Vystřihovánky v ABC č. 10/2019

Vystřihovánky v ABC č. 10/2019
Sdílej
 
V novém čísle časopisu ABC 10/2019 vychází vystřihovánky tanku Wolfram SGR2 ze série Coral Armáda, házedla AERO L-39C Albatros a zdravotnického autobusu Karosa C 734. Tady najdete návody na slepení.

Kup si časopis ABC s těmito vystřihovánkami >>

Coral Armáda

Lehký tank Wolfram SGR2

Sada sci-fi modelů

V ABC č. 7/2019 vyšla výsadková loď s doplňky. Coral armáda ještě bude pokračovat robotem a letounem. Tanky řady Wolfram jsou ideální jednotkou pro předsunutá bojiště. Jejich lehká verze schopná výsadku z výsadkových lodí dokonale doplňuje pěchotu i podpůrná vozidla. Náš model SGR2 je právě tento typ: S – výsadková verze (small), G – věž systému Rail Gun (tzv. kolejový kanon), R – věž osazená raketometem, 2 – raketomet s dodatečným zářičem. Tank je buď dálkově řízený, nebo s minimální posádkou tvořenou pilotem a zbraňovým specialistou.

Vystřihovánka tanku Wolfram SGR2 •  Jan Rükr

Přípravné práce

1. Jednotlivé díly vystřihněte. Hrany, jež budete tupým nožem rýhovat z líce tisku, jsou zakresleny čárkovanou čarou (- - -), papír ohněte lícem od sebe. Hrany, které budete rýhovat z rubu tisku, jsou kresleny čerchovanou čarou (-.-.-), papír ohněte lícem k sobě.

2. Díly lepte pomocí chlopní. Umístění dílů je vyznačeno v místě přilepení shodným číslem.

3. Pro sestavení sady jsou potřeba magnety či magnetický materiál.

Vystřihovánka tanku Wolfram SGR2: Návod na slepení •  Jan Rükr


Návod na slepení

1. Slepte šasi tanku z pláště 1, třech čelních klínů 2 a dvou patek 3. Na levou stranu šasi nalepte levý pás slepený z bočnice 4, povrchu pásu 5, tvarovaného blatníku 7 a prolisu 6. Na pravou stranu šasi nalepte pravý pás slepený z bočnice 8, povrchu pásu 9, tvarovaného blatníku 11 a prolisu 10.

2. Slepte řídicí věž ze základny věže 12, vrchního dílu 13 opatřeného z rubové strany magnetem, který se bude přitahovat s výsadkovou lodí (modrá plocha v návodné kresbě), bočnic 14, 16 a čela 12.

3. Na pravou stranu věže vlepte základ kanonu 20 se dvěma regulátory 22 a stabilizátorem 21. Na základ kanonu 20 nalepte samotný kanon 23. Na levou stranu věže nalepte raketomet 17 se základnou automatického zářiče 18 a samotnou zbraní 19.

4. Propojte věž s šasi tanku tak, že vlepíte špejli délky dílu 24 do věže a šasi ji jen prostrčte. Jestli máte věž v místě zalepení špejle podlepenou magnetem, tak špejle bude na spodku šasi o sílu magnetu vyčnívat. Zkraťte špejli tak, aby byla zarovnána s pláštěm 1 a nalepte na ni záslepku 25.

Lehký tank Wolfram SGR2

SÉRIE: Sci-fi

AUTOR: Jan Rükr

NÁROČNOST: 2


Házedlo AERO L-39C Albatros

Vystřihovánka házedla AERO L-39C Albatros •  Pavel Skokan

Přípravné práce

1. Značka trojúhelník znamená ohnout po narýhování od sebe a tečka k sobě. Díly s oranžovým podložením čísel jsou volitelné.

2. Díly 1, 3, 4, 5, 6, 9 a 14 podlepíte kladívkovou čtvrtkou. Pokud si budete chtít na model přidat podvěsy, tak si na rub dílů 13 přenesete úsečky A-A, B-B a C-C. U dílů 1, 2 a 13 před lepením uděláte prořezy pro příslušné díly a u křídel dle červených rysek nastřihnete a narýhujete výšková kormidla. U výškových kormidel můžete podle návodné kresby (dále jen NK) prořezat i panty.

Návod na slepení

1. Stavbu zahájíte slepením trupu 1, 2 s předními částmi špičky 3, 4, 5 a 6. Celek doplníte chlopněmi křídla 11, 12 a výškového kormidla 7 a 8.

2. K vrchní straně křídla 14 přilepíte jen ve střední části spodní stranu křídla 13 (u varianty bez podvěsů můžete křídlo přilepit v celé ploše). Křídlo prostrčíte trupem a přilepíte k chlopním 11, 12. Do prořezů ve spodní straně křídla vlepíte podvěsy 15, u kterých si můžete dle NK udělat prořezy zámků a konce křídel dolepíte k sobě. Křídlo můžete doplnit turbulátory 16 a 17 pro zvětšení vztlaku při nižších rychlostech.

