Mindstorms EV3: Domácí robotická laboratoř

Mindstorms EV3: Domácí robotická laboratoř
Sdílej
 
Postavit si vlastního robota už není jen výsada inženýrů a výzkumníků. Se stavebnicí Mindstorms si můžete z kostiček zkonstruovat a naprogramovat stroj podle vlastní fantazie.

 

 

 

 

První řada stavebnice Mindstorms se objevila už před patnácti lety. Robotika tehdy patřila hlavně do výzkumných ústavů a o jejím domácím použití se mluvilo jako o daleké budoucnosti. Najednou bylo možné si koupit v hračkářství stavebnici, s níž jste si mohli postavit a naprogramovat robota podle své představivosti. Okamžitě si získala přízeň stavitelů každého věku a zabydlela se i na univerzitách, kde se na ní studenti učili konstruovat opravdové roboty. Stavebnice během let prošla řadou proměn a dočkala se i několika inovovaných verzí. A v těchto dnech přichází se svou nejnovější generací – Mindstorms EV3.

Jak to funguje?

Základním dílem laboratoře je programovatelná kostka EV3. Na rozdíl od předchozích generací nabízí nový 32bitový procesor a podporu moderních technologií včetně USB portu a využití paměťových karet. Na kostku stavíte samotného robota. Sestrojíte mu kolečka, pásy nebo pohyblivé paže a kabelem je propojíte s procesorem. Pokud jste v oboru začátečníky, můžete využít pět základních modelů, které najdete v návodu. Lze si vyzkoušet stavbu chodícího humanoida, tank se střílnou, plazícího se hada či pásového robota. Mindstorms navíc používá stejné díly jako LEGO Technic, takže pokud tuhle řadu sbíráte, budete mít spoustu stavebního materiálu.

 

Lego mindstormovská kapela

Lego mindstormovská kapela

Nuly a jedničky

Jakmile přijdete konstrukci na kloub, budete moci začít programovat. Stavebnice obsahuje intuitivní jazyk se základními povely. Profesionální programátoři navíc neustále vytváří vlastní pokročilé jazyky – a v nich můžete svého mechanického svěřence naučit v podstatě cokoli.

Univerzální stavebnice

Pokud začnete studovat všechny možnosti stavebnice, zjistíte, že s dostatečnými zkušenostmi a kreativní myslí z ní půjde postavit opravdu cokoli. Jeden programátor si z ní vytvořil třeba tiskárnu. Jiný má doma mindstormovský pinballový stůl a obdiv si zaslouží i digitální divadelník, který si postavil automatizované loutkové divadlo. Role hrají LEGO panáčci a celý příběh v zákulisí pohání propracovaná konstrukce. Pohromou pro dědečky je pak robot, který umí vyluštit každé sudoku. Jde o vozítko s tužkou v ruce, které si oskenuje celou hrací plochu, propočítá si správné řešení a pak ho bez chybičky vyplní. Tohle je zkrátka zábava, se kterou můžete začít v každém věku – a je dost dobře možné, že s ní jen tak nepřestanete!

 

Líga je líga! •  Profimedia


Jak se soutěží v konstruktérské lize?

Pokud budete mít pocit, že robotiku máte už v malíčku, můžete předvést své dovednosti na mezinárodní soutěži FIRST LEGO League. Soupeří týmy stavitelů ve věku od deseti do šestnácti let pod vedením dospělého trenéra. Hraje se ve čtyřech kategoriích. První je hra Robotgame, kde musí robot splnit v časovém limitu co nejvíce úkolů. Ve druhé musí soutěžící prozkoumat možnosti využití určité technologie a svoje výsledky přednést porotě. Téma je každý rok jiné a odvíjí se od zaměření celého ročníku. Třetí disciplína prověří umění prezentovat schopnosti robota a ve čtvrté nakonec porota ocení týmovou práci jednotlivých skupin. Loni se stal celosvětovým vítězem britský tým zvaný Untitled 1. Mrkněte se pro inspiraci na jejich web untitled1.squarespace.com!

 

 

Fantastická bitva z Pána prstenů postavená z Lega

Fantastická bitva z Pána prstenů postavená z Lega

Šílená Lego upoutávka na druhého Hobita

Šílená Lego upoutávka na druhého Hobita

LEGO Hobbit bojuje s králem skřetů

LEGO Hobbit bojuje s králem skřetů

 

Články odjinud