Plastikové modely 2: Barvíme náš dárek

Plastikové modely 2: Barvíme náš dárek
Sdílej
 
V tomto dílu se ještě budeme věnovat dárku z minulého ABC. Minule jsme si ho slepili, nyní ho nabarvíme a opatříme obtisky.

ABC s dárkem plastikového modelu koupíte tady >>

MINULE Lepíme náš dárek

01) Barvíme štětcem

- Pro naše účely začátečníků, se budeme bavit o barvách, které jsou vhodné pro nanášení štětcem. Dnešní modelařina postoupila a velice často je modeláři používána stříkací pistole, avšak náklady na pořízení této techniky stále ještě nejsou úplně zanedbatelné. Myslím, že pro první pokusy si se štětcem vystačíme, a další výbavu si můžete pořídit, až si budete jistí, že vás tento koníček skutečně pohltil.

Barvíme náš dárek: 1 •  Petr Filip

Na výběr máme z nepřeberného množství modelářských barev. Některé jsou pro práci se štětcem vhodnější, jiné příliš ne. Jsou barvy na bázi syntetiky (enamel), které mají jednu výhodu, a sice velice dobrou přilnavost k povrchu, jsou "hodné" na modeláře a poměrně snadno se s nimi dá vytvořit pěkný povrch, to vše je však vykoupeno nepěkným "zápachem", který je syntetickým barvám vlastní, a který také není právě nejvhodnější pro dýchání. Při práci s nimi tedy musíme buď pracovat ve VELICE DOBŘE větraném prostoru, nebo lépe, mít ochrannou masku. To, jak uznáte, není právě praktické, a zde tedy nastupují barvy na bázi lihu (nejsou příliš časté) a poté speciální barvy akrylové, zvané také "vodové"…  tyto se skutečně v nouzi dají přiředit vodou, ale pro správný a bezproblémový výsledek je i u nich třeba použít speciální ředidla, právě pro ně určená. Ve vodě ale lze umývat nářadí, což je příjemné.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli barvu, základní poučka zní – koupit s barvou i příslušné ředidlo, abychom mohli barvu v případě potřeby přiředit. Pro mytí štětců a dalšího nářadí lze používat různé náhražky, ale do barvy nepatří!

Na fotografii jsou barvy od několika výrobců, ale zdaleka ne všechny a od všech.

02) Nutno rozmíchat!

Barvíme náš dárek: 2 •  Petr Filip

- z vlastní zkušenosti bych doporučil tyto barvy Revell, na "vodním" základu. To jsou ty v těchto hranatých "krabičkách". Obecně tyto barvy nemají úplně nejširší paletu dostupných odstínů, nicméně v začátcích nám postačí, a hlavně – na "vodovky" se s nimi skutečně příjemně pracuje.

V každém případě je barvu nutné po otevření nejprve důkladně rozmíchat, aby nebyly na dně žádné usazené složky! V případě potřeby barvu ředíme pouze dodávaným ředidlem, a vždy zásadně tak, že odebereme malé množství barvy mimo lahvičku (skvěle se hodí prázdná platíčka od léků) a ředíme jen toto potřebné množství. Barva by se nám při správném ředění měla za štětcem na povrchu pěkně rozlévat, neměly by zůstávat viditelné "hrboly" barvy. V takovém případě je příliš hustá a je nutné ji naředit. Naopak, pokud barva málo kryje, je příliš řídká, není třeba se děsit, po zaschnutí prostě nanesete další vrstvu.

03) Jak přikládat štětec

Barvíme náš dárek: 3a •  Petr Filip

- 3a - štětec přikládáme pod větším sklonem a vždy barvíme tahem štětce ve směru, kam "ukazuje" jeho násadka (držátko). Pozor také na pohyb po modelu, často u začátečníků vídám, že sice "nasadí" správně, ale během pohybu po modelu dospějí až do stavu na následujícím obrázku. Úhel štětce k povrchu je třeba udržovat po celou dobu pohybu. Také povrch nebarvíme pohybem do stran, jako je tomu například u pastelek. Barva v takovém případě ze štětce vytéká nerovnoměrně a pěkný povrch nedosáhneme. Tento boční pohyb použijeme pouze pokud barvíme do kraje linie barevného pole. A ještě jednu poznámku… štetec namáčíme nejvýše do poloviny štětinek! Prodloužíte mu tak život.

