici noční vidění, aby měl přehled za každé situace.

Původní model, kterým jezdil ještě prezident Obama •  Wikipedia

Armáda strážců

Pro všechny případy je na palubě i zásoba krve stejné skupiny, jako má prezident. Ale to je skutečně až ta poslední možnost. V limuzíně obvykle jezdí i ozbrojení strážci, kteří se s případnými útočníky dovedou rychle vypořádat. Pokud by prezidenta v autě zastihla třeba informace o nukleárním útoku, může díky speciálnímu kufříku, který má vždy u sebe jeden z jeho bodyguardů, dát povel k odvetě. Podívejte se na video níže: předchozí model přeci jen jednu slabinu měl. Jestli by si ten současný dovedl poradit lépe, nikdo neví.

Putinův ruský Kortež

Prezident největší země na světě nezůstává za svým americkým protějškem moc pozadu. Jeho vozidlo s názvem Aurus Senat ze série Kortež od automobilky NAMI má výkon zhruba 850 koní (634 kW) a jeho motor pochází od inženýrů z automobilky Porsche. Pokud byste chtěli jezdit tím samým, firma vám ráda vozidlo za patřičný obnos dodá.

Hned po bezpečnosti je důležitý i luxus •  Kremlin.ru

Odolá i výbuchu

Samozřejmě i ruský prezident musí být v bezpečí. Jeho auto je proto kompletně opancéřované a odolné útokům běžně dostupných zbraní. Však také váží kolem šesti tun! Ani standardní slabé místo, tedy podvozek, inženýři nepodcenili. Je natolik odolný, že výbuch nálože pod vozidlem by nikoho uvnitř neměl ohrozit. Stejně jako americký protějšek, může prezident Ruska v případě problémů ujet i s prostřelenými pneumatikami. Technologii auta ale pečlivě tají a více už toho o Senatu známo není.

Uruguayský Brouk

V kontrastu s maximální ochranou, luxusem a astronomickými cenami pak působí až neuvěřitelně vozidlo bývalého prezidenta Uruguaye. Ne, že by na to země neměla, ale José Mujica (vládl v letech 2010-2015) měl na prezidenta dost neobvyklý a skromný životní styl. Po svém zvolení odmítl žít v paláci se služebnictvem a namísto toho dál bydlel v poklidu na své farmě. Většinu platu odváděl na charitu a po skončení ve funkci odmítl i tučnou doživotní rentu. Rozhodně však jezdil stylově - starým Volkswagenem Beetle z roku 1987. Když mu za toto auto bylo nabídnuto sběratelem v přepočtu zhruba 23 milionů korun, José s klidem odmítl a argumentoval, že svého Volkswagena nemůže prodat, protože by pak neměl čím vozit svého třínohého psa.


Přečtěte si také:

Teréňák Tank: Auto do apokalypsy

Teréňák Tank: Auto do apokalypsy

Automobiloví hackeři: Máte bezpečné auto?

Automobiloví hackeři: Máte bezpečné auto?

Nejšílenější zbraně historie: Tank s devíti metrovými koly a další obludnosti

Nejšílenější zbraně historie: Tank s devíti metrovými koly a další obludnosti

Kočičí plemena: Skotská klapouchá kočka - kdo jí ohnul uši?

Kočičí plemena: Skotská klapouchá kočka - kdo jí ohnul uši?

 

Články odjinud