Tiskneme na 3D tiskárně: Jak na sculpting

Tiskneme na 3D tiskárně: Jak na sculpting
Sdílej
 
Skvělé možnosti tvorby modelů k tisku na 3D tiskárnách najdete v práci s virtuální „modelínou“. Jak na sculpting, zjistíte v dalším dílu seriálu návodů s Pepou z Prusa Research.

Sculpting (neboli „tesání nebo sochařina“) jsem zmínil už během povídání o základech 3D modelování. Nyní se na něj podíváme detailněji. Pro sculpting můžete používat populární Blender, který je ale na začátečníka trochu složitější. Proto vám ukážu alternativu: ZBrush Core Mini, což je osekaná bezplatná varianta profesionálního programu ZBrush. Základní principy jsou stejné a funkce se často jmenují stejně, takže není problém později přejít třeba právě na Blender.

S tabletem to jde lépe

Pro úplné začátky vám bude stačit myš. Pokud vás ale sculpting začne bavit, zvažte koupi grafického tabletu. I ten nejlevnější od značky Wacom, co pořídíte už kolem tisícovky, přinese oproti myši výrazný posun v kvalitě tvorby. Tablet se totiž ovládá dotykovým perem, které na rozdíl od tlačítka myši rozeznává různé úrovně přítlaku, což je důležité pro správné fungování sculptingových nástrojů.

Čert vymodelovaný v ZBrush Mini Core za pět minut pomocí nástrojů Chisel •  Prusa Research

Jednoduché ovládání

Instalace ZBrush Core Mini je krkolomná (musíte se zaregistrovat na https://zbrushcore.com/mini/signup.php a pak vám přijde e-mail s odkazem ke stažení), ale jinak bezproblémová. Rozhraní je velmi jednoduché a přehledné.

Daní za jednoduchost je to, že některé důležité funkce na obrazovce vůbec nenajdete a budete si muset pomoct klávesnicí. Úplný základ je zkratka Ctrl+Z, tedy funkce Zpět, když se vám něco nepovede. Při podržení klávesy Alt se z nástroje stane jeho pravý opak – to znamená, že například nástrojem Inflate můžete na modelu vytvořit bouli, pokud držíte Alt, vznikne naopak důlek.

Takhle modelují profíci v plné verzi ZBrush. Model Crystal Dragon najdete na Printables.com •  Prusa Research

Zkuste si to sami

Kromě základních nástrojů, kterými můžete „virtuální modelínu“ různě tvarovat, přidávat a ubírat, najdete v levém sloupci i několik ikonek „Chisel“. Pod nimi se skrývají předpřipravené nosy, uši, oči, rohy apod., které můžete jednoduše přidávat na svůj výtvor.

Za extra zmínku stojí ještě funkce Activate Symmetry (pátá ikonka zleva v horním menu), pomocí které naráz přidáte dvě stejné věci (třeba oči nebo uši). Hotový model jedním klikem vyexportujete ve formátu OBJ, ten pak jednoduše nahrajete do PrusaSliceru a vytisknete na 3D tiskárně.

Tiskneme na 3D tiskárně: Pokročilá práce v Tinkercad

Tiskneme na 3D tiskárně: Pokročilá práce v Tinkercad

Jak tisknout na 3D tiskárně: Úvod do 3D modelování

Jak tisknout na 3D tiskárně: Úvod do 3D modelování

3D tiskárna, Slicer, nastavení a lepší kvalita

3D tiskárna, Slicer, nastavení a lepší kvalita