Barvíme náš dárek: 3b •  Petr Filip

- 3b – toto je špatně, barva nebude tvořit jednolitou vrstvu

Barvíme náš dárek: 3c •  Petr Filip

- 3c – toto je naprosto špatně, krom nerovnoměrné vrstvy barvy ještě ničíte štětec lámáním jeho štětinek!

Barvíme náš dárek: 3d •  Petr Filip

Barvíme náš dárek: 3e •  Petr Filip

- 3d, 3e – na jemné detaily je dobré mít i jemný štětec (zde tl. 3/0) ale v nouzi se dá barva po troškách nanést i špičkou jehly, nebo velice ostrého párátka

04) Využijte párátka

Barvíme náš dárek: 4 •  Petr Filip

- pro barvení je dobré si díly i celý model připevnit na pomocné tyčky. Párátka, nebo části lisovacích rámečků. Volíme místa, která po kompletaci modelu nebudou viditelná. Kolečka jsem kupříkladu nasadil na špičku párátka (tu jsem musel postupně krátit, až byl průměr párátka odpovídající průměru dirky v kole) a na něm ho pojistil opravdu malou kapkou dispersního lepidla (Herkules). Dispersní lepidlo podrží díl na párátku při práci štětcem, ale zároveň nelepí plast, takže po natření lze díl bez poškození sejmout. Použít se dá třeba kousek oboustranné lepící pásky, tzv. lepivá guma, a další varianty které vás napadnou. Vždy je jen nutné myslet na to, aby "montážní spoj" nebyl na nabarveném díle vidět po kompletaci modelu.

Někdy je vhodné díly ponechat na rámečku až do barvení, tak jako jsou zde ponechány výfuky.

Některé díly lze uchytit do kolíčků, svěrek, či jiných pomůcek. Vždy myslete také na to, jak a kam odložíte nabarvený díl, aby mohla barva v klidu zaschnout bez dotyku s čímkoli cizím.

05) Jaké vybrat barvy

Barvíme náš dárek: 5a •  Petr Filip

- 5a – Celý model natřeme stříbrnou barvou. Na fotce je použita Revell Aqua color č.90 – Silver metalic. Ale pokud ji nemáte, použijte klidně podobný odstín. Skutečný stroj byl z lesklého duralového plechu. Dural je slitina hliníku…  jen bych doporučil volit lesklou barvu - lépe se na ní následně nanášejí obtisky.

Barvíme náš dárek: 5b •  Petr Filip

- 5b – nabarvíme drobné díly. Lépe se pochopitelně pracuje s jemnějším štětečkem. Všimněte si, že při barvení mám prsty obou rukou vzájemně opřené. To pomůže udržet štětec i v těch nejjemnějších detailech. A opět platí, že namáčíme štětec do barvy jen do jeho poloviny, ale ještě lépe méně. Minimalizujete tak riziko, že vám velké množství barvy ze štětce steče jinam, než jste zamýšleli.

Barvíme náš dárek: 5c •  Petr Filip

- 5c – nabarvíme také vrtuli. Kužel vrtule modrou, listy černou, a ti odvážní a šikovní také žluté špičky jejich listů. (to je bezpečnostní prvek – roztočená vrtule se potom ukazuje jako žlutá kružnice). Všechny nabarvené díly necháme dobře vyschnout – nejlépe do druhého dne. Trpělivost je první ctností modeláře :)

06) Nanášení obtisků

Barvíme náš dárek: 6 •  Petr Filip

- pro nanášení obtisků budeme potřebovat toto: malé ostré nůžky, pinzetu, misku s vodou (zhruba o teplotě těla), a podložku která nesaje vodu (zde druhý obrácený kelímek). Z obtiskového aršíku odstřihneme postupně jednotlivé obtisky. Není třeba je přesně vystříhávat, stačí jen oddělit od ostatních. Pokud se důkladně podíváte, lze rozpoznat kde je na papíru nanesen krycí lak. Právě to je jeden obtisk, právě tento celek nanesete na model.

