Vojenská technika: Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II

Vojenská technika: Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II
Sdílej
 
Letoun A-10 slouží k palebné podpoře pozemních jednotek, je používán americkým letectvem od roku 1977. Říká se mu Létající prase s kanonem.

 

 

Létající prase s kanonem

Letoun A-10 slouží k palebné podpoře pozemních jednotek, je používán americkým letectvem od roku 1977. Krouží nad bojištěm a ničí obrněné síly protivníka. Pro tento úkol je dokonale vyzbrojen. Hlavní zbraní A-10 je obrovský rotační kanon GAU-8 Avenger, schopný vypálit 4200 nábojů ráže 30 mm za minutu.

Kromě toho letoun unese nejméně 7 tun raket a bomb, a aby toho nebylo málo, je velmi silně pancéřovaný. Mezi piloty se mu pro jeho netypický tvar a velkou houževnatost přezdívá Warthog – prase bradavičnaté.

 

 

Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II •  Roland Havran

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Při stavbě je dobré postupovat pomalu a precizně, zejména u motorů a podvozku. U každého dílu je třeba narýhovat hrany, složit ho bez lepení a teprve poté jej zkompletovat a přilepit. Díly lepte v pořadí uvedeném v návodu.

2. Budeme potřebovat bílé lepidlo na papír, ostré nůžky, pravítko a tupý nožík na rýhování hran, ostrý nůž, kulaté párátko či špejle a vodovky na závěrečnou retuš.

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

TRUP

1. Stavbu zahájíme sestavením střední části trupu 1. K ní připevníme ocasní část 2. Do přední části trupu 3 před jejím zkompletováním vyřízneme podélný otvor a vlepíme zátěž, aby se letoun nepřevažoval dozadu. Dobře poslouží kus gumy, modelíny nebo olůvko.

2. Na hotový trup umístíme kabinu 4 (pokud jste na zátěž zapomněli, můžete ji ještě vlepit i sem). Nyní odřízneme kus párátka a oblepíme ho dílem 5. Tento díl představuje kanon. Vlepíme ho do otvoru a necháme asi 2 mm přečnívat před špičku trupu.

KŘÍDLA

1. Díl 6 přehneme a slepíme. Použijte jen málo lepidla, aby se křídlo nekroutilo. Mírně ho za vyznačeným ohybem ohněte vzhůru a jeho oblé konce ohněte pro změnu zase dolů. Nyní křídlo přilepte k trupu. Červená šipka pomůže se správným umístěním.

2. Podobně zpracujte i ocasní křídla 7. Pozor, neslepte chlopně na koncích křídel! Křídla připojte k trupu. K nim následně přilepte směrovky 8.

MOTORY

1. Na trup nalepíme díl 9. Nyní vytvoříme válec motoru 10. K jeho přední části označené šipkou přilepíme díl 11(turbína) a k zadní části díl 12.

2. Na přední část umístíme zaoblení 13 a do něj vlepíme proužek 14. Na zadní část přilepíme trysku 15 a tu následně překryjeme vyústěním motoru 16. Druhý motor zpracujeme stejným postupem a oba motory přilepíme k trupu na díl 9.

 

Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II •  Honza Mudra

 

PODVOZEK

1. Nejprve slepíme gondoly zadního podvozku 17 a přilepíme je ke křídlům. Letadlo můžeme postavit s vysunutým podvozkem anebo v letu se zataženým podvozkem. Pokud se rozhodneme pro model v letu, nezpracujeme díly 18, 19, 21, 22 a podvozkové šachty přeletíme pomocí dílů 20, 23, 24.

2. Variantu s vytaženým podvozkem začneme předním podvozkem 18. Pozor, abychom neslepili chlopně a přečnívající díly. Kolečko 19 podlepíme silnějším kartonem a přilepíme ho k podvozku. Na zadní rozevřenou část podvozku přilepíme dvířka podvozku 20. Nyní můžeme podvozek připojit k trupu.

3. Zadní podvozek zpracujeme stejně. Nejdříve slepíme díl 21. Přilepíme na něj podlepené kolečko 22 a k zadní rozevřené části připojíme dvířka 23. Na přední část letounu ještě umístíme dvířka podvozku 24.

DOPLŇKY A DETAILY

1. Na bok přední části letounu umístíme radar 25. Nyní si připravíme dva dlouhé zbraňové závěsy 26. Opět dáváme pozor, abychom neslepili chlopně. Tyto závěsy přilepíme na příslušná místa na koncích křídel. Stejným způsobem připravíme i krátké závěsy 27 a všechny je přilepíme na křídla špičkou dopředu.

2. Dalším detailem jsou dvířka žebříku 28. Malá šipka ukazuje, které dvě poloviny slepit, zbývající volnou plochou přilepte dvířka k trupu a na ně umístěte žebřík 29. U verze v letu žebřík nelepíme a pouze zalepíme bílé místo na trupu dvířky. Na spodek trupu umístíme křidélka 30.

3. Stačí zkompletovat stojánek 31, na něj umístit letoun a podle vlastního uvážení doplnit letištním vozíkem 32.

 

 

Vystřihovánky v ABC č. 25/26

Vystřihovánky v ABC č. 25/26

Automobily: Monster truck Gladiator a Iron Man

Automobily: Monster truck Gladiator a Iron Man

Muzeum vystřihovánek: Betlém

Muzeum vystřihovánek: Betlém