10 nejoriginálnějších využití 3D tiskárny

10 nejoriginálnějších využití 3D tiskárny
Sdílej
 
Jsou čím dál rozšířenější a čím dál oblíbenější. 3D tiskárny ale nemusí být jenom na hraní. Nápadům na jejich využití se meze (skoro) nekladou.

 

 

Najky z tiskárny

Technologii 3D tisku si zamilovali i výrobci sportovní obuvi. Dvě klasické značky adidas a Nike, se rozhodly vyrábět v trojrozměrné tiskárně prototypy nových bot. Zatímco dříve je podle návrhů musel ručně šít dvanáctičlenný tým a výroba zkušebního páru trvala nejméně měsíc, dnes jsou boty hotové do 48 hodin. V obchodech se ovšem s tištěnými botami zatím nesetkáme – materiál prý zatím moc nevydrží.

 

Najky! Výrobci sportovní obuvi se rozhodli využít 3D tisk •  Profimedia

 

Tiskárna z odpadků

Západoafrické Togo patří k nejchudším zemím na světě. Možná proto se zde nachází originální výzkumná laboratoř Woelab, která se snaží zpřístupnit moderní technologie i nemajetným lidem. Jejich největší úspěch je 3D tiskárna z elektronického šrotu, konkrétně starých počítačů a skenerů. Výroba vyjde na necelé 2000 korun a ještě se zužitkuje elektronika, která by jinak rezavěla na skládce.

Dinosauří kosti

Když chtějí archeologové a paleontologové (odborníci na zkameněliny) zkoumat dinosauří kosti, musí být extrémně opatrní. Aby se prastaré fosilie nerozpadly, jsou zakonzervovány v sádrovém obalu. Každá manipulace s nimi představuje riziko poškození kostí. 3D tisk jim práci značně zjednoduší. Na skeneru si připraví jejich počítačový model a snadno si vytvoří jejich přesné repliky. Zvlášť u vzácných nálezů je to velká úleva a navíc to znamená, že nebude těžké si do pokoje vytisknout kostěného pravěkého predátora!

Umělé orgány na transplantaci

Transplantace orgánů zachraňují životy. Vhodní dárci se ale pořád špatně hledají. 3D tiskárny můžou být řešení. Více se dozvíte pod následujícím odkazem:  

 

Budoucnost 3D tisku: Přinese spásu, nebo zkázu?

Budoucnost 3D tisku: Přinese spásu, nebo zkázu?

Robotická souprava pro postižené

Podobně bohulibé jako využití 3D tiskárny v oblasti transplantací je také pomoct si touhle technologií překonat úskalí, které každodenně trápí pohybově postižené. Tato robotická souprava z 3D tiskárny například pomohla Amandě po 22 letech znovu chodit...

 


Fastfood není potřeba

Rychle najíst se můžete i díky tiskárně. Nebo možná budete moct v blízké budoucnosti. 3D tískarny už v této chvíli zvládají více chodů. A. J. Jacobs a jeho manželka na sobě testují mimo jiné i vytisknuté čokoládové dezerty.


Ekologická tříkolka

S 3D tiskárnou lze vyrobit lze i velké věci. Třeba auto! Parta inženýrů z Kanady to dokázala. A nejen to. Jejich vůz Urbee 2 patří k nejekologičtějším vozidlům na světě. V současnosti připravují cestu napříč Amerikou dlouhou 4 700 km. Chtějí ji urazit jen s necelými 40 litry benzinu. To by jinému autu stačilo sotva na cestu z Brna do Plzně. Urbee 2 si ale díky aerodynamickému tvaru a nízké váze ve většině situací vystačí s elektromotorem.

 

Vesmírná základna

Evropská vesmírná agentura plánuje využít 3D tisk i mimo naši planetu. A to konkrétně na Měsíci, kde by měla postavit základnu pro astronauty. Jako materiál hodlá využít měsíční půdy (odborně nazývané regolit). Ta má unikátní vlastnosti, jelikož se po zahřátí spojí i bez lepidla. Po zpracování měla mít podobné vlastnosti jako keramika. Torzo základny bude tvořit nafukovací stan, okolo kterého se postupně vybuduje ochranná schránka z regolitu. Více se dozvíte pod následujícím odkazem:

 

3D tiskárny postaví vesmirné základny

3D tiskárny postaví vesmirné základny

Instantní bydlení

Existují i návrhy obřích tiskáren, které budou stavět celé domy. Výzkumníci z americké Severní Karolíny právě vypracovávají návrh přístroje o rozměru jeřábu schopného postavit rodinný domek za pouhých 24 hodin. Doufají, že taková technologie může pomoci v oblastech po katastrofách, kdy se náhle ocitnou tisíce rodin bez přístřešků. Architekti z Nizozemska zase vyvíjí šest metrů vysokou tiskárnu, která vyrobí dům v několika dílech, jež bude pak třeba jen složit. Že by se inspirovali u výrobců Lega?

Módní doplňky pro parádivé

Všichni, kdo více či méně častěji zažívají katastrofální zhroucení před vlastní skříní s pocitem, že si nemají co vzít na sebe, ocení nápad tisknout si módní doplňky. K dispozici je asi všechno od bot na podpatku po podprsenky v relativně střízlivých i hodně extravagantních podobách.  

 

 

Navštivte první pokoj vytvořený 3D tiskárnou

Navštivte první pokoj vytvořený 3D tiskárnou

Novinky v 3D tisku z letošního CES

Novinky v 3D tisku z letošního CES

Tiskneme! Samozřejmě trojrozměrně

Tiskneme! Samozřejmě trojrozměrně

Klíčová slova:
3d tiskarna, 3d tisk
 

Články odjinud