07) Nedotýkat se!

Barvíme náš dárek: 7a •  Petr Filip

Barvíme náš dárek: 7b •  Petr Filip

Barvíme náš dárek: 7c •  Petr Filip

Barvíme náš dárek: 7d •  Petr Filip

- 7a-d – vystřižený obtisk krátce celý namočíme celý do vody, a odložíme "odpočívat" na nesavou podložku. Pokud papír vypije všechnu vodu, přidejte trochu…

Barvíme náš dárek: 7e •  Petr Filip

- 7e – asi po 15. až 30. vteřinách by se měl obtisk začít lehce pohybovat po podkladovém papíru. Můžete to opatrně vyzkoušet, ale POZOR! Nedotýkejte se obtisků ničím ostrým, ani hrotem pinzety! Mohli byste si obtisk roztrhnout a poté už by se Vám nanášel velice těžko, možná by to ani nebylo možné. Používejte minimálně jen dřevěné párátko, nebo ještě lépe tvrdší štětec.

08) Pozor na zkrabacení!

Barvíme náš dárek: 8a •  Petr Filip

Barvíme náš dárek: 8b •  Petr Filip

- 8a 8b – obtisk položíme přibližně na určené místo

Barvíme náš dárek: 8c •  Petr Filip

Barvíme náš dárek: 8d •  Petr Filip

- 8c 8d – přidržíme ho párátkem (nebo štětcem) a vytáhneme podkladový papír. POZOR, obtisk je jemný, může se snadno zkrabatit, proto vždy pohybujeme jen papírem, nesnažíme se sesunout obtisk z papíru. Dokud je nanášený znak mokrý, lze s ním po povrchu modelu drobně pohybovat a doladit tak jeho pozici. Pokud to moc nejde, můžete opět lehce přidat vodu. Každý nanesený znak je dobré nechat důkladně proschnout (do druhého dne), protože jinak hrozí, že se mokrý obtisk přilepí při neopatrném dotyku na prst.

Barvíme náš dárek: 8e •  Petr Filip

- 8e – při nanášení obtisků se řídíme schématem. Každý obtisk na aršíku má své číslo, které odpovídá číslu na schématu. Pro určení správné pozice můžeme využít naznačení panelů na modelu (tzv. rytí), které je na schématu také naznačené, a podle něj jsme schopni obtisk přesně umístit.

09) Hotovo

Barvíme náš dárek: 9b •  Petr Filip

- dolepíme samostatně barvené drobné díly a model máme hotov :)

Pro dolepení využijte konec návodu z minulého čísla.

Barvíme náš dárek: PS •  Petr Filip

PS: na posledním obrázku se můžete podívat, jak se změní vzhled při použití jiné barvy. Oba modely jsou nabarveny stříbrnou, ale každá má jiný odstín a jiný lesk…

Pokud vás plastiková modelařina zaujala, nebo pokud jen chcete více poradit, můžete se obrátit na sekci plastikových modelářů při Svazu modelářů České republiky. Kontakty najdete na www.ipmscze.cz nebo na facebooku IPMS CZE.  Rádi vám také pomůžeme najít kroužek v blízkosti vašeho bydliště, kde se budete tomuto koníčku moci věnovat s dalšími vrstevníky, a kde vám zkušený vedoucí poradí a pomůže v dalším zdokonalování.

PŘÍŠTĚ Barvíme akrylovými barvami

Továrna na detaily: Kam kráčí plastikové modelářství

Továrna na detaily: Kam kráčí plastikové modelářství

Plastikové modely 0: Nářadí

Plastikové modely 0: Nářadí

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 12/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 12/2019

 

Články odjinud