Freestyle lego: Fanoušci nesmrtelné stavebnice

Freestyle lego: Fanoušci nesmrtelné stavebnice
Sdílej
 
Je to svět za zrcadlem, který vás pohltí a lego už nikdy nebude takové, jako dřív! Takový je svět dospělých fanoušků stavebnice barevných kostiček.

 

Máte doma lego? Nejspíš ano. A jak nejčastěji stavíte? Podle návodu, podle obrázku na krabici? Rozčiluje vás, když něco není, jak má být? „Tahle kostka tam prostě nepatří a basta!“ A co byste říkali na stavění úplně bez návodu? Na kombinování kostek, které od sebe dělí třeba i desítky let? Postavit obřího robota z dílků, ze kterých měl být původně hrad a hrad udělat z kostek požární zbrojnice? Kombinovat, vymýšlet?

Krásní cvoci

Říkají si AFOLové tedy Adult Fans Of Lego – dospělí fanoušci lega – a jsou to cvoci. Stejně krásní cvoci, jako „papíroví“ modeláři kolem ábíčka, stejní cvoci jako všichni modeláři. Co dělají, nemá vlastně žádný smysl, kromě toho, že to je prostě úžasné! A to se počítá.

LEGO Creationary: Stáhni si karty a hraj!

LEGO Creationary: Stáhni si karty a hraj!

Staví všechno, obří modely budov, auta, letadla, lodě... Na jednu stranu je lego super stavební materiál, drží samo pohromadě, není potřeba patlat se lepidlem, na druhou stranu to mají AFOLové o dost složitější, než modeláři v ostatních oborech. Stavět z lega bez návodu má svá pravidla. Ne že byste si nemohli dělat, co chcete, ale je to prostě otázka cti. Kostičky se nijak neupravují, cílem hry není opilovat je do požadovaného tvaru, ale vymyslet, jak požadovaný tvar vydolovat ze stávajících dílků. Takže je to vlastně modelařina říznutá hlavolamem. Žádné stříkané barvy, žádné tmely, nic... musíte si poradit s tím, co máte.

Utrhané ruce

A tak se rodí neuvěřitelné nápady. Když se na hotové modely koukáte jako celek, na první pohled vám vůbec nedochází, z jakých dílků jsou tvořeny, až když se podíváte pořádně, uvědomíte si, že to sem vlastně nepatří. Víte, co třeba drží zábradlí na lokomotivách? Není to nic pro slabší povahy – utrhané ruce panáčků. Vážně! Následně je nahradily háky, které mají místo ručiček piráti.

Vypadá to na slušnou práci pro lego nemocnici, desítky legáčků, odborně se jim říká minfig (mini figures), bez rukou. Krev všude, sanitky houkají, až se to plastovými lesy rozléhá...

Vesmír kostek

Ne, není to tak zlé. Není potřeba amputovat ručičky, ani okrádat piráty. Kostky se kupují. A ve velkém. Když chcete postavit model, kde je třeba 230 tisíc dílků, jinak to nejde. Takže je prostě koupíte na eshopu přímo od Lega. Zní to logicky, jenže to není zas tak dlouho, co je to vůbec možné. A není to ani tak jednoduché – Lego prodává jen aktivní kostky – tedy dílky, které právě vyrábí. A to nejsou zdaleka všechny, které za dlouhou historii stavebnice vznikly. Jenže vy potřebujete všechno! A nikdy nevíte co! Takže je tu jediná šance – BrickLink – server určený k prodeji a nákupu kostiček. Mimochodem, založil ho Čech, sice ze Spojených států, ale pořád je to další věc, kde máme malé bezvýznamné plus.

Půl tuny lega!

Tady se prodává všechno, co s legem souvisí, celé stavebnice i samostatné kostky. Po jedné i na kila. V Čechách žije AFOL, který si složil vzácnou stavebnici kosmické lodě Milenium Falcon ze Star Wars... aniž by tu stavebnici kdy vlastnil. Měl jen návod a 600 kilogramů použitých lego kostek. Ano přes půl tuny lega! Všechny je probral, jednu po druhé roztřídil a postavil svůj vysněný model.

Uložené jmění

Nebo na to můžete jít obráceně, kupovat kostičky po jedné. Stávají kolem koruny, padesáti halířů. Ale najdete tu i obdoby slavného a velmi vzácného Modrého Mauricia mezi známkami. Kostky, které původně tak cenné nebyly, ale později se ukázalo, že jich je sakra málo, a že jsou hodně potřeba. Třeba okénko z dieselové lokomotivy s 3 x 2 x 1 čudlíky (odborně se těmhle výstupkům říká study) bylo k mání jen na jedné jediné mašince v historii a pořídíte ho za cenu přesahující tisíc korun. Jedno okénko! Na model lokomotivy potřebujete čtyři. Nebo třeba vlasy na minifigurku – malé bílé holčičí s copánky, hádejte, za kolik se prodávají? Cena leze až na dva tisíce korun.

Nic to ale není proti parní mašině číslo 7750, kterou originálně zabalenou nepoužitou koupíte klidně za 80 tisíc korun! Na ní jsou unikátní kolečka, která se také nikde jinde neobjevila. Ovšem celou mašinku si pořídí jen opravdu zapálený sběratel.

Šílenství? Proč ne!

Lego se sbírá jako cokoli jiného. Sběratelé se specializují na různé sady – Star Wars, hrady, hasiči, nebo třeba sbírají samotné figurky. Ale najdou se i tací, kteří se rozhodli, že budou mít jednu každou kostičku, kterou Lego kdy vyrobilo. Tam už se dostáváme možná maličko na hranici modelářského šílenství. Jenže to je na tom právě to krásné. Vytvářet úžasné věci a nestále je předělávat a vylepšovat. Někdo staví podle propracovaných plánů navržených v počítači, někdo citem, systémem pokus omyl. Za vším jsou stovky hodin zkušeností, tajné postupy, jak spojovat kostičky novým způsobem. A hlavně nekonečné možnosti. Všechno na všechno pasuje, jde jen o to, najít věcem nové využití. Ukázat směr, na který ani mistři v Legu nepřišli.

