Novinky v 3D tisku z letošního CES

Novinky v 3D tisku z letošního CES
Sdílej
 
Největší světový veletrh elektroniky CES je místem, kde se často představují přelomové technologie. Co přinesl letošek v oblasti 3D tisku?

 

 

Na lasvegaském CES (Consumer Electronics Show - Výstava spotřební elektroniky), které se koná každoročně už od roku 1967, se poprvé na veřejnosti objevil třeba videorekordér, Xbox, plazmová televize nebo Blu-ray disk.

Letos se zde objevila například tiskárna MCor Iris, která tiskne na běžný kancelářský papír. Jde o model, který v současnosti zavádí firma s kancelářskými potřebami Staples ve svých obchodech k užití pro zákazníky. Jednotlivé listy na sebe dokáže vrstvit, takže výsledný model může být tvrdý jako kámen.

Kromě toho, že papír vyjde levněji než plastická hmota pro 3D tisk, je ještě jeho velkým plusem schopnost tisknout barevně ve vysokém rozlišení. Kromě vyřezávání a vrstvení papíru totiž dokáže horní vrstvy potisknout stejně kvalitně jako klasická tiskárna. Že by to znamenalo konec jednobarevným modelům?

 

 

 

Další zajímavou novinkou je tiskárna Hyrel 3D. Nepotřebuje totiž žádné nákladné materiály a dokáže pracovat s populární dětskou plastelínou Play-Doh, kterou možná máte doma i vy. Vyberete si model, necháte si ho postavit a když vás omrzí, zas plastelínu splácnete a můžete tisknout něco jinéhl. Hyrel 3D bohužel stojí zhruba 50 000 Kč, takže jde o velice nákladnou hračku, ale je pravděpodobné, že během pár let bude s rozvojem technologie 3D tisku její cena strmě klesat. 

 

 

 

 

Tiskneme! Samozřejmě trojrozměrně

Tiskneme! Samozřejmě trojrozměrně

3D tiskárny postaví vesmirné základny

3D tiskárny postaví vesmirné základny

Tiskli jsme trojrozměrně

Tiskli jsme trojrozměrně

Klíčová slova:
3d tiskarna, 3d tisk
 

Články odjinud