Richard Vyškovský: Odešel král vystřihovánek

Richard Vyškovský: Odešel král vystřihovánek
Sdílej
 
Dne 1. srpna 2019 se po krátké nemoci završila životní pouť našeho nejznámějšího autora vystřihovánek a papírových modelů, architekta Richarda Vyškovského. Bylo mu 90 let.

 

Tvorba Richarda Vyškovského byla po většinu jeho tvůrčího života spojena s časopisem ABC. Svůj první model v něm publikoval již v březnu 1969. Šlo o autoveterán Packard Landaulet 1912, vytvořený ve spolupráci s ing. Pavlem Blechou.

Přes 1000 stran vystřihovánek

Vystřihovánky Richarda Vyškovského záhy získaly mezi čtenáři masovou oblibu pro svou přitažlivou kresbu a pestrou nabídku, příjemnou stavbu, přesnou konstrukci a velmi pohledný výsledek. S jeho popularitou rostla strmě i oblíbenost časopisu ABC, který se stal ideálním periodikem pro školní mládež. Pro ABC vytvořil více než 1100 stran vystřihovánek.

Richard Vyškovský v roce 2014 •  archiv autora

Široký záběr

Je tvůrcem prvních papírových vozů Formule 1 u nás i dalších atraktivních modelů techniky, které bavily modeláře svou pohyblivostí a hravostí. Proslul jako autor lidové a městské architektury, ke které měl svou profesí a svými zájmy nejblíže. Dodnes modeláři vyhledávají modely Skansenu ABC. Jeho stěžejním dílem je Městská památková rezervace, která vycházela po mnoho let v ABC a v roce 2004 se dočkala knižního vydání.

Zámek Pardubice z roku 2001 •  archiv autora

Hradní pán

Těmito projekty autor seznamoval modeláře s krásou architektury a s jejími slohy. Dalším synonymem tvorby arch. Vyškovského jsou papírové hrady a zámky. Prvním byl hned ten nejnáročnější – Pražský hrad vytvořený pro nakladatelství Albatros v roce 1975. Prvním hradem v ABC byly gotické Litice (1978–79). V posledních letech se specializoval na "oživlou architekturu", kdy ze zřícenin hradů modelářsky rekonstruoval jejich původní podobu.

Stavební stroj UDS 110p Detvan z roku 1980 •  archiv autora

Generační odkaz

V roce 2009, v době oslav jeho 80. narozenin, byl Richard Vyškovský modeláři symbolicky korunován papírovým králem. Po celý letošní rok modelářská obec slaví devadesátiny Richarda Vyškovského lepením a pořádáním výstav jeho modelů. I nové generace dětí a modelářů tak budou nadále objevovat půvabné vystřihovánky Richarda Vyškovského.

Papírový král: Legenda vystřihovánek Richard Vyškovský slaví

Papírový král: Legenda vystřihovánek Richard Vyškovský slaví

Vystřihovánka v časopisu ABC č. 18/2019

Vystřihovánka v časopisu ABC č. 18/2019

Papírová historie: Legendární vystřihovánky

Papírová historie: Legendární vystřihovánky