Velikonoce: Ježíšovo vzkříšení v době koronaviru

Velikonoce: Ježíšovo vzkříšení v době koronaviru
Sdílej
 
Žádné hromadné pomlázky, velká rodinná setkání ani kázání v plných kostelech nebo náboženská procesí oslavující vzkříšení Ježíše. Letošní Velikonoce jsou kvůli koronaviru mimořádné po takřka celém světě. Mnoho zemí je uzavřeno a lidé jsou většinou doma v úzkém rodinném kruhu. Jak se slaví Velikonoce v dnešním světě?

Osamělé mše a faráři promlouvající k prázdným lavicích v kostelech, věřící v autech před zavřenými svatostánky, mše online, velká rodinná setkání na internetu i Vatikán streamující osamělou Velikonoční mši papeže. Běžně si jeho slova přijdou poslechnout na Svatopetrské náměstí desítky tisíc věřích – letos bylo náměstí prázdné a hlídali ho policisté. Lidé kvůli řádění koronaviru zůstávají doma, v mnoha zemích světa je zákaz shromažďování a uzavřené hranice. A platí to i na jednom z nejdůležitějších míst křesťanského světa: V Jeruzalémě.

Velikonoce v Jeruzalémě

Do izraelského Jeruzaléma se běžně sjíždí statisíce turistů a věřících ze všech koutů světa. Velikonoce jsou tady pro křesťanský svět svátkem veledůležitým. Vždyť ulicemi starého města měl kráčet Ježíš před svým ukřižováním a v Chrámu Božího hrobu byl podle křesťanů Kristus ukřižován, pohřben a vstal z mrtvých.

Lidé s kříži kopírují v uličkách starého města v Jeruzalémě poslední cestu Ježíše. Letos tam ale na věřící nenarazíte •  iStock

Poslední cesta Ježíše

Během Velikonoc nebývá v jeruzalémských uličkách starého města k hnutí. Poslední cestu Ježíše prochází o Velkém pátku po Via Dolorasa jedno procesí za druhým – tísíce lidí. S kříži na zádech jako Ježíš kopírují jeho cestu na Golgotu. Plno lidí, svíček a emocí bývá i v Chrámu Božího hrobu. Dnes je vše jinak. Izreal, stejně jako mnoho jiných zemí ve světě, má zákaz shromažďování a tamní obyvatelé mohou vyrazit jen 100 metrů od svých domovů, s výjimkou nezbytných cest třeba na nákup jídla. Prázdné uličky hlídají policisté v rouškách a rukavicích a křížovou cestu prošlo je pár „zasvěcených“ mnichů. V kostelech se téměř nikdo nemodlí.

Rituál v době koronaviru

Je to tradice stará asi 1500 let. Při rituálu svatého ohně předávají kněží oheň z chrámu Božího hrobu na svíce pravoslavných věřících. A protože pravoslavní mají Velikonoce letos o týden později jak katolíci, slavit se tento prastarý rituál bude 18. dubna. Běžně by věřící oheň z Jeruzaléma rozvezli do světa. Jenže letos to nejde a rituál se musel změnit. Do chrámu pro oheň, který se údajně spontánně rozhoří v místě Ježíšova hrobu, bude moci vstoupit jen deset náboženských představitelů. A svým zahraničním kolegům, kteří do země proto přicestují, jej předají v letadle, aby se zázračným ohněm vycestovali ze země. V Izraeli nesmí z letadla vystoupit, jinak by je čekala povinná 14 denní karanténa.

Ve většině kostelů je o Velikonocích prázdno a mše jsou online •  iStock

Velikonoce: Filipíny a Bělorusko

Najdou se ale i země, kde tradice pokračují jako obyvykle – koronavir nekoronavir. Podle informací BBC se někteří věřící neudrželi v Manile na Filipínách. Navzdory vládnímu zákazu shromažďování se někteří oddávali na Velký pátek běžným rituálům. Ty mohou být z pohledu Evropana dost drastické: Ježíšovu smrt si tady připomínají bičováním i ukřižováním – a teče krev. A plné kostely byly třeba i v některých místech v Bělorusku. Jde o jediný stát v Evropě, který zatím nemá žádná omezení kvůli koronaviru. Tamní prezident Alexandr Lukašenko dokonce prohlásil, že na koronavir nevěří a veřejně se tváří, že se nic neděje.

Jak se slaví Velikonoce ve světě

Jak se slaví Velikonoce ve světě

Vystřihovánka ke stažení: Velikonoční stojánek na vajíčko

Vystřihovánka ke stažení: Velikonoční stojánek na vajíčko

Nejlepší dokumenty pro děti a teenagery

Nejlepší dokumenty pro děti a teenagery

 

Články odjinud