Džípy z 3D tiskárny: Vytiskněte, sestavte a jeďte!

Džípy z 3D tiskárny: Vytiskněte, sestavte a jeďte!
Sdílej
 
Fanoušci dálkově ovládaných (RC) modelů automobilů, kteří si chtěli pořídit nového mazlíčka se čtyřmi koly, museli donedávna vzít zavděk předem sestavenými vozy či lisovanými stavebnicemi převážně čínské výroby. Česká společnost 3Dsets se to ale rozhodla změnit a umožnit nadšencům, aby si svoje vozidlo vytiskli a poskládali sami, tak jak se u opravdových modelářů sluší a patří.

 

Na začátku jsou stovky vytištěných součástek, na konci věrné repliky legendárních terénních vozidel. Česká společnost 3Dsets vychází z předpokladu, že mnoho kutilů má doma vlastní 3D tiskárnu nebo má k nějaké přístup – třeba v práci, ve škole či u kamarádů.

Výroba na 3D tiskárně

Celý proces stavby vozidla je promyšlený do nejmenšího detailu. Zájemci si v internetovém shopu pořídí plány výroby autodílů na 3D tiskárně i podrobný návod na sestavení finálního RC auta.

Džípy z 3D tiskárny: Vytiskněte, sestavte a jeďte!

Džípy z 3D tiskárny: Vytiskněte, sestavte a jeďte!

Dostanou také přesný seznam dílů, pro které musí vyrazit do železářství, modelářského obchodu a prodejny elektrotechniky. Patří mezi ně například šroubky, pneumatiky, tlumiče, kabely či samotný motor. I tak ale platí, že naprostá většina vozidla je vyrobena metodou 3D tisku. A to i komplikovaná převodovka, na které si návrháři dali extrémně záležet a jsou na ni velmi pyšní.

Moderna i retro RC modely

V nabídce jsou v současnosti dvě karoserie. První z nich je moderní džíp Rancher 4x4 ve třech různých variantách – kabriolet nebo užitkové auto s odlišnými variacemi pevné střechy. Druhý model zvaný Landy 4x4 ze všeho nejvíc připomíná expediční vozidla z přírodovědných filmů o Africe či Austrálii.

Model Rancher v cabrio verzi je nejstarší a nejoblíbenější stavebnicí od 3D Sets - RC aut vytištěných na 3D tiskárně •  3Dsets

K vozítkům je možné dokoupit bohaté oficiální příslušenství ve formě střešních nosičů, navíjecího lana či postaviček řidiče Bruce a spolujezdkyně jménem Ann. A pozadu nezůstávají ani členové komunity, kteří své kreativní výtvory sdílí na specializovaném fóru pro 3D tiskaře.

Repliky legendárních vozidel

Obě auta jsou zmenšeniny a věrné repliky skutečných terénních vozidel v poměru 1 : 8 a tedy délce cca 50 cm, i tak je ale na jejich stavbu potřeba přibližně 4 kg tiskového materiálu (tzv. filamentů).

Barevná kombinace je čistě na každém modeláři, nic tedy nebrání tomu vyrobit například auto se žlutou kapotou, modrou střechou a červenými dveřmi a vyrazit s ním dělat parádu do terénu.

Máte 3D tiskárnu? Auto si vytiskněte! Informace najdete na 3Dsets.com •  3Dsets

Zábava od začátku do konce

Výrobci modelů si dávají záležet na tom, aby bylo zábavné si s hotovým autem nejen hrát, ale také ho stavět a neustále vylepšovat. Doporučují tisknout díly vždy den napřed, současně se sestavováním a zkoumáním již hotových částí.

Přestože je oficiální mnohokrát zrychlený video návod dlouhý jen 20 minut, ve skutečnosti zabere stavba celého modelu klidně několik týdnů, a to i zkušenému modeláři odkojenému na vystřihovánkách a modelech z ábíček. Bude to ale velmi pravděpodobně několik naprosto skvělých týdnů!

RC modely od 3Dsets: Svislý řez Rancherem ukazuje, že auto je navržené do nejmenšího detailu •  3Dsets

Česko je velmocí 3D tiskáren

Na to, že jsme malou zemí v srdci Evropy, se Česku na poli 3D tisku nebývale daří. 3D tiskárny jsou stále levnější, a tak už s nimi pracuje řada českých firem, škol i domácností. V Ostravě vznikla v loňském roce první koloběžka vytištěná na 3D tiskárně, letos se k ní přidal vytištěný dům Prvok, o kterém jsme psali v ábíčku 15/2020. Jedním ze světově proslulých výrobců 3D tiskáren je česká firma Prusa3D, pro kterou jsou modely 3Dsets speciálně optimalizované.

Prusa Research: Království prostorového tisku

Prusa Research: Království prostorového tisku

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

Továrna na detaily: Kam kráčí plastikové modelářství

Továrna na detaily: Kam kráčí plastikové modelářství

 

Články odjinud