3. Model dokončíte přilepením výškového kormidla 9, 10 ke chlopním 7, 8 na trupu.

Vystřihovánka házedla AERO L-39C Albatros: Návod na slepení •  Pavel Skokan

Vystřihovánka házedla AERO L-39C Albatros: Návod na slepení •  Pavel Skokan

Zalétávání házedla Aero L-39C

Do kapsy v přední části trupu vložte jednu až tři malé kancelářské sponky a model hoďte. Pokud model letí moc nahoru nebo dolu, sponky přidejte nebo odeberte, případně přihněte výšková kormidla příslušným směrem, až docílíte plynulého klouzavého letu. Po doladění můžete sponky do kapsy přilepit vteřinovým lepidlem. Pokud budete mít výšková kormidla na každé straně křídla ohnutá pod různými úhly, model poletí do mírné zatáčky.

Házedlo AERO L-39C Albatros

SÉRIE: Zábava

AUTOR: Pavel Skokan

MĚŘÍTKO: 1 : 50

NÁROČNOST: 1


Autobusy

Zdravotnický autobus Karosa C 734

Zdravotnický autobus Karosa C 734 •  Jakub Seifert

Tento autobus je v pořadí druhý zdravotnický speciál, který používá Zdravotnická záchranná služba Trans Hospital Plus. Je používán jako zázemí k zajištění kulturních i sportovních akcí a také je určen pro zasahující záchranné složky při povodních apod. Jsou v něm k dispozici dvě lůžka pro intenzivní péči, sedm běžných lůžek, vše potřebné pro zasahující personál a kuchyňka. K výbavě autobusu patří elektrocentrála a je k němu možno připojit stan pro dalších deset pacientů. (Text: Jakub Seifert)

Přípravné práce

1. Díly podložené žlutě jsou určeny pro jednodušší variantu modelu, modře pro složitější variantu. Černý trojúhelníček značí naříznutí dílu z líce tisku, bílý trojúhelníček značí naříznutí dílu z rubu tisku. Pokud nejsou značky u hrany dílu, pak je ohyb umístěn v ploše dílu.

2. Díly 2 (2×) a 3 (3×) podlepíte čtvrtkou. Díly 4 a 5 podlepíte kartonem 0,5 mm silným. U dílu 4 ponechte u ohybů volné místo, aby ho bylo možné tvarovat. Maják 14 podlepíte kartonem silným 1 mm.

Otvory propíchnete v dílech 7 (2×) a 13 (8×). U modrého dílu 6 přenesete na rub dílu úsečky A-A.

3. Z drátku o průměru 0,7 mm – 1 mm vytvoříte osy 8 (2×).

Vystřihovánka zdravotnického autobusu Karosa C 734: Návod na slepení •  František Sochor

Návod na slepení

JEDNODUŠŠÍ VARIANTA (prosím podložit žlutě)

Z dílu 1 slepíte karoserii. Dále můžete osadit poklopy 2 (2×), sání 3 (3×), nárazníky 4 a 5, maják 15. Nakonec zalepíte podvozek.

SLOŽITĚJŠÍ VARIANTA (prosím podložit modře)

1. U dílu 1 odstřihnete podle návodné kresby spodní část podvozku.

Díl 1 slepíte a doplníte detaily (viz výše).

2. Na podvozek 6 nalepíte mezi přenesené úsečky držáky náprav 7 (2×). Podvozek vlepíte do karoserie. Začnete boky, pak přilepíte přední a zadní část. Do otvorů vsunete, vycentrujete a zalepíte osy 8 (2×).

3. Kola slepíte z běhounů 9 (6×), 11 (2×), boků 11 (2×), 12 (2×) a 13 (8×). Mezi zadní kola vložíte kolečko z kartonu o síle 0,3–0,5 mm (není ve vystřihovánce). Zadní kola lze zpracovat i z běhounů 10 (2×). Hotová kola přilepíte na osy. Při lepení dbejte na stínování na discích (viz odstřižená část dílu 1).

Karosa C 734 

SÉRIE: Autobusy

AUTOR: František Sochor

MĚŘÍTKO: 1 : 100

NÁROČNOST: 2


Kup si časopis ABC s těmito vystřihovánkami >>

Nové číslo časopisu ABC 10/2019

Nové číslo časopisu ABC 10/2019

Avengers: Endgame – Režiséři odhalují záhadu Captaina Ameriky

Avengers: Endgame – Režiséři odhalují záhadu Captaina Ameriky

Místo, kde papír ožívá: Muzeum papírových modelů

Místo, kde papír ožívá: Muzeum papírových modelů