Cross Games: Závody driftovacích autíček

Cross Games: Závody driftovacích autíček
Sdílej
 
Projet zatáčku smykem je jedna z nejtěžších jezdeckých disciplín. V Praze se v ní brzy utkají nejlepší světoví driftem!

 

Cross Games je původně japonský seriál závodů v RC driftu. Loni se konal už třetí evropský ročník soutěže. První se uskutečnil v Brně, druhý v Bratislavě a na ten loňský se mohli fandové autíček těšit na pražském veletrhu Model Hobby v pražských Letňanech.

Král driftu

Závod organizuje výrobce závodních autíček Overdose. Patří Acuši Itovi, který v Japonsku vyrábí nejexkluzivnější podvozky a tuningové díly pro driftovací vozy na dálkové ovládání. Zatímco jiné značky produkují techniku pro autíčka mnoha různých kategorií, komponenty z dílny Overdose vznikají výhradně pro drift. Mezi fanoušky tak mají pověst spíše uměleckých předmětů než spotřebního zboží. Proto nepřekvapí, že se pan Ita podílí i na přípravě opravdových aut pro závody Formula Drift Japan.

Autíčko českého závodníka Koudyho •  Yeda Racing Team

Dokonalé triky

Driftovací závody aut vznikly před půlstoletím právě v Japonsku. Jezdily se v horských serpentinách. Aby je jezdci co nejrychleji projeli, využívali k tomu přetáčivý smyk. To je situace, kdy přední kola zatáčejí správně, ale ta zadní už ztrácí kontakt s vozovkou. Vůz se tak dokáže rychle vypořádat i s prudkou šikanou (zatáčkou) bez zásadní ztráty rychlosti. Driftovací auta na dálkáč se staví v měřítku 1/10 a pohání je elektromotor. Zaujmou už na první pohled: Každý jezdec se snaží karoserii propracovat do nejmenšího detailu a auta jsou tak často na první pohled k nerozeznání od velkých závoďáků.

Šasi driftovacího autíčka •  Yeda Racing Team

Sto nejlepších

Momentálně se v driftech jezdí dvě kategorie – RWD s pohonem na zadní nápravě a AWD s pohonem všech čtyř kol. V Evropě se o organizaci soutěže stará YEDA Racing Team. Na loňský ročník Cross Games přijeli poprvé dva jezdci z Overdose týmu – mistr světa v RWD Rjó Iší a Šindži Macuki. Kromě nich se o titul ucházelo sto jezdců třeba z Francie, Norska nebo Švýcarska. Šlo tak o nejlépe obsazený šampionát v RC driftu v historii České republiky.

Vozy seřazené před závodem •  Yeda Racing Team

Dvoudenní závod

Jak takový závod probíhá? Začne seznámením jezdců s rozhodčími. Pak následují volné tréninky, aby si mohli jezdci vyzkoušet trať a upravit podle ní podvozky. Kolem poledne začnou ostré kvalifikační jízdy. Každý jezdec absolvuje dvě kola a podle výsledků připraví organizátoři pořadí pro samotnou kvalifikaci. Ta odstartuje okolo druhé odpolední. Ze stovky závodníků se jich do samotného závodu dostane jen čtyřiadvacet. Nakonec pak budou ti jezdci, kteří projdou kvalifikací, soupeřit o titul šampiona.

RC modely často dokonale kopírují své velké vzory •  Yeda Racing Team

Kdo zvítězí?

V jednom souboji spolu zápolí vždy dva závodníci. První vyráží napřed a ten druhý má za úkol co nejlépe kopírovat linii jeho jízdy. Nesmí do něj ale nabourat! Pak se jejich role prohodí. Závod sledují rozhodčí a udělují body za úspěšné manévry. Zvítězí ten, kterému se pořadí lépe driftovat.


Škoda Vision RS: Sen českých designérů

Škoda Vision RS: Sen českých designérů

ABC TV: Na návštěvě v továrně na autíčka

ABC TV: Na návštěvě v továrně na autíčka

BlackFly: Legální létající auto

BlackFly: Legální létající auto

Uber Skyport: Stanice pro létající taxíky

Uber Skyport: Stanice pro létající taxíky

 

Články odjinud