Vystřihovánky v časopisu ABC č. 13/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 13/2019
Sdílej
 
V novém čísle časopisu ABC 13/2019 vychází vystřihovánky lokomotivy Taurus a gondoly ze série Muzeum vystřihovánek. Tady najdeš návody na slepení.

Kup si časopis ABC s těmito vystřihovánkami >>

Lokomotiva Taurus

Nejrychlejší lokomotiva světa

Taurus je moderní univerzální lokomotiva pro dopravu osobních expresů i těžkých nákladních vlaků přes alpské průsmyky, proto je její maximální rychlost 230 km/hod. a výkon až 6000 kW. Tento typ mají v provozu mnohé železnice v Evropě. Je vybaven různými systémy napájení nebo zabezpečovací techniky, který umožňuje plynulou jízdu napříč více státy. V Čechách a na Moravě ji nejčastěji uvidíte v čele expresů railjet na trati Břeclav – Brno – Pardubice – Praha, kde může jezdit rychlostí až 160 km/hod. Patří tak mezi nejrychlejší lokomotivy u nás. Ovšem umí jezdit ještě rychleji: 2. září 2006 dosáhla světového rekordu klasické lokomotivy rychlostí 357 km/hod. Speciální rychlovlaky však dokázaly jet ještě rychleji.

Vystřihovánka lokomotivy Taurus: Návod na slepení •  Robert Navrátil

Návod na slepení

1. Před vystřižením je nutné podlepit části 5, 7 slabším kartonem.

2. Nejprve vystřihněte hlavní díl trupu lokomotivy 1. Přehněte a slepte dolní bočnice a pak vytvarujte horní část podle naznačených šipek. Obě kabiny 2 vytvarujete a slepte v rozparcích, pak je pečlivě a postupně připevněte k dílu 1.

3. Použijte rozpěry 3 (5×) v podvozkové části. Potom sestavte oba identické díly 4 a nalepte je pod kabiny.

4. Připravte si podlepený a pod zátěží vyrovnaný díl 5. Pak podle návodné kresby sestavte z dílů 6 (2×), 7 (4×) vozíčky podvozku a spolu s krabicí 8 je připevněte na naznačená místa na části 5. Celek po proschnutí vsuňte zdola do trupu a zalepte na rozpěry 3.

5. Slepte čtyři nárazníky 9, 10, 11 a nalepte je na díly 4.

Na závěr sestavte čtyři troleje 12, 13 a umístěte je na střechu lokomotivy. Zbývá příslušnou barvou zaretušovat ohybové hrany na celém modelu.

Lokomotiva Taurus

Siemens ES64U4 řady 1216

SÉRIE: Vlaky

AUTOR: Robert Navrátil

MĚŘÍTKO: 1 : 87

NÁROČNOST: 3


Muzeum vystřihovánek

Gondola

Zahraniční modely

Gondola z Muzea vystřihovánek •  Josef Kropáček

Vystřihovánka lodě pochází z Německa z doby těsně po první světové válce. Na některých arších neznámého vydavatele můžeme místo Made in Germany číst Made in Bavaria, kdy Bavorsko fungovalo několik měsíců jako samostatný stát. Model gondoly je zajímavou výjimkou v nabídce vystřihovánek tohoto vydavatele, neboť většinu známých archů tvoří modely architektury a betlémů.

Návod na slepení

1. Stavbu doporučujeme trpělivějším modelářům. Začněte jako vždy narýhováním hran pro snadné a přesné ohýbání. Podlepte čtyři díly 10 žlutým papírem. Jednotlivé díly vystřihněte. Před lepením střihové i ohybové hrany zaretušujte odpovídajícím odstínem vodové barvy.

2. Palubu 3 začněte přilepovatod zadní části zkompletovaných boků 2. Dno 4 také lepte od zádi. Díl 6 nalepujte od místa, kde končí kulaté zdobení přídě a pokračujte jím, až navážete na dno 4. Díl 5 je konstrukčně i barevně špatně namalovaný, proto jej musíme nahradit novým: Ze žlutého papíru si odstřihněte proužek 4 x 62 mm a ten nalepte po obvodu zdobení přídě.

3. U dílů 7 (2×) doplňte chybějící chlopně a slepte. Do střechy 8 prořízněte otvor a vlepte do něj ozdobu 9. Ke střeše přilepte dva ozdobné štíty 11. Altánek přilepte na palubu a doplňte díly 10 (4×). Zbývá pečlivě k sobě slepit a vystřihnout postavu gondoliéra a osadit ji na záď gondoly. 

Muzeum vystřihovánek: Gondola

SÉRIE: Zábava

PŘIPRAVIL: Josef Kropáček

NÁROČNOST: 1

VYDAVATELSTVÍ: neznámé – Německo

ROK VYDÁNÍ: cca 1919

AUTOR: neznámý

FORMÁT: 21,5 x 32 cm


Tyto vystřihovánky vychází v ABC č. 13/2019

Kup si časopis ABC s těmito vystřihovánkami >>

Nové číslo časopisu ABC 13/2019: Notre-Dame

Nové číslo časopisu ABC 13/2019: Notre-Dame

Plastikové modely 2: Barvíme náš dárek

Plastikové modely 2: Barvíme náš dárek

Továrna na detaily: Kam kráčí plastikové modelářství

Továrna na detaily: Kam kráčí plastikové modelářství