Velikonce: Co znamená pašijový týden?

Velikonce: Co znamená pašijový týden?
Sdílej
 
Čeká nás velikonoční týden. Tento rok kvůli koronaviru omezený, to ale nic nemění na tom, že jsou Velikonoce nejvýznamnějšími křesťanskými svátky. A slaví je i nevěřící po celém světě. Co ale Velikonoce přesně znamenají? A víte, co je Modré pondělí, Škaredá středa nebo Zelený čtvrtek?

 

Velikonoce byly původně jarním rodinným svátkem kočovníků z oblasti dnešního Izraele. Slavilo se při úplňku jarní rovnodennosti, během níž byl Bohu obětován mladý beránek nebo kozlík. Obydlí bylo krví označeno, aby bylo chráněno před pouštními démony.

Velikonoce každý rok jinak

Velikonoce v různých částech světa •  Pixabay, CC0 Public Domain

Křesťanské Velikonoce jsou však rozdílné. Připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista, které mělo nastat tři dny po jeho ukřižování. Slaví se vždy první neděli po prvním jarním úplňku. To znamená, že jde o svátek, který je pohyblivý. Každý rok je proto slavíme jindy. V posledním týdnu před Velikonočním pondělím, má každý den svůj význam.

Modré pondělí až Škaredá středa

Velikonoce v různých částech světa •  Pixabay, CC0 Public Domain

Na Modré pondělí se vyvěšují v kostelech modré látky. Při Šedivém úterý by hospodyňky měly vymetat pavučiny a pořádně uklízet. Na Škaredou středu se čistí komíny a kdo se v tento den mračí, tomu to zůstane po zbytek roku. Je to navíc den, kdy zradil Jidáš Ježíše.

Zelený čtvrtek až Bílá sobota

Zvony v Notre Damu •  Wikipedia

O Zeleném čtvrtku by se měla jíst zelená jídla (špenát, kopřivy, řeřicha apod.), aby byl člověk zdravý. Zároveň celý den neuslyšíme kostelní zvony. Ty totiž "odlétají do Říma“, aby jim požehnal papež. Jde samozřejmě o legendu, okřídlené zvony letící do Vatikánu byste na nebi hledali marně. Velký pátek je dnem smutku, protože Ježíš byl vyslýchán, odsouzen a ukřižován. V některých městech se hrají pašijové hry, tedy divadelní představení předvádějící biblické události. Bílá sobota je dnem, kdy byl Ježíš uložen do hrobu. Doma se bílilo, vařily a pekly se obřadní pokrmy, pekly se mazance a beránci, muži a chlapci pletli pomlázky, zdobila se vajíčka.

Velikonoční neděle a Červené pondělí

Velikonoce v různých částech světa •  Pixabay, CC0 Public Domain

Velikonoční neděle, také nazývaná Boží hod velikonoční, je největším svátkem celých Velikonoc. Křesťané by měli jíst pokrmy posvěcené v kostele. Velikonoční pondělí neboli Červené pondělí je dnes nejoblíbenějším dnem hlavně u chlapců a mužů. V tento den by se mělo darovat červené vejce a dívka měla být vyšlehána, aby byla celý rok zdravá.

Symboly Velikonoc

Symbol Velikonoc •  Pixabay, CC0 Public Domain

Mezi hlavní symboly Velikonoc patří beránek. Ten má svou historii ještě v předkřesťanské době. V hebrejské tradici přestavoval beránek Izrael jako Boží stádo a bůh byl jeho Pastýřem. V křesťanství symbolizuje obětování se Ježíše Krista. Nejdůležitějším symbolem je kříž. Má připomínat ukřižování Ježíše. Trest ukřižování patřil k trestům výjimečně krutým a ponižujícím. Na kříži končili ti, kteří si zasloužili pohrdání.

Křen a oheň

Velikonoční snídaně •  Pixabay, CC0 Public Domain

Mezi další symboly patří také Velikonoční oheň, který se zapaluje o Bílé sobotě a má symbolizovat vítězství Ježíše nad temnotou. Málo známý symbol pak je křen. Křen? Ano, přesně tak! Křen má připomínat hřebíky či hořkost utrpení Krista. A v neposlední řadě rozhodně nesmíme zapomenout zmínit velikonočního zajíčka, který přináší vajíčka, tedy symboly nového života.

Přečtěte si také:

Krvavé koleno a další dětské hry. Jaká jsou jejich pravidla?

Velikonce: Co znamená pašijový týden?

Velikonce: Co znamená pašijový týden?

Velikonoce: Ježíšovo vzkříšení v době koronaviru

Velikonoce: Ježíšovo vzkříšení v době koronaviru

Nejsvětější chrám: Co ukrývá Ježíšova hrobka?

Nejsvětější chrám: Co ukrývá Ježíšova hrobka?

 

 

Články odjinud