50 let od přistání na Měsíci: Tragédii Apolla 11 zabránila propiska

50 let od přistání na Měsíci: Tragédii Apolla 11 zabránila propiska
Sdílej
 
"Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo." Tahle slova zná každý. Pronesl je americký astronaut Neil Armstrong, když 21. července 1969 stanul na povrchu Měsíce.

 

První nejisté kroky Neila Armstronga na Měsíci sledovaly v přímém přenosu u televizních obrazovek miliony lidí po celém světě. V Oválné pracovně Bílého domu i americký prezident Richard Nixon. Američané to dokázali, ale vyhráno ještě nemají – proto měl Nixon připravený nejen oslavný projev, ale i smuteční v případě, že se během mise Apollo 11 něco zvrtne.

Start Apollo 11

Mise Apollo 11 odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě 16. července 1969 a o tři dny a 384,500 km později doletěla na oběžnou dráhu Měsíce. Astronauti Neil Armstrong a Buzz Aldrin se nasoukali do lunárního modulu, zatímco Michael Collins zůstal ve velitelském modulu.

Země se při pohledu z povrchu Měsíce zdá maličká a křehká •  NASA

Měsíc jako střelný prach

A jaké to na Měsíci vlastně je? Podle astronautů je měsíční prach jemný jako sněhové vločky, a přitom drsný na omak, na povrchu trochu kluzký a je cítit jako střelný prach nebo použitá petarda. Chůzi ve skafandru usnadní slabá gravitace, Měsíc má sotva 17 procent gravitace Země.

Propiska zabránila tragédii

Po 21 hodinách a 36 minutách na povrchu Měsíce ještě astronauti vztyčili americkou vlajku a zamířili zpátky k lunárnímu modulu. Tam se jim zatajil dech – páčka k zažehnutí motorů se totiž ulomila a bez ní se z povrchu Měsíce už nedostanou. Řešení? Stačilo do otvoru prostrčit propisku a s ní motor nastartovat. A pak hurá zpátky na Zemi.

Na Měsíc a zpět s primitivními počítači

Americká letadlová loď USS Hornet už slavné astronauty vyzvedla z Pacifiku nedaleko Marshallových ostrovů 24. července 1969. Po nezbytné karanténě si Armstrong, Alrdin i Collins mohli užívat zasloužené slávy. Dnes se to může zdát jako nic, ale úspěch Apolla 11 byl o to větší, že to Američané dokázali s pomocí počítačů, jejichž výkon dnes překoná i obyčejná kalkulačka.

Houston v novém: Apollo 11 jako před 50 lety

Houston v novém: Apollo 11 jako před 50 lety

Američané a Rusové bojují o převahu ve vesmíru

Američané a Rusové bojují o převahu ve vesmíru

Základna Měsíční údolí: První krok kolonizace vesmíru?

Základna Měsíční údolí: První krok kolonizace vesmíru?

 

 

 

Články odjinud