Muzeum vystřihovánek: Betlém

Muzeum vystřihovánek: Betlém
Sdílej
 
Vystřihovánka tohoto betlému je velkou záhadou. Neznáme autora ani vydavatele, jeho stáří odhadujeme velmi těžko.

 

 

Patrně pochází z 30.–40. let minulého století. V betlému jsou tradičně Ježíšek, Marie, Josef a tři králové.Další figury, tzv. daráčci, tvoří směs neobvyklých postav. Narozeného Ježíška přijel na koni přivítat Indián, Eskymák přináší nalovené ryby, mongolský bojovník přichází s lukem, skotačící černoušek s medvídkem a řada ostatních.Podle oblečení lze usuzovat, že další postavy se přišly Ježíškovi poklonit z jihovýchodní Evropy a Asie. Včetně malé želvičky.

Českým zástupcem je mimo jiné i muž s lopatou, krumpáčem a bandaskou. Má oblečeny šaty typické pro první polovinu 20. století. Je to jediné vodítko, pro určení stáří vystřihovánky. Zajímavé je i výtvarné pojetí figur. Zcela postrádáme černé kontury postav, které najdeme u ostatních známých jesličkových archů.

www.papirovaarcheologie.cz

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

Nejdříve si vystřihovánku podlepte silnějším papírem a nechte dokonale proschnout pod zátěží, aby se vám listy nezkroutily.

Méně zkušeným doporučujeme vystřihovat figury podle tenké čáry obkreslující jednotlivé postavy. Zkušení modeláři si mohou pečlivě figurky vystříhat případně vyřezat těsně u kresby. Pro větší stabilitu doporučujeme na míru vytvořit klínky z papíru a nalepit je zezadu figurek (na fotografii). Betlém si přilepte na pevnou podložku.

 

 

Vystřihovánky v ABC č. 25/26

Vystřihovánky v ABC č. 25/26

Vojenská technika: Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II

Vojenská technika: Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II

Automobily: Monster truck Gladiator a Iron Man

Automobily: Monster truck Gladiator a Iron Man