3D tiskárnu domů a do každé rodiny!

3D tiskárnu domů a do každé rodiny!
Sdílej
 
Jak na 3D tiskárnu klidně i doma, prozrazuje Josef Průša z Prusa Research. V následujících návodech učí základy práce s tiskárnou a modelování - prostě jak tisknout s Pepou. Když zjistil, že může pomoci čtenářům ábíčka v porozumění 3D tisku, neváhal ani na okamžik. Vítejte v jeho seriálu!

3D tiskárna je dnes běžná věc. Můžete ji mít i doma. Vytisknete si šperky, umělecké předměty, modely letadel, figurky do deskových her, sportovní potřeby nebo hračky pro vaše domácí mazlíčky.

I když práce s 3D tiskárnou není těžká, stále je zapotřebí pár věcí znát, abyste tiskárnu dokázali ovládat, zvládli její údržbu a v první řadě si vůbec správně vybrali, jak samotnou tiskárnu, tak tiskový materiál do ní. To všechno v našem seriálu postupně probereme.

FFF tiskárna: Základy 3D tisku

FFF tiskárna: Základy 3D tisku

Od DJ mixpultu k 3D tiskárně

Ale začneme od začátku: I když 3D tisk působí jako supermoderní záležitost, ve skutečnosti jde o technologii starou přes 40 let. Vývoj probíhal v Japonsku, Francii a v USA, úspěšní ale byli jen Američané. 3D tisk se rozšířil do továren, pro běžné uživatele ale byl příliš drahý a složitý.

Zlom nastal roku 2005, kdy vypršely komerční patenty a vývoj tiskáren vzali do rukou nadšenci. Patřím k nim i já. Potřeboval jsem si tehdy vyrobit ovládací knoflíky ke svému DJ mixážnímu pultu a řekl jsem si, proč si je nevytisknout.

Malá FFF 3D tiskárna Prusa MINI se hodí i domů •  Prusa Research

A od toho už byl jen krok k tomu, abych začal objevovat možnosti open-source komunity. Všechny informace se volně sdílely a každý, kdo na jejich základě něco nového vyrobil, se o své poznatky zase podělil s ostatními. Tím došlo k zlevnění výroby 3D tiskáren a jejich rozšíření.

Jak funguje 3D tisk

Proces 3D tisku nám nejlépe vysvětlí „2D“ tisk na papír. Běžný 2D tisk není nic jiného než jedna tenká vrstva inkoustu nanesená na papír. 2D tiskárna umí pracovat pouze v jedné rovině, v souřadnicích mezi osou X a osou Y.

Výtisky FDM i SLA technologie •  Prusa Research

Teď si představte, že by inkoustové vrstvy byly kladeny na sebe a byly o poznání silnější – řekněme 0,1–0,2 mm, tedy o něco více než lidský vlas. Každá z nich zaschne dost rychle, aby se na ni dala položit další. Tím se vytvoří objekt v prostoru.

Proto 3D tiskárna pracuje s třetím rozměrem – výškou, tedy osou Z. Souřadnice každého bodu jsou popsány nejen hodnotami os X a Y, ale i hodnotou pro osu Z. Jako zdroj pro tisk slouží soubor s 3D modelem, který si buď stáhnete, nebo ho sami vytvoříte s pomocí 3D modelovacího programu nebo naskenováním skutečného předmětu.

Video se připravuje ...

Cyberpunkem 2077 žije i Prusa. Tým vytvořil stylizovanou verzi tiskárny Prusa i3

Kde všude je najdete

Reálné využití 3D tisku vypadá například tak, že architekti si tisknou modely svých projektů, lékaři kopie orgánů pro studium a předoperační přípravu nebo archeologové a paleontologové 3D oskenované kopie svých vykopávek, aby nemuseli manipulovat přímo s křehkými předměty nevyčíslitelné ceny.

V průmyslu se 3D tisk používá hlavně při vývoji nových výrobků. 3D tisk má kromě vývoje smysl i v samotné výrobě, pokud jde o menší série nebo dokonce originálního kusu přesně na míru (například protézy pro konkrétního člověka).

3D tiskárna a vy

Vy ale asi nebudete tisknout komplikované modely, alespoň ne ze začátku. Ale třeba budete chtít dotisknout doplňky k vystřihovánkám (tím bych já začal!) nebo si vyrobit jednoduchý držák na mobil nebo něco podobně malého a praktického.

Na FFF tiskárnách lze tisknout z plastových filamentů všech barev •  Prusa Research

Limitovat vás bude pouze vaše fantazie a šikovnost. S tím prvním vám moc nepomůžu, ale s tím druhým ano. Naučíme se společně základy práce s tiskárnou a modelování. A nemyslete si, na 3D tisk nalákáte i rodiče a prarodiče. Mám vyzkoušeno, že starší generace dovede přijít s celou řadou praktických doplňků nebo vychytávek.

Tisku zdar!


Různé technologie 3D tisku:

Technologií 3D tisku existuje víc, celosvětově jsou rozšířené hlavně tři z nich. Liší se svým využitím, použitým materiálem a způsobem, jakým se materiál vytvrzuje.

  • FFF neboli FDM

  • SLA (MSLA)

  • SLS

FFF neboli FDM: tisk z roztaveného plastového vlákna (filamentu) protlačovaného tryskou (extruderem). Nejběžnější tiskárna pro domácí využití. Právě takovým se budeme v našem seriálu věnovat.

SLA (MSLA, ...): tisk z tekuté pryskyřice (resinu), která se vytvrzuje ultrafialovým světlem. Při práci s SLA tiskárnou je potřeba manipulovat s lepkavým resinem, který navíc při tisku zapáchá.

SLS: tisk z jemného prášku, který se spéká dohromady pomocí laseru. Tiskárny se používají v průmyslu, pro domácí kutily jsou zatím náročné a drahé – nejlevnější stojí asi čtvrt milionu.

Tiskneme na 3D tiskárně!

Návody s ábíčkem a Pepou Průšou:

Filamenty: Krmivo pro 3D tiskárnu

Filamenty: Krmivo pro 3D tiskárnu

Slicer: Příprava modelu pro tisk

Slicer: Příprava modelu pro tisk

3D tiskárna, Slicer, nastavení a lepší kvalita

3D tiskárna, Slicer, nastavení a lepší kvalita

Jak tisknout na 3D tiskárně: Úvod do 3D modelování

Jak tisknout na 3D tiskárně: Úvod do 3D modelování

Tiskneme na 3D tiskárně: Pokročilá práce v Tinkercad

Tiskneme na 3D tiskárně: Pokročilá práce v Tinkercad

Tiskneme na 3D tiskárně: 3D modelování s Fusion 360

Tiskneme na 3D tiskárně: 3D modelování s Fusion 360

Tiskneme na 3D tiskárně: Fusion 360 - Rozšířená práce

Tiskneme na 3D tiskárně: Fusion 360 - Rozšířená práce

Tiskneme na 3D tiskárně: Jak na sculpting

Tiskneme na 3D tiskárně: Jak na sculpting