Neviditelný mrakodrap: Věž budoucnosti už se staví

Neviditelný mrakodrap: Věž budoucnosti už se staví
Sdílej
 
Hlavní město Koreje brzy ozdobí možná nejoriginálnější budova dneška. Mrakodrap, který se bude moci na povel zneviditelnit.

 

 

 

 

 

Jižní Korea je jedním z největších technologických tahounů dneška. Malá asijská země patří mezi pětici nejrozvinutějších zemí v oblasti výzkumu a o Soulu se hovoří jako o světové metropoli pokroku. Projekt Tower Infinity, který se začíná budovat u soulského letiště, tuto pověst rozhodně podpoří. Architekt Charles Wee, autor návrhu, říká, že smyslem neviditelné budovy je předvést, že Korea je opravdovou zemí budoucnosti. Tvrdí, že zatímco se ostatní předhání, kdo vyžene mrakodrap blíže k nebesům, oni se snaží ohromit originalitou a použitím nejnovějších technologií.

Neviditelný digitální plášť

Zneviditelnění mrakodrapu ukazuje současné možnosti kamufláže. Na konstrukci budou z jedné strany rozmístěny tři šestice kamer tak, aby zabíraly okolí. Druhá strana budovy bude mít fasádu tvořenou z pěti set obřích LED obrazovek. Záběry z kamer projdou digitálními úpravami, kde je počítač upraví a spojí v jeden velký panoramatický záběr, který pak zobrazí na monitorech. Díky tomu, že záběry budou v reálném čase promítat na stěnu mrakodrapu to, co se děje za ní, splyne celá budova s okolím.

Co na to ptáci?

Celý nápad zní nejen neuvěřitelně, ale taky nebezpečně. Přeci jen skoro půl kilometru vysoká stavba v obrovském městě, která nebude vidět, zní jako předzvěst nějaké katastrofy. Konstruktéři ale tvrdí, že se není čeho obávat. Optická iluze se bude zapínat jen několikrát denně pro podívanou a navíc bude vidět jen z určitých úhlů na zemi, kde budou postaveny vyhlídky. Letadla ji z nebe uvidí vždycky bez kamufláže. Navíc se piloti u výškových budov orientují podle červených výstražných světel, která budou nepřetržitě zapnutá. Maskování by mělo být bezpečné i pro ptáky, kteří ho vůbec nezaregistrují. Alespoň v to doufáme, takové hejno hus rozplácnuté uprostřed nebe by mohlo krásu moderní kamuflážní technologie docela narušit.

 

 

Nejbláznivější mrakodrap na světě

Nejbláznivější mrakodrap na světě

Živé mrakodrapy: Výlet do bydlení budoucnosti

Živé mrakodrapy: Výlet do bydlení budoucnosti

V novém dílu Mission: Impossible si Cruise skočí z nejvyšší budovy světa

V novém dílu Mission: Impossible si Cruise skočí z nejvyšší budovy světa

Klíčová slova:
architektura, mrakodrap
 

Články odjinud