Vystřihovánky v časopisu ABC č. 15/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 15/2019
Sdílej
 
V novém ABC číslo 15/2019 vychází papírový model lunárního modulu Eagle, který se zúčastnil mise Apollo 11, a vystřihovánka letounu Stratos Remora ze sci-fi série Coral Armáda. Tady najdeš návody na slepení.

Kup si ABC s těmito vystřihovánkami >>

Vesmír

Apollo 11: Lunární modul Eagle

Návod na slepení

1. Nejprve podlepte a nechte proschnout díly 2, 4.

2. Sestavte přistávací (dolní) část lunárního modulu: Základem je osmiboký díl 1. Zdola přidejte vyztužený díl 2 a do otvoru v dílu 2 vlepte slepenou trysku 3, 4. Následně k sobě slepte a vystřihněte vnitřní plochy v dílech 5 (4×). Pokud si troufnete, můžete vystřihnout i světle modré plochy. Stejně zpracujte díly 6 (4×). Pak sestavte trojúhelníkové nohy modulu 7 (4×) a připevněte je k jejich kulatým dolním částem 8 (4×). Podle návodné kresby (dále NK) složte držáky nohou 5, 6 a přilepte je k podstavě 1. Můžete je buď lepit natupo (tj. bez chlopní), nebo použít pomocné chlopně L (8×).

Lunární modul Eagle: Návod na slepení •  Robert Navrátil

 

3. Umístěte můstek 13 a pod něj na přistávací nohu žebřík 9 se dvěma chlopněmi 10. Do zbývajících čtyř stran osmibokého základu přilepte tzv. deflektory 11 (4×) s držáky 12 (4×). V dílech 11 můžete vyříznout vnitřní černé plochy. Lepit je budete opět natupo.

4. Pokračujte sestavením návratové části modulu, jejímž základem je blok 14. Přední a zadní stěnu můžete zevnitř zpevnit vlepením kartonové výztuhy. Dále z dílů 15, 16 a 17 slepte kruhovou přední část a po proschnutí ji umístěte na naznačené místo. Slepte vstupní část 18, 19, 20 a celek přilepte na místo dle NK. Boky kruhového dílu doplňte o manévrovací trysky 21, 22. K pravému boku dílu 14 přiléhá vytvarovaná kapsa 23. Sestavte díl 24 a nalepte jej z opačné strany modulu, než je umístěn vstup. K dokončení zbývá připevnit satelitní antény 25, 26. Zbývá příslušnou barvou zaretušovat ohybové hrany na celém modelu.

Lunární modul Eagle

SÉRIE: Vesmír

AUTOR: Robert Navrátil

MĚŘÍTKO: 1 : 65

NÁROČNOST: 3


Coral Armáda

Letoun Stratos Remora

Sci-fi modely

Vystřihovánka letounu Stratos Remora •  Jan Rükr

Letoun Remora je ve své vylepšené verzi Stratos schopný udržovat danou letovou hladinu prakticky nepřetržitě. Od svého startu a uvedení do chodu stratosférických motorů je možné nepřerušené sledování buď části, nebo pásu území v jakoukoliv denní či noční dobu. Remoru lze použít také jako útočný letoun, i když pro tento účel jsou vyčleněny jiné stroje. Je možné ji převážet letecky na magnetlinku výsadkové lodi Furius, případně se od lodi za letu odpoutat.

Přípravné práce

1. Jednotlivé díly vystřihněte. Hrany, jež budete tupým nožem rýhovat z líce tisku, jsou zakresleny čárkovanou čarou (- - -), papír ohněte lícem od sebe. Hrany, které budete rýhovat z rubu tisku, jsou kresleny čerchovanou čarou (-.-.-), papír ohněte lícem k sobě.

2. Díly lepte pomocí chlopní. Umístění dílů je vyznačeno v místě přilepení shodným číslem.

3. Pro sestavení sady jsou potřeba magnety či magnetický materiál.

Vystřihovánka letounu Stratos Remora: Návod na slepení •  Jan Rükr

Návod na slepení

1. Slepte trup z dílu 1, zobáku 2 a magnetlinku 3. Na horní část trupu nalepte motory 6 a 9, jejichž horní části jsou opatřeny z rubové strany magnetem, který se bude přitahovat s výsadkovou lodí (modrá plocha v návodné kresbě).

2. Slepte pravý držák křídla z pláště 7 a vnitřního obalu 8. Pravý držák křídla nalepte na pravý motor 6. Slepte pravé křídlo z držáku 12 a nosné plochy 11. Pravé křídlo umístěte do pravého držáku a zajistěte špejlí o délce dílu 15. Na oba konce špejle nalepte záslepky. Zelenou záslepku 16 na horní část a šedivou záslepku 17 na spodní část špejle.

3. Slepte levý držák křídla z pláště 10 a vnitřního obalu 8. Levý držák křídla nalepte na levý motor 9. Slepte levé křídlo z držáku 14 a nosné plochy 13. Levé křídlo umístěte do levého držáku a zajistěte špejlí o délce dílu 15. Na oba konce špejle nalepte záslepky. Zelenou záslepku 16 na horní část a šedivou záslepku 17 na spodní část špejle.

Coral Armáda

Letoun Stratos Remora

SÉRIE: Sci-fi

AUTOR: Jan Rükr

NÁROČNOST: 2


Vystřihovánky vychází v ABC č. 15/2019

Kup si ABC s těmito vystřihovánkami >>

Vystřihovánky s rozšířenou realitou v časopisu ABC

Vystřihovánky s rozšířenou realitou v časopisu ABC

Nové číslo časopisu ABC 15/2019: Apollo 11

Nové číslo časopisu ABC 15/2019: Apollo 11

Hlavní téma ABC: 50 let od prvních kroků na Měsíci

Hlavní téma ABC: 50 let od prvních kroků na Měsíci