Tiskneme na 3D tiskárně: 3D modelování s Fusion 360

Tiskneme na 3D tiskárně: 3D modelování s Fusion 360
Sdílej
 
Fusion 360 představuje alternativu pro pokročilejší nebo odvážnější 3D modeláře. Nebojte, to zvládneme! Pusťte se do dalšího dílu návodů jak pracovat s 3D tiskárnou.

Na rozdíl od Tinkercadu je Fusion 360 plnohodnotný software. Stavebnicový systém Tinkercadu je oproti tomu sice snadno srozumitelný, ale jako vstupní brána do světa CAD softwaru nefunguje. A navíc modely, u kterých jsou potřeba přesné rozměry a/nebo vzájemné spasování více dílů (i třeba obyčejná krabička s víčkem), je jednodušší vymodelovat ve Fusionu 360 než v Tinkercadu. 


Fusion 360: Zdarma a rychle

Fusion 360 nabízí firma Autodesk (k přihlášení můžete použít stejný účet jako u Tinkercad) na autodesk.com/products/fusion-360/personal. Vlevo klikněte na „Free – for qualified hobbyist users: Get Started“ a je to. Stačí vyplnit pár údajů a Fusion se začne instalovat. Dobrá zpráva je, že pro domácí nekomerční využití je Fusion zcela zdarma! Licence má pak sice trochu osekané funkce, ale při běžném 3D modelování si toho ani nevšimnete.

Fusion 360: Nákres převedený v 3D objekt •  Prusa Research

Začátky 3D modelování


Pracovní plocha Fusionu je velmi jednoduchá. Manipulace s pohledem je podobná jako v Tinkercadu (otáčí se krychličkou vpravo nahoře, kolečkem myši se přibližuje, atd.). Všechny důležité funkce najdete v menu v horní liště, když nad kteroukoliv z nich podržíte kurzor myši, objeví se vysvětlivky.

Typický pracovní postup začíná nákresem (vlevo nahoře „Create Sketch“), který se pak různými způsoby převádí v trojrozměrný objekt. Nejtypičtější je funkce Extrude, která nakreslenou siluetu prostě „vytáhne“ do třetího rozměru (tedy, z kruhu udělá válec apod.).


První kroky


Klidně si různé funkce proklikávejte metodou pokus-omyl. Na spodní liště obrazovky se vám postupně bude vytvářet řada kroků, které jste zatím udělali. Ke každému z nich se můžete vrátit, zrušit ho nebo jakkoliv změnit. To znamená, že vlastně nemůžete něco nevratně zkazit. 




Tiskařský tip:

Na stránkách fusioncesky.cz si můžete zdarma stáhnout českou lokalizaci Fusion 360. Já ale doporučuji si od začátku zvykat na anglické termíny – mimo jiné se vám pak snáz budou hledat rady a návody na internetu, které budou z drtivé většiny také v angličtině.

3D tisk a 3D tiskárny:

Tiskneme na 3D tiskárně: Pokročilá práce v Tinkercad

Tiskneme na 3D tiskárně: Pokročilá práce v Tinkercad

Maker Faire Prague láká zvídavé: Vydej se mezi kutily!

Maker Faire Prague láká zvídavé: Vydej se mezi kutily!

Jak tisknout na 3D tiskárně: Úvod do 3D modelování

Jak tisknout na 3D tiskárně: Úvod do 3D modelování