Hlavní téma ABC: 50 let od prvních kroků na Měsíci

Hlavní téma ABC: 50 let od prvních kroků na Měsíci
Sdílej
 
21. července 1969 se lidská noha poprvé dotkla povrchu Měsíce. V dalších třech letech se po měsíčním povrchu prošlo celkem 12 lidí.

 

Úsilí desítek tisíc lidí, roky příprav, výcviků a testovacích letů okolo Země i Měsíce. To vše se zhmotnilo ve středu 16. července 1969 ráno amerického času. Na floridském Mysu Canaveral zaburácely motory nejsilnějšího stroje, který kdy člověk vyrobil a více než stometrový kolos jménem Saturn V se vydal k Měsíci. Na jeho palubě byli tři astronauti: Neil Armstrong (velitel), Michael Collins (pilot velitelského modulu) a Buzz Aldrin (pilot lunárního modulu). Jejich cílem bylo stanout jako první lidé na Měsíci. Bylo to pouhých osm let po první návštěvě člověka ve vesmíru.

Raketa Saturn V měřila 110 metrů a vážila 2900 tun •  NASA

Apollu stačil jeden start

Na celý let k Měsíci stačil jeden start rakety Saturn V. Při něm se do vesmíru dostala loď Apollo i lunární modul, který byl "pod" lodí. Astronauti se ve vesmíru s lodí od rakety odpojili, otočili a po připojení k lunárnímu modulu ho vytáhli ven. Měsíc je od Země vzdálen asi 340 tisíc kilometrů. Apollo 11 k němu dolétlo za tři dny. Dne 19. července zažehli astronauti za odvrácenou stranou Měsíce motor a kosmická loď se dostala na oběžnou dráhu našeho vesmírného souseda. Druhý den se Armstrong a Aldrin přesunuli do lunárního modulu a zahájili sestup k Měsíci. Collins na ně zatím čekal ve velitelském modulu. Jednalo se o velmi riskantní manévr, který málem skončil neúspěchem.

Jak to probíhalo dál se dozvíte v ABC č. 15/2019 >>

Kup si nové ábíčko >>

Nové číslo časopisu ABC 15/2019: Apollo 11

Nové číslo časopisu ABC 15/2019: Apollo 11

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 15/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 15/2019

Apollo 11: 50 let od prvních kroků po Měsíci

Apollo 11: 50 let od prvních kroků po Měsíci

 

Články odjinud