Škoda Vision RS: Sen českých designérů

Škoda Vision RS: Sen českých designérů
Sdílej
 
Jak budou vypadat nové závodní škodovky? Dravou budoucnost naznačuje nový koncept Vision RS.

 

Škoda má bohatou historii v motoristických sportech, kde pochopitelně nejezdí stejná auta jako na silnicích. Jde o závodní speciály postavené na míru požadavkům trati a jezdce. Přesto si může každý řidič alespoň připomenout škodovácké úspěchy v motorsportu, a to díky vozům s označením RS.

Verze pro srdcaře

Modely s přívlastkem RS se chlubí upraveným sportovním podvozkem, výkonnými motory, nadstandardní výbavou a vzhledem, který nenechá nikoho na pochybách, že kolem něj nejede jedna z tisíců běžných škodovek. V současnosti vyrábí Škoda ve variantě RS modely Octavia a Kodiaq. Na silnici občas uvidíte prosvištět také starší fabii v této úpravě. Designéři z Mladé Boleslavi nyní představili vizi nového kompaktního vozu. A podle všeho to vypadá, že nové závodně laděné škodovky se dočkají ještě dynamičtějšího a sportovnějšího vzhledu.

Představa malého sporťáku Škoda pro blízkou budoucnost •  Škoda Design

Vize zítřka

Jak bude vypadat škodovka budoucnosti? Nový koncept Škoda Vision RS je takzvané show car – tedy unikátní auto, které je předobrazem budoucího sériového modelu. Svým pojetím ukazuje, jakým směrem se vydá cela rodina vozů RS. Zatímco současné vozy si zakládají na čistém designu s ostrými hranami, nová generace má oživit jejich vzhled větší dynamikou a odvážností. Za vše mluví velký nápis Škoda na zádi, který nahradí nenápadné logo okřídleného šípu.

Designéři aut při kreslení nového konceptu •  Škoda Design

Vlastní auto

Sníte o tom, že se stanete designéry aut? Zeptali jsme se odborníků ze Škoda Design, jak si tento sen splnit. Nepřekvapí, že nejdůležitější jsou dvě věci – talent a vzdělání. Pokud si neustále kreslíte do sešitu sporťáky, offroady nebo jiná auta a spolužáci vám je obdivují, pak talent určitě máte. Důležité je vybrat si i školu. Pro začátek to může být třeba lidová škola umění nebo kurzy kreslení. Až se pak budete rozhodovat, kam půjdete na střední, zkuste se přihlásit na uměleckou školu se zaměřením na kresbu.

I uvnitř je Škoda Vision RS závodně naladěná •  Škoda Design

Školy pro ty nejlepší

Vrcholem jsou pak vysoké školy orientované na design – nebo ještě lepší je vydat se do zahraničí na proslulé univerzity, z nichž vycházejí neslavnější automobiloví designéři dneška. Může to být londýnská Royal College of Art, německý Pfrozheim nebo Institut evropského designu v italském Turíně. V zámoří pak má nejlepší pověst Art Centre College v kalifornské Pasadeně. Nám nejbližší vyhlášená škola, kde se můžete naučit navrhovat vzhled automobilů, je Slovenská technická univerzita v Bratislavě.

Zádi dominují výrazná protáhlá světla •  Škoda Design

Nebojte se experimentů

Na vysoké škole konečně dostanete příležitost navrhovat skutečná auta. Vaši učitelé budou lidé, kteří navrhují skutečná auta, a vy také dostanete příležitost zažít práci v designérských studiích v automobilkách. A co se na práci designéra nejvíce cení? Dvě věci – pestrost a originalita. Takže zkoušejte různé karoserie, a až si budete kreslit příští auto, nebojte se vymyslet třeba i trochu bláznivý vzhled!


Nejslavnější závodní Škoda

Mezi klenoty mladoboleslavské automobilky patří Škoda 130 RS. Zrodila se v roce 1975. Dosahovala rychlosti až 220 km/h a z nuly na stovku zrychlila za 7,5 vteřiny. Odnesla si zlato hned z několika okruhových mistrovství Evropy i ze závodu rallye, kde porazila i proslulé Porsche 911. Jezdci si chválili její akceleraci a skvělé jízdní vlastnosti. Vozů 130 RS bylo vyrobeno zhruba dvě stě. Několik z nich se dochovalo až do dnešních dnů a patří mezi nejžádanější sběratelská auta v Česku. Její cena se v aukcích pohybuje okolo 1,5 milionu Kč.


Steampunková Škoda 1202

Steampunková Škoda 1202

Šílený vynález: Létající džíp americká armáda nechtěla

Šílený vynález: Létající džíp americká armáda nechtěla

Škoda Auto Muzeum: Navštívili jsme obří poličku s angličáky

Škoda Auto Muzeum: Navštívili jsme obří poličku s angličáky

Papírová historie: Škodovka na stránkách ábíčka

Papírová historie: Škodovka na stránkách ábíčka

Klíčová slova:
auto, technika, Škoda, Škoda Vision RS
 

Články odjinud