Fenomén Polaroid: Instantní fotografie nové generace

Fenomén Polaroid: Instantní fotografie nové generace
Sdílej
 
Stačí cvaknout a během chvilky máte v ruce hotový snímek. Seznamte se s nejtrendovější fotografickou technikou všech dob.

 

 

Aparát, který vám nejen blýskne obrázek, ale rovnou vám ho vytiskne v perfektní kvalitě na lesklém papíře. Myslíte, že mluvíme o nějaké technologii budoucnosti? Vůbec ne! První instantní fotoaparát se objevil už před více než šedesáti lety. Vymyslel ho americký vynálezce Edwin Land, který pak založil slavnou společnost Polaroid. Tak se nakonec začalo říkat všem instantním foťákům. Největší slávu zažil v šedesátých letech, kdy se rozmohly barevné instantní filmy.

Jak to vzniká?

Princip je jednoduchý. Po cvaknutí se osvítí papír stejně jako u obyčejného aparátu na film. Jenže u polaroidu obsahuje každá fotka ze zadní strany zatavenou černou kapsu s emulzemi potřebnými k vyvolání filmu. Fotka vždycky vyjede s hlasitým bzučením. To je proto, že po osvícení musí projít miniaturním lisem, který emulze rozdrtí, čímž je aktivuje. Snímek se začne zevnitř vyvolávat a během pár desítek vteřin se i vám začne objevovat před očima.

Prostě stylovka

Originální způsob vyvolávání se odrazil i v podání fotek. Polaroidy měly zvláštní styl. Byly neostré, špatně nasvícené, barvy přesycené jako z pohádky, přesto měly nepopsatelný půvab právě toho okamžiku, z něhož vám během minuty zůstane potrhlý obrázek na papíře. Jenže s příchodem digitálních foťáků, které vám na displeji ukážou tolik obrázků, kolik budete chtít, se začaly Polaroidy vytrácet.

Polaroidy dnes

V roce 2008 se Polaroid definitivně rozhodl ukončit výrobu fotoaparátů. Zůstala ale spousta fanoušků. Novou generaci instantních foťáků teď nabízí Fuji, který s nimi experimentuje už dvacet let, a společnost The Impossible Project, která odkoupila zařízení ze staré továrny Polaroidu a začala produkovat nové aparáty v retro duchu klasických polaroidů. A pokud už holdujete jen digitální fotografii, zkustě si aspoń upravit svoje snímky v jedné z nejoblíbenějších dnešních aplikaci Instagram. Ta totiž přesně přesně imituje styl polaroidů!

 

 

Hrátky s polaroidovou chemií

Hrátky s polaroidovou chemií

Dobré světlo: Naučíme se fotografovat

Dobré světlo: Naučíme se fotografovat

Foťte jako profík!

Foťte jako profík!

Klíčová slova:
foceni, fotak, polaroid, fotka
 

Články odjinud