Plastikové modely 8: Stavba lodě Aida

Plastikové modely 8: Stavba lodě Aida
Sdílej
 
Plastikové modely, to nejsou jen letadla a auta, ale třeba i lodě. Jednu z nich si podle našeho návodu můžete postavit. Vybrali jsme malou loď jménem AIDA, která vyniká měřítkem a nižším počtem dílů.

ABC s dárkem plastikového modelu koupíte tady >>

MINULE Stavba závodního speciálu

1) Model je dodáván v krabici tradičně zdobené obrazem skutečné předlohy, která nás nejen naláká k nákupu, ale také poskytne představu o barevném provedení modelu.

2) Obsahuje tři rámečky s díly a samostatný trup, který nám svým provedením z jednoho kusu usnadní stavbu

3-5) Tak jako u všech předchozích staveb je nutné důkladně a pečlivě začistit veškeré nepřesnosti z výroby dílů...

6) ...a obzvláštní pozornost doporučím věnovat ustavovacím kolíčkům u dílů, které budeme z důvodu barvení lepit až na prakticky hotový model.

Model je dodáván v krabici tradičně zdobené obrazem skutečné předlohy •  Petr Filip

Model musíš promyslet

7) Promyslíme a vytvoříme si jednotlivé podsestavy tak, abychom se dostali na všechna místa, která budeme barvit. Každou část otestujeme sestavením bez lepidla, případně opět upravíme stavící kolíčky, až lze díly bez problémů a bez zvláštní síly sestavit. Obzvlášť bych upozornil na díly číslo 20 a 21 (ta "křídla" pod čarou ponoru), které pokud přilepíme podle návodu, naprosto si v následujících krocích znemožníme nanesení obtisků.

8)  Jednotlivé připravené části nabarvíme. Při barvení pamatujeme na všechna pracně odladěná spojovací místa, protože pokud bychom do nich nanesli barvu, mohl by opět nastat problém s konečným sestavením.

9) Po důkladném proschnutí barev naneseme na model obtisky. Práce s nimi je stejná, jako u všech doposud prezentovaných staveb. Obtisk odstřihneme z aršíku, ponoříme na několik vteřin do vlažné vody a odložíme na nesavou podložku. Zde se nám práce jen lehce komplikuje velikostí. Pásy na boky trupu jsou již poměrně dlouhé, bude třeba najít dostatečnou misku na vodu, a hlavně dostatečně velkou nesavou plochu na "odpočinutí" obtisku

Jednotlivé připravené části nabarvíme a na model naneseme obtisky •  Petr Filip

Těžký úkol

10-11) Kuželka na přídi má být dle tvůrců stavebnice "obalena" obtiskem. Tento úkol je poměrně nesnadný, v tomto případě navíc ztížený tvrdostí obtisku. Nezbylo tedy nic jiného, než použít trochu modelářské chemie. Osobně mi z množství přípravků na trhu vyhovuje Hypersol, tedy jsem použil ten. Jemným štětcem potřeme přípravkem nanesený a usazený obtisk, a necháme působit. Roztok obtisk změkčí a pomůže tak okopírování povrchu pod ním. V tomto případě se jedná o jeden z nejsilnějších přípravků, ale tyto obtisky mu zdárně vzdorovaly. Celý proces jsem musel několikráte opakovat, než bylo možné jemným štětcem obtisk donutit k převzetí tvarů přídě.

Projdi si celý postup s obrázky >

Návod nám jako variantu nabízí použití barvy. Jistě by bylo v zásadě možné, ale bylo by velice obtížné dodržet rovné rozhraní barev. Proto bych doporučil použití obtisku, i za cenu jeho nedokonalého nanesení. Návodem navržená barva totiž skutečně velice přesně odpovídá barvě obtisků, a drobné nedokonalosti je tak možné lehce dotvořit pomocí štětce. Právě tak jsem nakonec postupoval já.

V závěru celý model zkompletujeme a můžeme se radovat z dalšího přírůstku do sbírky.

PŘÍŠTĚ Tank Lt.35(t)


Strojky času: Východoněmecká letecká invaze v plastiku

Strojky času: Východoněmecká letecká invaze v plastiku

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 17/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 17/2019

Nové číslo časopisu ABC 11/2019 s dárkem pro piloty a modeláře!

Nové číslo časopisu ABC 11/2019 s dárkem pro piloty a modeláře!

 

 

Články odjinud