Vyzkoušeli jsme DriftX: Driftovací autíčko

Vyzkoušeli jsme DriftX: Driftovací autíčko
Sdílej
 
Víte, že driftování jako automobilová sportovní disciplína má svůj původ v Japonsku? Vzniklo tam někdy před půl stoletím a dnes je oblíbenou motoristickou podívanou na celém světě.

 

Driftování je specifický závod silných aut v řízeném přetáčivém smyku. Takový smyk se jistě dá krátkodobě zvládnout v téměř každém autě, ale pro driftové šampionáty si týmy staví závodní speciály s konstrukcí tomu přímo určenou. A podobně je to i s RC modelem tchaj-wanského výrobce Himoto.

Drift i pro začátečníky

DriftX je model cestovního vozu v měřítku 1 : 18. Má rozměry 280 x 140 x 85 mm. Auto s permanentním pohonem 4x4 je určeno spíš amatérům než zkušeným modelářům. Tím spíš s ním ale zažijete spoustu legrace, protože driftovat s ním není o nic těžší než se jenom rozjet. V balení najdete vše potřebné. Auto je kompletně sestaveno, má svou vlastní vysílačku (2,4 GHz) a nechybí ani nabíječ akumulátoru. Jediné, co je třeba dokoupit, jsou čtyři AA baterie do vysílačky.

Nekompromisní bugina: Test RC auta

Nekompromisní bugina: Test RC auta

Domácí mazlíček DriftX

Auto je určeno spíš pro interiérové ježdění nebo na suchý chodník. Určitě by mu nesvědčilo mokro, bahno nebo prach. Tomu není jeho konstrukce přizpůsobena. Šasi je převážně z plastů. Příjemně ale překvapí kvalitní olejové tlumiče a nezávislé zavěšení kol. Pohonná jednota (motor velikosti 380) s přijímačem, regulátorem a servy je napevno usazena v šasi. Místo je tu i pro NiMh akumulátor s kapacitou 800 mAh. Vše včetně antény se skrývá pod kapotou z tenkého, ale velmi odolného plastu. Karoserie je k šasi přichycena čtyřmi rychlými sponkami.

DriftX je model cestovního vozu v měřítku 1:18 •  Zdeněk Ležák

Kluzká kola

Konstrukčním vtipem driftovacího autíčka jsou kromě silného elektromotoru a pohonu 4WD také kluzké pneumatiky. To je věc, které si všimnete na první pohled. Kola nepokrývá po celé ploše guma, ale lesklý plast. O to větší důvod auto používat v interiérech, aby se kola hned neobrousila o asfalt nebo beton. Kluzká kola pak z auta dělají skvělého driftovacího specialitu. Někdy driftuje, i když se o to jezdec nesnaží. Za prodejní cenu zhruba 2700 Kč je to bomba hračka. Nás bavila na stopro.

DriftX

Shrnutí: Krásné a kvalitní RC autíčko s originální přidanou hodnotou.

Zapůjčil: Pelikán Daniel

Autonomní autoškola: Jak čeští vědci vyvíjí samořídicí auto

Autonomní autoškola: Jak čeští vědci vyvíjí samořídicí auto

Místo, kde papír ožívá: Muzeum papírových modelů

Místo, kde papír ožívá: Muzeum papírových modelů

Mini-Z: Auta na vysílačku bzučí jako zběsilí sršni

Mini-Z: Auta na vysílačku bzučí jako zběsilí sršni

Video test ABC: RC auto Strada Maverick XB

Video se připravuje ...

Test ábíčka: RC auto Strada Maverick XB • Zdroj: redakce ABC

 

Články odjinud