Závodní speciál na všechny disciplíny

Závodní speciál na všechny disciplíny
Sdílej
 

Závodní speciál na všechny disciplíny

Japonská automobilka Toyota se prosazuje ve většině motoristických sportů, ale nejvíc by samozřejmě jako všichni ostatní chtěla se svým monopostem uspět v prestižní sérii formule 1. Možná i proto vychází její koncept futuristického soutěžního vozidla MTRC (Závodní trojdisciplínový speciál) ze tvaru F1.

Inženýři při jeho vývoji počítali s tím, že by se bez větších úprav mohl zúčastnit vysokorychlostních i městských závodů, a navíc soutěží v přírodě na nezpevněných površích. Nápad je to určitě výborný, ale zůstává otázka, jestli kromě ušetření práce automobilka přinese MTRC motoristickému sportu i něco navíc.

OST




Podvodní bytovky

Globální oteplování a z toho vyplývající zvyšování hladiny oceánu je fakt a naše civilizace se jen pomalu odhodlává proti této hrozbě bojovat. Podle mnohých je relativně daleko a "důležitější" je řešit aktuálnější problémy. Někteří architekti se však prozíravě zabývají tím, kde se bude bydlet, když bude souš zaplavena. Model na obrázku je inspirovaný přírodou. Podobnost se vznášejícím se listem leknínu není náhodná. Objekt tvoří dvě města, která dohromady pojmou až 100 tisíc obyvatel. Kéž by takové vize zůstaly jen na monitorech počítačů...

OST




Indie míří na Měsíc
HVĚZDÁRNA


Do výzkumu Měsíce se hodlá zapojit také Indie. Na 19. října 2008 byl naplánován start sondy Chandrayaan-1, která bude nejbližšího souseda Země zkoumat z oběžné dráhy. Na technickém vybavení se šesti vědeckými přístroji se podílely evropské i americké firmy. Od sondy se oddělí malý průzkumný modul o hmotnosti 29 kg, který dopadne na povrch Měsíce. Na obrázku je to ta hranatá "krabice" v horní části satelitu. Za tři roky by měla startovat sonda Chandrayaan-2. Na Měsíc dopraví malou pojízdnou laboratoř ruské výroby, která bude podrobně prozkoumávat měsíční horniny.

FRANTIŠEK MARTINEK




Fyziologie psího spřežení

Vždy na začátku března se na Aljašce koná nejdelší závod psích spřežení - Iditarod. Vítězové zdolají trasu dlouhou 1800 kilometrů za pouhých devět dní. Psi totiž mají podobné návyky jako atleti. Při výkonu spotřebují obrovské množství energie, její zásoby ve svalech se takřka vyčerpají, zvýší se hladina stresových hormonů a objevují se poškození na buněčné úrovni. Jejich metabolický "kotel" se přehřeje. Jenže zatímco atleti potřebují alespoň jednodenní přestávku, aby se zase vzpamatovali, psům stačí odpočinek na konci prvního dne závodu. Pak se jejich výkonnost navzdory námaze pomalu vrací do normálu, až jsou po devadesáti šesti hodinách fyziologicky ve stejné pohodě jako před začátkem závodu. Zkrátka celé dny běží, jako by se nechumelilo.

PAVEL LINHART




Vrtulník s portem
USB VYCHYTÁVKA


Model vrtulníku Innovator je velice propracovaný. Po nainstalování speciálního softwaru a po připojení vrtulníku k počítači lze zobrazovat a nastavovat mnoho parametrů, jako je třeba plynová křivka či nastavení stoupání. Na počítači se zobrazují i hlášení chyb, ke kterým došlo v průběhu letu. Užitečné jsou podrobné informace o výstupním napětí baterie, otáčkách motoru v průběhu letu, ale i teplotě. Pro začátečníky je zde softwarový simulátor vhodný pro seznámení se s ovládáním. Pokročilé manévry je lepší vyzkoušet nejdřív na simulátoru, kde jdou vrátit zpět, než při neúspěšném pokusu narazit do stěnu.

VRATISLAV HARABIŠ




Mixujeme na USB

Mnozí DJs dokážou s gramofony doslova kouzla. Kdo by si to chtěl vyzkoušet, vystačí si s mixážním pultem iCue do USB. Jeho součástí je i velice přehledný software Le Cue. Stačí do něj nahrát oblíbenou hudbu ve formátu MP3 nebo WMA a můžete začít. Díky automatické detekci rytmu bude mixování hračka. S dvojicí otočných ovladačů lze strávit hodiny scratchováním. Samozřejmostí jsou i různé efekty, výsledné mixy lze nahrávat rovnou do počítače, aby se jimi začínající DJs mohli pochlubit. Pult iCue je malý, takže se dá snadno přenášet i s notebookem. Stačí ho vybalit a párty může začít. Pořizovací cena je asi 3570 Kč a zahrnuje pult i software.

VRATISLAV HARABIŠ




Zkouška světlem
BAKTERIE


Slovo biosenzor zní učeně. Ve skutečnosti se za ním žádná velká věda neskrývá. Příkladem je třeba jazyk. Když nás zajímá chuť jídla, prostě ochutnáme. V momentě, kdy chceme zjistit, jestli je voda kontaminovaná ropou nebo jestli rýže neobsahuje arsen, jazyk nestačí. Některé bakterie však vylučují při styku s těmito látkami speciální enzymy. Můžete namítnout, že bakterie nám toho také moc neprozradí.
Ale teď už ano! Vědci dokážou bakterie upravit. Když se bakterie setkají s určenou látkou a začnou produkovat enzym, spustí se zároveň také tvorba světélkujícího proteinu. V terénu už jen stačí smíchat bakterie se vzorkem a čekat, jak se vybarví. Rychlé a snadné!

PAVEL LINHART




VŠEHOCHUŤ
Člověk-pták


V dnešním vydání Všehochuti se musíme zmínit o fantastickém výkonu Švýcara Yvese Rossyho. Letos 26. září totiž jako vůbec první člověk přeletěl kanál La Manche jako pták. Pomáhala mu v tom křídla poháněna tryskami. Jen přistání po 35kilometrové trase ještě nedomyslel - musel se snést na padáku.

Rekordní dezert

Tradiční mražený sicilský dezert la cassata je od 28. září předmětem zkoumání porotců Guinnessovy knihy rekordů. Italským cukrářům se totiž podařilo vyrobit jeho 850 kilogramovou podobu.

Zkrvavený autoportrét

Modelka Kate Mossová a zpěvák Pete Doherty tvořili v letech 2005 a 2006 slavný a hodně kontroverzní pár. V té době vznikl i její autoportrét rtěnkou, ke kterému Doherty dopsal vlastní krví: "Who needs blood when you've got lipstick?" (Kdo potřebuje krev, když máš rtěnku?). Kresbička šla na konci září do aukce a její odhadovaná cena byla 40 tisíc britských liber.

OST




Země ztrácí kyslík

Čtveřice evropských družic s názvem CLUSTER potvrdila již známý fakt, že z atmosféry Země nepřetržitě uniká do kosmického prostoru kyslík a další plyny. Může za to záření Slunce a změny magnetického pole naší planety. Elektricky nabité částice narážejí do zemského ovzduší, přičemž dochází nad oběma póly ke vzniku polární záře. Stejné interakce poskytují iontům kyslíku dostatečnou energii k úniku ze zemské atmosféry. Ale v současné době si ještě se ztrátou kyslíku nemusíme dělat přílišné starosti.
Ve srovnání s dosavadní pozemskou zásobou tohoto životodárného plynu je jeho únik bezvýznamný.

FRANTIŠEK MARTINEK