Systém teleskopů ochrání Zemi před asteroidy

Sdílej
 
Čas od času se objeví zpráva, že by se se Zemí mohl v budoucnu srazit asteroid. Systém čtyř speciálních teleskopů, který má být do čtyř let vybudován na Havaji, by měl před podobnými nebezpečími včas varovat a umožnit tak rychlou reakci.

Do roku 2006 by měla na havajských ostrovech vyrůst soustava čtyř teleskopů, které by měly zajišťovat včasné varování před nebezpečnými asteroidy, které by se blížily k Zemi. Astonomům z místní univerzity bylo pro tento projekt uvolněno přes 120 miliónů korun.

Foto
Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS), jak se celý projekt oficiálně jmenuje, bude velkou rychlostí skenovat obřími CCD kamerami oblohu a snímky, které budou pořizovány každých 90 minut, poté detailně vyhodnocovat. Každý snímek bude pokrývat plochu čtyřicetkrát větší než Měsíc v úplňku, a tak tento systém zvládne zmapovat celou viditelnou oblohu během 4 dnů. Optické systémy Pan-STARRSu budou disponovat několika miliardami pixelů a kromě asteroidů budou moci vyhledávat také supernovy, či pořizovat statické snímky vesmíru.

 

Články odjinud