FFF tiskárna: Základy 3D tisku

FFF tiskárna: Základy 3D tisku
Sdílej
 
Základy jsou základ! Proto se podíváme, jak funguje nejčastější technologie 3Dtisku – FFF a z čeho se taková tiskárna skládá. V seriálu Tiskneme s Pepu radí Josef Průša z Prusa Research, jak začít s 3D tiskárnou.

Každá FFF tiskárna má dvě základní části: tiskovou hlavu, ve které je topné těleso zahřívající trysku. Z trysky se vytlačuje roztavené plastové vlákno (filament), z něj se na tiskové podložce po jednotlivých vrstvách vytváří výtisk.

Hlava a tryska 3D tiskárny

Tisková hlava 3D tiskárny se objevuje ve dvou variantách. Tzv. direct, kdy podávací kolečka, která nasouvají filament do trysky, jsou přímo součástí tiskové hlavy. Celé tiskové hlavě se pak říká extruder.

Druhá varianta je bovden, kdy je podávací mechanismus umístěný zvlášť, od něj pak do trysky v tiskové hlavě filament cestuje trubičkou. Obě varianty mají své výhody, direct je méně náchylný na ucpávání a zasekávání fila- mentu, bovden zase díky odlehčené tiskové hlavě méně vibruje.

Průřez hlavou 3D tiskárny Prusa Original •  Prusa Research

Tryska může mít různý průměr, ten základní bývá 0,4 mm. Čím menší tryska, tím lepší vytištěné detaily, ale také pomalejší tisk a naopak. Na všech lepších tiskárnách se tryska dá vyměňovat, podle toho, jaké máte ohledně poměru rychlosti a kvality tisku zrovna priority.

Poblíž trysky jsou dva větráky, jeden chladí čerstvě vytištěné místo, aby filament rychleji tuhnul, druhý tiskovou hlavu, aby se nepřehřívala.

Tisková podložka

Výtisk musí na tiskové podložce během tisku dobře držet. K tomu slouží vyhřívání, které brání kroucení a odlepování výtisku, způsobenému velkým rozdílem teplot. Moderní kvalitní tiskárny mají na vyhřívané základně (tzv. heatbedu) odnímatelný plech se speciálním přilnavým povrchem.

Video se připravuje ...

Časosběr: Jak tiskne 3D tiskárna • Zdroj: Reflex.cz

Starší a levnější tiskárny tisknou na obyčejné sklo, přilnavosti je pak potřeba pomoci lepidlem nebo oboustrannou lepicí páskou. Velikost podložky samozřejmě určuje maximální objem toho, co můžete vytisknout.

Není však potřeba honit se za obří tiskárnou za každou cenu – větší modely můžete tisknout i po částech a pak poslepovat.


Tiskařský tip: Na dálku i nablízko

Pomocí 3D tiskárny se můžete po zuby ozbrojit. Řeč je o plastových NERFkách, které střílí neškodné pěnové náboje. Mrkněte se do databáze 3D modelů na stránkách prusaprinters.org a do vyhledávacího pole jednoduše napište „nerf“. Objeví se obrovský výběr všeho možného příslušenství: pažby, zásobníky, hlavně nebo třeba celé maličké nerfky pro panáčky z Lega.

Original Prusa MINI je tiskárna bovdenového typu •  Prusa Research

Pokud preferujete spíš chladné zbraně, zadejte do stejného vyhledávacího pole pro změnu „collapsing sword“. Najdete různé modely mečů od pirátského kordu přes samurajskou katanu až po světelný meč ze Star Wars.

Všechny díly se tisknou naráz zasunuté do sebe jako jeden model, takže není potřeba vůbec žádná práce navíc. Pak stačí jen švihnout a celý meč se v okamžiku teleskopicky vysune.

3D tiskárnu domů a do každé rodiny!

3D tiskárnu domů a do každé rodiny!

Slicer: Příprava modelu pro tisk

Slicer: Příprava modelu pro tisk

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

Jak tisknout na 3D tiskárně: Úvod do 3D modelování

Jak tisknout na 3D tiskárně: Úvod do 3D modelování