Pravěké dobrodružství : Putování s dinosaury 3D

Pravěké dobrodružství : Putování s dinosaury 3D
Sdílej
 
Jurský park přenesl dinosaury do našeho světa. Putování s dinosaury 3D, které právě přichází do kin, je jiné a podle nás ještě o fous lepší.

 

 

Podívejte se na video:

 

Dinosauří putování: Přichází důstojný nástupce Jurského Parku

Dinosauří putování: Přichází důstojný nástupce Jurského Parku

 

Druhohory byly dobou fantasticky vyhlížejících dinosaurů všech tvarů a velikostí. Nad jejich hlavami se elegantně vznášeli velcí létající ptakoještěři, zatímco pod nohama jim pištěli drobní savci, naši dávní příbuzní. Na cestu mezi ně vás teď zve unikátní trikový dokument Putování s dinosaury 3D, díky kterému se doslova ocitnete v pravěku. Přesněji řečeno, objevíte se Aljašce v době před 70 miliony let. Do úplného vyhynutí dinosaurů ještě nějaký ten milion let zbývá, a tak můžete nerušeně prožívat dobrodružství dinosauřího hrdiny Páti.

Rohatý hrdina

Páťa (v originálním znění Patchi) je zástupce rohatých dinosaurů (ceratopsidů) rodu Pachyrhinosaurus, velkých býložravců s masivní rohatou lebkou. Největší z nich dosahovali délky 8 metrů a hmotnosti až 4 tuny.

Rohatí dinosauři byli ve své době velmi početní. Páťa proto není zdaleka jediným pachyrinosaurem, se kterým se ve filmu setkáme. Stejně jako ve skutečnosti – jak ukázaly objevy četných zkamenělin – žijí tito dinosauři ve stádech. Kromě Páti se tak setkáme také se samičkou Jehličkou (Juniper) nebo s Patchiho větším a silnějším bratrem Mračounem (Scowler).

Žádná idylka

Zatímco Mračoun je velmi průbojný a odhodlaný stát se vůdcem stáda, Patchi je spíše skrytým hrdinou, jehož odvaha a snaha pomoci se ukáže až v kritických situacích. A o ty rozhodně není nouze. Matka obou rohatých bratrů zahyne při velkém lesním požáru a jejich otec Tahoun (Bulldust) je zabit dravým gorgosaurem, když se snaží ochránit svoji rodinu. Ve filmu se tedy nesetkáme s žádnou idylou, ani pravěkou pohádkou – svět dinosaurů je tu ukázán bez příkras, takový, jaký skutečně byl.

Kráčející postrach

Právě Gorgosaurus jménem Šereda (Gorgo) je hlavním záporákem filmu. Masožravý dinosaurem byl starším příbuzným proslulého tyranosaura, a co se týče děsivosti, v ničem si s ním nezadal. Oba chodili jen po dvou a měli velkou tlamu plnou ostrých zubů. Přední končetiny měli zakrnělé a krátké, nebyly ale slabé. Vědci spočítali, že u tyranosaura uzvedly až 200 kilogramů! Gorgosauři měli velmi dobrý čich a zrak, svoji kořist dokázali vypátrat na vzdálenost mnoha kilometrů. Na krátkou vzdálenost možná dokázali běhat rychlostí i přes 50 km/hod.

 

Dinosauři ze sousedství

Páťa se během své dobrodružné pouti potká i s mnoha jinými dinosaury. Největší jsou kachnozobí edmontosauři pojídající větvičky jehličnatých stromů. Jejich menšími příbuznými jsou rychlonozí parksosauři, věčně ostražití a připravení zachránit si život kvapným útěkem. Něco takového ale rozhodně neměli v úmyslu ankylosauři. Před těmito rozzuřenými tanky doby křídové se měli na pozoru dokonce i tyranosauři.

Velké nebezpečí pro malé pachyrinosaury, jako je Páťa, představovali troodoni. Asi 3 metry dlouzí predátoři patřili k vůbec nejchytřejším dinosaurům a dokázali se mláďat zmocnit lstí. Podobně nebezpečný byl také rychlý běžec Chirostenotes a Hesperonychus, lovící ve smečkách.

Opeřený kamarád

Dinosauři v příběhu hrají prim, ale neměli bychom zapomínat ani na jeho ostatní aktéry. Malý svými rozměry, ale nikoliv významem je Alex, zástupce praptáků rodu Alexornis. Drobný pestře zbarvený ptáček se zoubky v čelistech se stane Patchiho kamarádem a spojencem. Čistí mu kůži od klíšťat i jiných parazitů, kterými se živí. Vykonává tak službu „čističe“ velkých zvířat, podobně jako dnešní klubáci. A když jde do tuhého, vždy se včas objeví, aby Patchimu pomohl nebo ho alespoň nasměroval správnou cestou. Od toho jsou přece kamarádi i dnes, ne?

První savec

Ve světě ovládaném dinosaury to neměl lehké ani malý savec Alphadon, který se podobal dnešní severoamerické vačici. Při délce pouhých 30 centimetrů se tento všetečný všežravec musel mít na pozoru před nohama velkých dinosaurů, dupajících kolem jeho nory. Pochutnal si rád na hmyzu a malých ještěrkách, vyhrabával ale také kořínky rostlin, plody a podzemní hlízy. Aby se vyhnul nebezpečí ze strany dravých dinosaurů, byl nejspíš aktivní pouze v noci. Zajímavé také je, že právě tento druh jako jeden z mála přežil i katastrofické vymírání na konci křídy.

Posledními nedinosauřími „herci“ ve filmu jsou velcí ptakoještěři azdarchidé. Tito obří, ale lehce stavění plazi aktivně létali a svými skoro třímetrovými zobáky dokázali útočit i na mláďata dinosaurů.

 

 

Putování s mamuty: Jejich společníci jsou mezi námi

Putování s mamuty: Jejich společníci jsou mezi námi

Godzilla je hororově hrozivá: První upoutávka (ČESKY)

Godzilla je hororově hrozivá: První upoutávka (ČESKY)

Konec Jurského parku: Dinosauří DNA z jantaru nezískáme

Konec Jurského parku: Dinosauří DNA z jantaru nezískáme

 

 

Klíčová slova:
dinosaurus, putovani
 

Články odjinud