Díky kostky.org za pomoc!

 

 

Vzácné sběratelské figurky LEGO

Vzácné sběratelské figurky LEGO

 

 

Nejdražší lego stavebnice

Těžko říci, která to je, ale ceny některých setů se šplhají do závratných částek. Ne vždy se za ně prodají, ale už fakt, že je někdo schopen za ně takové peníze chtít, o něčem svědčí. Přitom se jedná, často o na první pohled dost obyčejné jednoduché modely často bez speciálních kostek, ale vzniklo jich málo a vznikly hodně dávno. Třeba terénní dodávka UNICEF, kontejnerové auto Maersk, nebo kosmická loď 1593. Aby ale měla stavebnice vážně velkou hodnotu, musí to být MISB (Mint In Sealed Box, originálně zabalená krabice;), tedy nikdy neotevřená a nepostavená. Čím více si s legem někdo hrál, tím rychleji klesá cena.

 

Mr. Gold - zlatý poklad

„Málem jsem jej nenalezl. Byl v krabičce jiné série, spolu s asi 30 dalšími zlatými sáčky. Při nalezení minifiga mírný třes rukou, nucené zachování kamenného výrazu, vzápětí paranoia, aby mi jej markující prodavačka nevyměnila a konečně rychlý úprk z obchodu. Rozbalení a potvrzení nálezu byla už jen třešnička na dortu. Pořád tomu nemůžu uvěřit.“ Takhle popisuje nález pana Zlatého jeden z mála lidí, kteří ho vlastní. Je to raritní figurka, kterou Lego schovalo mezi běžné samostatně prodávané postavičky. Na světě jich je jen 5000 a každý nález se zapisuje na speciálním webu. Na youtube je návod, jak podle pytlíčku poznat, že je Mr. Gold uvnitř. I když ho u nás koupíte jen za 59 korun, jeho cena je ve skutečnosti mezi sběrateli mnohem větší. Ale koupit ho, to není ono. Musí se najít!

 

Úžasný svět Lega aneb váš soukromý Legoland •  Lego

 

Prorazit do Lega!

Snem mnoha AFOLů je dostat svůj model do výroby. Čtyřem už se to povedlo. Přes platformu cuusoo (lego.cuusoo.com), kam se hlásí zajímavé projekty z mnoha oborů, fandové lego hlasují pro návrhy stavebnic, pokud mají dost hlasů, začne Lego uvažovat o jejich výrobě. Návrhy jsou tam vážně úžasné, zatím se do výroby dostal podmořský robot, kosmická sonda, Minecraft (!) a DeLorean z filmu Návrat do budoucnosti. Bohužel třeba velkolepý návrh westernového města, byť měl hodně hlasů, do výroby neprošel.

 

Kostky.org – česká lego základna

Jestli vás zajímá cokoli kolem lega, podívejte se na kostky.org, kde se shromažďují čeští a slovenští fandové lega. Najdete tu obsáhlé fórum, kde je odpověď snad na každou otázku a pokud ji náhodou nenajdete, můžete se zeptat. Kostky.org stojí také velkou výstavu „Ujíždíme na legu“, která bude až do poloviny října otevřená v Lipně nad Vltavou. Byli jsme se tam podívat a stojí to za to!

 

Nebezpeční naštvaní legáčci?

Lego si vždy zakládalo na tom, že je hravé a pozitivní. Žádné zbraně, žádné konflikty. Jenže pak se ukázalo, že licence na filmy jsou žádané zboží a se Star Wars se do hry dostaly první zbraně. No co, samopal na hraní má snad každý kluk, a když ho náhodou nemá, má klacek „padni, nebo nehraju“. A každý správný příběh potřebuje padouchy, takže v roce 1990 vznikli první panáčci s naštvaným, případně drsným výrazem. A je jich pořád víc. Podle výzkumu Dr. Christophera Barnecka z Nového Zélandu to prý není dobré pro vývoj dětí, Lego by prý mělo mít i jiné výrazy svých postaviček, než šťastné a naštvané. Těžko říci, jasně rozdělení padouši a klaďasové jsou základem většiny filmů a pohádek.

Když se podíváme na čísla, tak to není tak špatné. Polovina všech panáčků je úplně v pohodě.

 

324 se podle výzkumu tváří šťastně

192 je naštvaná

49 je smutná

28 vypadá znechuceně

23 vypadá překvapeně

11 se něčeho bojí

 

Umění z kostiček

Samostatnou kapitolou mezi AFOLy je Nathan Sawaya, který nestaví z lega úžasné modely, ale úžasné sochy. Jeho výstava The Art of Brick, (tedy umění kostky) putuje po celém světě. Ve svém ateliéru má dva a půl milionu kostek a tvoří z nich hodně zajímavé kreace. Těžko ale říci, kdo vkládá do lega větší um, zda tento uznávaný sochař, nebo umělecké veřejnosti neznámi kouzelníci, kteří dokáží obyčejné kostky využít neobyčejným způsobem.

 

 

Lego Star Wars: Řízený pavoučí droid vzbuzuje respekt

Lego Star Wars: Řízený pavoučí droid vzbuzuje respekt

Mindstorms EV3: Domácí robotická laboratoř

Mindstorms EV3: Domácí robotická laboratoř

Fantastická bitva z Pána prstenů postavená z Lega

Fantastická bitva z Pána prstenů postavená z Lega

 

Články odjinud