Bydlení na Měsíci: Měsíční kolonie nabírá reálné obrysy

Bydlení na Měsíci: Měsíční kolonie nabírá reálné obrysy
Sdílej
 
Plány na využití Měsíce jsou součástí strategie pro dobývání vesmíru. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) je dokonce zahrnuje do programu Gateway. Ale jak astronautům poskytnout dostatečně velké zázemí? Poslední prototyp vesmírného ubytovacího zařízení od americké společnosti Bigelow Aerospace si neklade malé cíle.

 

Během následujících deseti let by díky programu Gateway měla na oběžné dráze Měsíce obíhat stanice, která vypadá trochu jako zmenšenina Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Inženýři z NASA ale bojují s tím, jak astronautům poskytnout dostatečně velké zázemí.

Bydlení v nafukovacím hotelu

Určitou odpovědí by mohl být modul B330 od společnosti Bigelow Aerospace. Tento modul je ve složeném stavu velmi skladný a do vesmíru ho vynese raketa nové generace Vulcan, která bude poprvé vypuštěna roku 2021. Jakmile dosáhne nízké oběžné dráhy Země, vyloží modul B330. Ten se nafoukne jako balon na velikost necelých 20 metrů na délku. Vznikne tak prostor pro ubytování a práci až čtyř astronautů. Moduly je možné spojovat nebo napojovat na mateřskou kosmickou stanici a vytvářet tak větší pracovně-obytné komplexy.

Modul B330 od společnosti Bigelow Aerospace jako měsíční základna •  Bigelow Aerospace

Cesta na Měsíc

Dostat se na nízkou oběžnou dráhu je v podstatě snadné. Inženýři ale musí vyřešit, jak dopravit modul z oběžné dráhy Země k Měsíci. Odpověď je složitější. Na oběžné dráze by čekalo palivo, které by se přímo ve vesmíru doplnilo do horního stupně rakety Vulcan. Několika zážehy by pak posunula modul až na oběžnou dráhu Měsíce. Pak už by se mohla začít stěhovat posádka.

Kolonizace vesmíru: Dům s ambicí vyletět až na Měsíc

Kolonizace vesmíru: Dům s ambicí vyletět až na Měsíc

Vesmírná kuchyň

Nafukovací moduly vytvoří u Měsíce základnu pro další zkoumání naší jediné oběžnice, případně přestupní bod při cestě na Mars. V jejich nitru by posádka měla mít k dispozici všechno potřebné včetně kuchyně, 3D tiskáren nebo skleníku. Modul je ovšem možné využít i na povrchu.

Připravené moduly pro povrchovou základnu na Měsíci ve středisku Bigelow Aerospace •  Bigelow Aerospace

Na povrchu

Firma Bigelow Aerospace přemýšlí o různých způsobech využití. V modulu, který poslouží jako vesmírná stanice, budou chybět prvky jako schody, které v nulové gravitaci nejsou potřeba. Naopak druhá verze počítá s tím, že bude modul stát na povrchu cizí planety. Kvůli tomu by se interiér lišil. Kromě schodů by tu byly i další prvky jako jsou dveře nebo police s přesně určenými pozicemi pro všechno vybavení. Objem takového modulu je 330 m3 a 6 obyvatel v něm bude mít zásoby na 120 dní.

Člověk znovu na Měsíci: Kdy se začne stavět stanice Měsíční brána?

Člověk znovu na Měsíci: Kdy se začne stavět stanice Měsíční brána?

Odolná měsíční kolonie

Jak při vesmírném tak při povrchovém využití je nutné dbát na bezpečnost obyvatel. Bigelow ani NASA neprozrazují přesné složení modulu, je však jisté, že bude mít minimálně 20 vrstev. Jedna z nich stíní vesmírné záření lépe než tradiční hliníkové potahy a ochrání kosmonauty před vlivem sekundární radiace.

V měsíčním modulu B330 je dost místa i pro skleníky na pěstování zeleniny •  Bigelow Aerospace

Další vrstvy slouží k udržení stabilní teploty. Inženýři tvrdí, že povrch modulu odolá i nárazům mikrometeoritů s pomocí materiálu, který rychlost "projektilu" zpomalí až na nulu. Opatrně se proto mluví o B330 jako o možnosti pro dosažení Marsu s lidskou posádkou.

Dosažitelné cíle

Dřív než se Bigelow Aerospace a NASA dostanou ke kolonizování Měsíce, čeká je spolupráce na rozšiřování ISS. K tomu poslouží i nejnovější verze nafukovacího modulu. Jeho úspěšné otestování a kontinuální využívání by znamenalo zásadní průlom v dobývání vesmíru. Lidstvo by tak bylo o něco blíž nejen k měsíční kolonii, ale i k cestám po Sluneční soustavě.

Jak bude vypadat bydlení na Měsíci >

Bigelow Aerospace

Bigelow Aerospace je americká technologická firma, která vyrábí a vyvíjí moduly pro vesmírné stanice. Byla založena Robertem Bigelowem v roce 1998, který ji sám z velké části financuje. Hlavním cílem firmy je vyvíjet obytné části vesmírných stanic, s nimiž by bylo možné i kolonizovat další planety a zároveň rozvíjet i současné (nebo budoucí) vesmírné stanice. Společnost má také zájem podílet se na komerčních letech do vesmíru.

Základna Měsíční údolí: První krok kolonizace vesmíru?

Základna Měsíční údolí: První krok kolonizace vesmíru?

10 zajímavostí o Měsíci: Od jaderných choutek po dva úplňky

10 zajímavostí o Měsíci: Od jaderných choutek po dva úplňky

Lunární základna: Budeme žít na Měsíci?

Lunární základna: Budeme žít na Měsíci?

 

Články odjinud